Dieta jabłkowa, czyli detoksykacyjna kuracja odchudzająca. Zasady i odmiany diety jabłkowej. Przykładowy, dwudniowy jadłospis

Fot: Artem Shadrin / fotolia.com

Dieta jabłkowa zaliczana jest do diet oczyszczających. Jabłka są niskokalorycznymi owocami dostarczającymi wielu witamin i minerałów. Ważnym składnikiem jabłek obecnym głównie w ich skórce jest błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i reguluje procesy trawienne. 

Dieta jabłkowa prowadzi do przyspieszenia procesów przemiany materii, a w konsekwencji do utraty masy ciała. Wykazuje również właściwości detoksykacyjne. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany tej diety: restrykcyjną, jednoskładnikową oraz niskokaloryczną, uwzględniającą różne grupy produktów.

Na czym polega dieta jabłkowa: zasady

Dieta jabłkowa należy do diet odchudzających oraz oczyszczających organizm z toksyn. Podstawowym składnikiem jadłospisu są jabłka, które zawierają cenne witaminy, składniki mineralne oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym (tzw. przeciwutleniacze). Zaleca się, by te owoce były jedzone w postaci surowej i nieobrane, gdyż w skórce jabłka znajduje się najwięcej drogocennych składników, takich jak błonnik pokarmowy, foliany, beta karoten, witamina C oraz potas, wapń i fosfor. Ważnym elementem obecnym w skórce jest również kwercetyna należąca do przeciwutleniaczy. Substancja ta wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antybakteryjnie oraz przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych. 

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta jabłkowa występuje w dwóch rodzajach. Pierwszy z nich to restrykcyjna, trzydniowa dieta jabłkowa, której jadłospis opiera się wyłącznie na jabłkach. Przeciwwskazane jest dłuższe stosowanie tej odmiany diety, gdyż jest to dieta niepełnowartościowa i nieodpowiednio zbilansowana. Długotrwałe jej praktykowanie może doprowadzić do niedoborów podstawowych składników odżywczych i przyczyniać się do znacznego osłabienia organizmu oraz zawrotów głowy. Celem trzydniowej diety jabłkowej jest naturalny detoksy organizmu. Zaleca się, by dobowa ilość jabłek w jadłospisie nie przekroczyła 2 kilogramów. W trakcie stosowania diety ważne jest picie dużej ilości płynów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej oraz ziołowych herbat. Z jabłek można przygotować świeżo wyciskany sok oraz mus jabłkowy bez dodatku cukru. Drugim rodzajem jest mniej rygorystyczna dieta jabłkowa, która zakłada jedzenie również innych produktów, a nie wyłącznie jabłek. Czas trwania tej odmiany diety powinien wynosić 5 dni. 

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn

W jadłospisie mogą pojawić się:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, ciemny makaron, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane,
  • chude mięso, zwłaszcza drobiowe,
  • jaja kurze,
  • mleko i produkty mleczne: chude sery twarogowe, jogurt naturalny,
  • ryby,
  • warzywa, np. pomidory, papryka, ogórki, sałata, szpinak, brokuł, kalafior itd.

Efekty diety jabłkowej

Jabłka są owocami niskokalorycznymi. Składnikiem, który odpowiada za przyspieszenie procesów przemiany materii, jest błonnik pokarmowy. Substancja ta usprawnia pracę układu trawiennego oraz pobudza pracę jelit, przyczyniając się do ich oczyszczenia. Obecność błonnika, który wchłania duże ilości wody prowadząc do pęcznienia pokarmu, przyczynia się również do szybszego i długotrwałego uczucia sytości. Stosowanie diety jabłkowej umożliwia spadek masy ciała o około 2 kilogramy w ciągu 3 dni. Efekt odchudzający diety jest zależny od indywidualnych predyspozycji każdej osoby, m.in. od wyjściowej masy ciała, wieku oraz aktywności fizycznej. 

Kuracja jabłkowa skutkuje również oczyszczeniem organizmu z nagromadzonych w nim toksyn, a w konsekwencji poprawą ogólnego samopoczucia. Ponadto, wykazuje korzystny wpływ na dolegliwości trawienne, takie jak zaparcia, wzdęcia oraz bóle brzucha. Dieta jabłkowa, dzięki dostarczaniu licznych witamin i składników mineralnych poprawia wygląd i kondycję skóry. Po zakończeniu diety jabłkowej należy stopniowo powracać do normalnego żywienia. Nagły powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych mógłby spowodować nadmierne obciążenie przewodu pokarmowego. W pierwszych dniach wychodzenia z diety jabłkowej powinno się jeść posiłki lekkostrawne i unikać potraw smażonych i tłustych.

Zobacz film: Dlaczego dieta powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb? Źródło: Stylowy Magazyn.

Przeciwwskazania do stosowania diety jabłkowej

Dieta jabłkowa nie jest zalecana osobom chorującym na schorzenia przewlekłe, w których podstawowym zaleceniem żywieniowym jest stosowanie diety ubogoresztkowej, czyli ubogiej w błonnik pokarmowy. Zalicza się do nich m.in.: zgagę, zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Dieta jabłkowa przeciwwskazana jest kobietom ciężarnym i karmiącym piersią, a także dzieciom i młodzieży. Stosowanie tej diety u wymienionych osób ze względu na ich zwiększone zapotrzebowanie energetyczne oraz na poszczególne składniki pokarmowe, zwłaszcza białko mogłoby doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak niedobory pokarmowe, wycieńczenie organizmu, zahamowanie wzrostu itp.

Przykładowy jadłospis na 2 dni w diecie jabłkowej

Dzień 1

I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym z dodatkiem drobno pokrojonego, nieobranego jabłka, herbatka miętowa.

II śniadanie: twarożek z chudego sera ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka razowego chleba ze słonecznikiem.

Obiad: pieczona pierś z kurczaka (100g), ryż brązowy (80g po ugotowaniu), brokuł gotowany na parze, na deser: pieczone jabłko oprószone cynamonem.

Kolacja: grillowany łosoś z jabłkami.

Dzień 2

I śniadanie: 1 jabłko, omlet z dwóch jaj z dodatkiem chudej szynki, zielona herbata.

II śniadanie: jogurt naturalny, 2 wafle ryżowe.

Obiad: pieczony dorsz (100g), kasza gryczana (80g po ugotowaniu), gotowany szpinak.

Kolacja: sałatka z pomidorkami koktajlowymi i kawałkami grillowanego kurczaka. 

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej