Dieta jabłkowa prowadzi do przyspieszenia procesów przemiany materii, a w konsekwencji do utraty masy ciała. Wykazuje również właściwości detoksykacyjne. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany tej diety: restrykcyjną, jednoskładnikową oraz niskokaloryczną, uwzględniającą różne grupy produktów.
Na czym polega dieta jabłkowa: zasady
Dieta jabłkowa należy do diet odchudzających oraz oczyszczających organizm z toksyn. Podstawowym składnikiem jadłospisu są jabłka, które zawierają cenne witaminy, składniki mineralne oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym (tzw. przeciwutleniacze). Zaleca się, by te owoce były jedzone w postaci surowej i nieobrane, gdyż w skórce jabłka znajduje się najwięcej drogocennych składników, takich jak błonnik pokarmowy, foliany, beta karoten, witamina C oraz potas, wapń i fosfor. Ważnym elementem obecnym w skórce jest również kwercetyna należąca do przeciwutleniaczy. Substancja ta wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antybakteryjnie oraz przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych.
Dieta jabłkowa występuje w dwóch rodzajach. Pierwszy z nich to restrykcyjna, trzydniowa dieta jabłkowa, której jadłospis opiera się wyłącznie na jabłkach. Przeciwwskazane jest dłuższe stosowanie tej odmiany diety, gdyż jest to dieta niepełnowartościowa i nieodpowiednio zbilansowana. Długotrwałe jej praktykowanie może doprowadzić do niedoborów podstawowych składników odżywczych i przyczyniać się do znacznego osłabienia organizmu oraz zawrotów głowy. Celem trzydniowej diety jabłkowej jest naturalny detoksy organizmu. Zaleca się, by dobowa ilość jabłek w jadłospisie nie przekroczyła 2 kilogramów. W trakcie stosowania diety ważne jest picie dużej ilości płynów, zwłaszcza niegazowanej wody mineralnej oraz ziołowych herbat. Z jabłek można przygotować świeżo wyciskany sok oraz mus jabłkowy bez dodatku cukru. Drugim rodzajem jest mniej rygorystyczna dieta jabłkowa, która zakłada jedzenie również innych produktów, a nie wyłącznie jabłek. Czas trwania tej odmiany diety powinien wynosić 5 dni.
W jadłospisie mogą pojawić się:
- pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, ciemny makaron, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane,
- chude mięso, zwłaszcza drobiowe,
- jaja kurze,
- mleko i produkty mleczne: chude sery twarogowe, jogurt naturalny,
- ryby,
- warzywa, np. pomidory, papryka, ogórki, sałata, szpinak, brokuł, kalafior itd.
Efekty diety jabłkowej
Jabłka są owocami niskokalorycznymi. Składnikiem, który odpowiada za przyspieszenie procesów przemiany materii, jest błonnik pokarmowy. Substancja ta usprawnia pracę układu trawiennego oraz pobudza pracę jelit, przyczyniając się do ich oczyszczenia. Obecność błonnika, który wchłania duże ilości wody prowadząc do pęcznienia pokarmu, przyczynia się również do szybszego i długotrwałego uczucia sytości. Stosowanie diety jabłkowej umożliwia spadek masy ciała o około 2 kilogramy w ciągu 3 dni. Efekt odchudzający diety jest zależny od indywidualnych predyspozycji każdej osoby, m.in. od wyjściowej masy ciała, wieku oraz aktywności fizycznej.
Kuracja jabłkowa skutkuje również oczyszczeniem organizmu z nagromadzonych w nim toksyn, a w konsekwencji poprawą ogólnego samopoczucia. Ponadto, wykazuje korzystny wpływ na dolegliwości trawienne, takie jak zaparcia, wzdęcia oraz bóle brzucha. Dieta jabłkowa, dzięki dostarczaniu licznych witamin i składników mineralnych poprawia wygląd i kondycję skóry. Po zakończeniu diety jabłkowej należy stopniowo powracać do normalnego żywienia. Nagły powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych mógłby spowodować nadmierne obciążenie przewodu pokarmowego. W pierwszych dniach wychodzenia z diety jabłkowej powinno się jeść posiłki lekkostrawne i unikać potraw smażonych i tłustych.
Przeciwwskazania do stosowania diety jabłkowej
Dieta jabłkowa nie jest zalecana osobom chorującym na schorzenia przewlekłe, w których podstawowym zaleceniem żywieniowym jest stosowanie diety ubogoresztkowej, czyli ubogiej w błonnik pokarmowy. Zalicza się do nich m.in.: zgagę, zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Dieta jabłkowa przeciwwskazana jest kobietom ciężarnym i karmiącym piersią, a także dzieciom i młodzieży. Stosowanie tej diety u wymienionych osób ze względu na ich zwiększone zapotrzebowanie energetyczne oraz na poszczególne składniki pokarmowe, zwłaszcza białko mogłoby doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak niedobory pokarmowe, wycieńczenie organizmu, zahamowanie wzrostu itp.
Przykładowy jadłospis na 2 dni w diecie jabłkowej
Dzień 1
I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym z dodatkiem drobno pokrojonego, nieobranego jabłka, herbatka miętowa.
II śniadanie: twarożek z chudego sera ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka razowego chleba ze słonecznikiem.
Obiad: pieczona pierś z kurczaka (100g), ryż brązowy (80g po ugotowaniu), brokuł gotowany na parze, na deser: pieczone jabłko oprószone cynamonem.
Kolacja: grillowany łosoś z jabłkami.
Dzień 2
I śniadanie: 1 jabłko, omlet z dwóch jaj z dodatkiem chudej szynki, zielona herbata.
II śniadanie: jogurt naturalny, 2 wafle ryżowe.
Obiad: pieczony dorsz (100g), kasza gryczana (80g po ugotowaniu), gotowany szpinak.
Kolacja: sałatka z pomidorkami koktajlowymi i kawałkami grillowanego kurczaka.