Według twórców diety grejpfrutowej intensywny spadek wagi następuje dzięki zawartym w owocach enzymom, które pomagają w spalaniu tłuszczu w organizmie. Współczesne badania wykazały, że nie istnieją naukowe podstawy do tego rodzaju twierdzenia. Skuteczność diety grejpfrutowej wiąże się głównie z obniżeniem wartości kalorycznej posiłków, a także ze znacznym ograniczeniem spożywania tłuszczów i węglowodanów.
Dieta grejpfrutowa – na czym polega?
Dieta grejpfrutowa trwa 2 tygodnie. W ciągu dnia spożywa się 3 główne posiłki i 1–2 przekąski, które łącznie dostarczają około 800–1000 kcal. Cytrusy nie stanowią podstawy codziennego menu, ale są jego stałym dodatkiem. Istnieją 2 warianty diety grejpfrutowej. Najczęściej zakłada ona zjedzenie 1/2 grejpfruta albo wypicie 1/2 szklanki soku grejpfrutowego (bez dodatku cukru!) w trakcie lub po każdym posiłku. W innej wersji zaleca się spożywanie 2–3 owoców dziennie (lub – opcjonalnie – 2–3 szklanek soku) w charakterze przekąski.
W czasie diety grejpfrutowej należy bardzo ograniczyć spożycie tłuszczów i złożonych węglowodanów, co oznacza rezygnację z potraw smażonych, czerwonego mięsa, słodyczy, masła, olejów, tłustego nabiału. Z menu trzeba także całkowicie wyeliminować sól.
Oprócz grejpfrutów w jadłospisie znajdują się:
- białe mięso i ryby (pieczone lub gotowane),
- jajka,
- chudy nabiał,
- warzywa, niektóre owoce,
- pełnoziarniste pieczywo,
- pełnoziarnisty makaron, ryż,
- kawa i herbata.
Posiłki trzeba spożywać regularnie, w odstępach 3–4 godzin. Nie wolno pomiędzy nimi podjadać. Równomierne rozłożenie kolejnych dań powinno zapewnić uczucie sytości w ciągu całego dnia, mimo niskiej wartości kalorycznej diety.
Diety grejpfrutowej nie należy stosować dłużej niż przez 2 tygodnie, ponieważ nie jest ona zbilansowana – nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Można powtórzyć ją po co najmniej kilkutygodniowej przerwie.
Przeciwwskazania do stosowania diety grejpfrutowej
Dieta grejpfrutowa odpowiednia jest wyłącznie dla osób cieszących się dobrym zdrowiem. Ze względu na jej ubogi skład i niską wartość energetyczną nie jest zalecana ludziom, którzy pracują fizycznie lub mają szczególne potrzeby żywieniowe (dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące itp.). Ponieważ sok z grejpfruta zaburzyć metabolizm wielu leków, dieta nie jest wskazana w przypadku regularnego zażywania jakichkolwiek farmaceutyków.
Dieta grejpfrutowa – przykładowy jadłospis
Przygotowując posiłki, należy starannie odmierzać wszystkie składniki tak, by ich łączna wartość energetyczna nie przekroczyła zalecanego poziomu. Każde danie główne powinno dostarczać porównywalnej ilości kalorii. Menu złożone z 5 posiłków może wyglądać następująco:
-
śniadanie – 2 kromki razowego chleba z chudą szynką, filiżanka czarnej kawy, 1/2 grejpfruta,
-
II śniadanie – jogurt naturalny, jabłko, szklanka soku grejpfrutowego,
-
obiad – 1/2 szklanki ryżu, pieczony dorsz, sałatka z pomidorów z czosnkiem i odrobiną oliwy, herbata, 1/2 grejpfruta,
-
podwieczorek – sałatka owocowa z 1/2 grejpfruta i 1/2 banana, herbata,
-
kolacja – szklanka chudego mleka z 2 łyżkami płatków owsianych, 1/2 grejpfruta.
Właściwości grejpfruta a odchudzanie
Grejpfrut zyskał popularność jako podstawowy składnik diety odchudzającej ze względu na panujące przez lata przekonanie, że zawiera on substancje, które przyspieszają przemianę materii i ułatwiają przemianę tłuszczów. Tej teorii nie udało się naukowo potwierdzić. Dowiedziono jednak szeregu prozdrowotnych właściwości grejpfrutów, które czynią je wskazanym elementem zdrowej diety – nie tylko takiej, która służy utracie zbędnych kilogramów.
Grejpfruty stanowią niezwykle bogate źródło witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie tych cytrusów wspomaga odporność. Ogranicza też negatywne działanie wolnych rodników, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowań na raka i spowalniając procesy starzenia się organizmu. Zawarte w grejpfrutach substancje oddziałują korzystnie na układ krwionośny (m.in. obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi), wątrobę, nerki czy kondycję skóry.
Z punktu widzenia diety odchudzającej grejpfruty są odpowiednią pozycją w menu, ponieważ dostarczają zaledwie 42 kcal w 100 g owocu. Składają się głównie z wody. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego na długo po spożyciu pozostawiają uczucie sytości. Mają niski indeks glikemiczny – małe wydzielanie insuliny wiąże się z większym zużyciem rezerw tłuszczu. Obecne w grejpfrutach flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomagają diety oczyszczające.
Dieta grejpfrutowa – efekty
Stała obecność grejpfrutów w diecie służy dobremu zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Jednak nawet najzdrowszy produkt, spożywany w nadmiarze, może zaszkodzić, podobnie jak wyeliminowanie z jadłospisu określonych składników odżywczych. Dieta grejpfrutowa jest nieskomplikowana, relatywnie mało restrykcyjna i zapewnia szybkie efekty, ale w związku z dość długim czasem trwania ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Może powodować osłabienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, zawroty i ból głowy, biegunkę lub zaparcia, zaburzenia pracy nerek i wątroby, odwodnienie. Co więcej, jej rezultaty zwykle nie są trwałe. Zbyt mała ilość przyjmowanych kalorii powoduje bowiem, że organizm przestawia się na oszczędne wydatkowanie energii, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu. W konsekwencji u większości osób po zakończeniu odchudzania pojawia się efekt jo-jo. Grejpfruty najlepiej włączyć do zbilansowanego jadłospisu i – zamiast tworzyć z nich podstawę diety – spożywać kilka owoców w tygodniu.