Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?

Fot: Yagi Studio / gettyimages.com

Dieta eliminacyjna polega na wykluczeniu z jadłospisu na pewien czas lub na stałe określonego produktu. Jej celem jest zmniejszenie na niego reakcji układu odpornościowego. Przestrzeganie zasad dietetycznych może doprowadzić do całkowitego ustąpienia alergii.

Alergia pokarmowa jest jedną z częściej występujących chorób alergicznych. Szacuje się, że obejmuje 8–10 proc. populacji dziecięcej i około 3 proc. ogółu dorosłych. Najpowszechniejszymi alergenami są: mleko krowie, skorupiaki i mięczaki, jaja, ryby, orzechy, pszenica, soja, owoce cytrusowe. Ważnym elementem procesu diagnostyczno-terapeutycznego alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna, zwana też wykluczającą lub restrykcyjną.

Zobacz także:

Ból pleców i brzucha – o czym świadczy, jakie są jego przyczyny i metody uśmierzania?

Uważaj na te produkty – mogą uzależniać jak narkotyk lub alkohol

Jakie właściwości ma olej tamanu? Efekty stosowania na skórę i włosy

Dieta eliminacyjna – co to jest?

Dieta eliminacyjna (hipoalergiczna) to specjalny sposób odżywiania, zalecany osobom zmagającym się z alergią pokarmową. Choroba ta charakteryzuje się występowaniem objawów nadwrażliwości na spożywany pokarm, za co odpowiada nieprawidłowa odczynowość układu immunologicznego. Dieta eliminacyjna pełni różnorakie funkcje, w tym:

  • pomaga rozpoznać czynnik alergiczny – zlikwidować główną przyczynę choroby;
  • leczy rozpoznany już proces chorobowy;
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji pseudoalergicznych;
  • przywraca tolerancję na czynnik wywołujący alergię.

Dieta eliminacyjna w rozpoznaniu nietolerancji pokarmowej

Diety eliminacyjne służą do identyfikowania i potwierdzenia etiopatogenetycznego znaczenia danego alergenu pokarmowego. Polegają na teście eliminacji i prowokacji, który utworzony został w 1963 roku przez A.S. Goldmana. Specjaliści uważają go za najprostszy i wysoce wiarygodny sposób rozpoznania nadwrażliwości na pokarmy.

Dieta eliminacyjna przy nietolerancji pokarmowej na etapie rozpoznawania choroby polega na całkowitym wycofaniu z jadłospisu, najczęściej na 2–4 tygodnie, analizowanego pokarmu (stosowanie diagnostycznej diety eliminacyjnej nie powinno przekraczać 6 tygodni). Jeżeli to on odpowiada za pojawienie się symptomów choroby, objawy powinny ustąpić po maksymalnie czterotygodniowej eliminacji. Ponowne wprowadzenie danego pokarmu do diety spowoduje powrót dolegliwości (tzw. odtwarzalność i powtarzalność objawów). Specjaliści zalecają chorym prowadzenie dzienniczków obserwacji, w których notuje się stan organizmu po wycofaniu potencjalnego alergenu.

Dieta eliminacyjna w postaci oligoalergicznej

W przypadku braku uzyskania oczekiwanych efektów diety eliminacyjnej w rozpoznaniu alergii pokarmowej, szczególnie przy podejrzeniu alergii wielopokarmowej, wskazana jest dieta oligoalergiczna, czyli „uboga w alergeny”. Co można wówczas jeść? Jadłospis zawiera zwłaszcza: ryż, tapiokę, margarynę bezmleczną, indyka, jagnięcinę, jabłka, gruszki, kalafiory, ogórki, brokuły, szparagi, marchew, buraki, sałatę, słodkie ziemniaki, dynię, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, wodę mineralną, czarną herbatę, sól i cukier. W bardzo ciężkich przypadkach konieczna okazać się może tzw. dieta uwalniająca od objawów. Wówczas chory spożywać może: ryż, wodę mineralną, ziemniaki, sól, cukier, czarną herbatę, mieszanki elementarne.

Dieta eliminacyjna w leczeniu nietolerancji pokarmowej

Istotne miejsce w procesie leczenia nietolerancji pokarmowej zajmuje dieta eliminacyjna. Jej działanie terapeutyczne opiera się na całkowitym wykluczeniu alergenu na określony czas. Literatura przedmiotu podaje niestety rozbieżne dane odnośnie do okresu trwania diety eliminacyjnej. Najczęściej pojawiają się głosy o przynajmniej 6–8 miesiącach. W ciężkich przypadkach taki sposób odżywiania wprowadzony zostaje na stałe (np. przy blokach metabolicznych). Czas prowadzenia diety wykluczającej determinują głównie: wiek chorego, rodzaj uczulającego pokarmu, liczba alergenów, postać kliniczna choroby, ogólny stan zdrowia. Należy zaznaczyć, że w diecie eliminacyjnej konieczne jest zastąpienie wykluczonego pokarmu innym, równoważnym pod względem wartości odżywczych, tak aby leczenie dietetyczne nie oddziaływało negatywnie na funkcjonowanie fizyczne, psychoruchowe, emocjonalne i intelektualne chorego. Każda dieta eliminacyjna musi być bezpieczna i zapewniać odpowiednie pokrycie w białko, tłuszcze, witaminy i minerały oraz kalorie.

Dieta eliminacyjna u kobiet w ciąży i karmiących piersią

Prowadzenie diety eliminacyjnej jest niewskazane w przypadku ciężarnych ze względu na ryzyko niedoborów składników odżywczych, które mogą mieć negatywny wpływ zarówno na stan zdrowia kobiety, jak i rozwój płodu. Ten sposób odżywiania nie powinien być też stosowany podczas karmienia piersią. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy dziecko lub matka zmaga się z alergią. Wówczas mama powinna stosować się do zaleceń dietetycznych.

Dieta eliminacyjna – produkty najczęściej alergizujące

W diecie eliminacyjnej z jadłospisu wyklucza się przeważnie następujące produkty: mleko krowie, skorupiaki, jaja, mięczaki, soję, orzechy arachidowe, owoce cytrusowe, pszenicę, czekoladę. Produktami najrzadziej uważanymi za potencjalne czynniki uczulające są m.in.: jabłka, jagody, dynie, morele, marchew, buraki, ziemniaki, cebula, brokuły, fasolka szparagowa, kalafiory.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje?

Bibliografia:

1. K. Marek, Alergia pokarmowa u dzieci, „Forum Medycyny Rodzinnej”, 2013, 7(6), s. 349–354.

2. F. Iwańczak, Diety eliminacyjne w leczeniu alergii pokarmowej u niemowląt, „Nowa Pediatria”, 2000, 3, s. 119–121.

3. A. Krogulska, Diety eliminacyjne w diagnostyce i leczeniu alergii na białka mleka krowiego, „Standardy Medyczne. Pediatria”, 2016, 13, s. 957–965.

Data aktualizacji: 15.01.2021,
Opublikowano: 16.01.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej