Dieta beztłuszczowa – zasady, efekty, jadłospis

Fot. Hero Images / Getty Images

Dieta beztłuszczowa polega na ograniczeniu ilości spożywanych tłuszczów do koniecznego minimum. Należy przy tym zadbać o podaż tłuszczów odpowiedniej jakości. O ile tłuszcze zwierzęce można wykluczyć z diety niemal całkowicie, niezbędne są w niej nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego. 

Diety beztłuszczowe to takie, w których dzienne spożycie tłuszczów jest o wiele niższe niż wskazują na to zalecenia organizacji zajmujących się problematyką żywienia. W związku z faktem, że w jadłospisie większości Polaków ilość tłuszczu jest znacznie większa niż rekomendowana, dieta beztłuszczowa często jest dobrym wyborem. Odpowiednio stosowana przyczynia się do stopniowej redukcji nadwagi i poprawy zdrowia.

Dieta beztłuszczowa a rola tłuszczów w diecie

Całkowita eliminacja tłuszczów z diety jest bardzo trudna, a przede wszystkim niewskazana. Pełnią one bowiem wiele ważnych funkcji w organizmie. Stanowią dobre źródło energii (u zdrowej osoby powinny zaspokajać 25–30% zapotrzebowania kalorycznego), uczestniczą w metabolizmie wielu substancji odżywczych (zwłaszcza witamin), biorą udział w regulacji gospodarki hormonalnej, wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, są niezbędne dla utrzymania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci, chronią organizm przed nadmierną utratą ciepła. Zgodna z zaleceniami dietetyków ilość tłuszczów o odpowiedniej jakości jest nie tylko dozwolona, ale wręcz niezbędna w codziennej diecie.

Różne warianty diety beztłuszczowej są odpowiedzią na nadpodaż tłuszczów, jaka charakterystyczna jest między innymi dla polskiej kuchni. Nadmiar tłuszczu w codziennym jadłospisie to nie tylko jedna z głównych przyczyn otyłości. Prowadzi także do chorób sercowo-naczyniowych (np. miażdżycy), cukrzycy, zaburzeń trawienia i wchłaniania, dolegliwości wynikające z dysfunkcji trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, stanów zapalnych jelit.

Szczególnie niebezpieczny dla zdrowia jest nadmiar tłuszczów trans. Są to sztuczne tłuszcze, które powstają w wyniku przetworzenia olejów płynnych w oleje stałe. Produkowane są ze względu na długi termin przydatności do spożycia. Stanowią częsty składnik wysoko przetworzonej żywności.

Dietetycy rekomendują też ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, które dostarczają głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, a te nie stanowią niezbędnych składników pożywienia, ponieważ  syntetyzowane są wewnątrzustrojowo. Nie oznacza to, że są dla organizmu szkodliwe, jednak – mając na uwadze konieczność ograniczania ilości tłuszczu w diecie – lepiej zastąpić je tłuszczami nienasyconymi. Do tych ostatnich należą kwasy omega 6 i omega 3 – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, który nie jest w stanie wytworzyć tych związków samodzielnie.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Lecznicza i odchudzająca dieta beztłuszczowa dra Ornisha

W latach 70. ubiegłego wieku amerykański kardiolog dr Dean Ornish, z myślą o swoich zmagających się z otyłością pacjentach, opracował dietę niskotłuszczową, która do dziś cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dr Ornish postawił tezę, że organizm ludzki nie jest przystosowany do restrykcyjnych diet o ujemnym bilansie kalorycznym, ponieważ przy niedoborach energii uruchamia się atawistyczny mechanizm spowalniania metabolizmu i odkładania tkanki tłuszczowej, który przed tysiącami lat służył przetrwaniu w czasach trudnej dostępności pożywienia. Dlatego jadłospis diety beztłuszczowej nie wiąże się z ograniczeniem liczby kalorii, a jedynie zmianą proporcji źródeł energii. Tłuszcze mają stanowić zaledwie 10% codziennego menu, a aż 75% – węglowodany (resztę – białka). Aby tak restrykcyjnie ograniczyć podaż tłuszczów, należy niemal całkowicie zrezygnować z tych pochodzenia zwierzęcego, w znacznym stopniu eliminując też roślinne.

Podstawą diety beztłuszczowej Ornisha są bogate źródła błonnika, witamin i minerałów – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe. Bez ograniczeń można też spożywać odtłuszczony nabiał (z jaj – wyłącznie białko). Dozwolone są niewielkie ilości tłuszczów roślinnych – orzechów, olejów, nasion. Dopuszczalne jest jedzenie co jakiś czas ryb morskich, wyrobów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu i przetworzonych węglowodanów (słodyczy, białego pieczywa itp.). Po pozostałe produkty w diecie beztłuszczowej można sięgać okazjonalnie, całkowicie wykluczając masło, śmietanę, czerwone mięso i podroby, smażony drób i ryby, żółtka jaj i alkohol. W połączeniu z nawykiem regularnego spożywania niewielkich posiłków i umiarkowaną aktywnością fizyczną, dieta beztłuszczowa przynosi dobre skutki przy nadwadze, wysokim poziomie cholesterolu, nadciśnieniu i ryzyku chorób układu krążenia. Nie powinny stosować jej dzieci i nastolatki, kobiety w ciąży, osoby cierpiąca na anemię, osteoporozę czy celiakię.

Dieta beztłuszczowa – co jeść, by zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę?

Dla osób niezmagających się z dużą otyłością i chorobami układu krążenia bardziej optymalna od diety beztłuszczowej jest taka, która zawiera rekomendowane ilości tłuszczów wysokiej jakości. Unikać należy fast foodów, słonych przekąsek (chipsów itp.), dań smażonych (zwłaszcza na głębokim tłuszczu), słodyczy o wysokiej zawartości tłuszczu, tłustych mięs, sosów i produktów mlecznych (śmietany, masła). Wskazane jest za to spożywanie ryb morskich, białego mięsa, olejów roślinnych, orzechów, nasion. Powyższych zasad łatwiej jest przestrzegać, wprowadzając zmiany w nawykach żywieniowych. Zamiast śmietanki do kawy można używać chudego mleka, do sałatek dodawać jogurt, a nie majonez, wybierać tuńczyka w sosie własnym, a nie w oleju. Warto też piec, grillować, gotować, ewentualnie zaopatrzyć się w dobrą patelnię z grubym dnem, co umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. 

Zobacz film: Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 23.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej