Dieta arbuzowa – zalety, zasady stosowania, efekty

Fot: Christine Schneider / gettyimages.com

Dieta arbuzowa to – w radykalnym wariancie – krótkoterminowa, jednoskładnikowa dieta oczyszczająca. Służy detoksykacji organizmu i powoduje spadek wagi, który jednak jest krótkotrwały. Lepsze efekty odchudzające daje wprowadzenie arbuzów na stałe do pełnowartościowej, dobrze zbilansowanej diety.

Arbuz, w Polsce zwany niekiedy kawonem, to dyniowata roślina tropikalna pochodząca najprawdopodobniej z Afryki Południowej. Trafił na Stary Kontynent już w starożytności i zyskał ogromną popularność, którą niezmiennie cieszy się do dziś. Ze względu na warunki niezbędne do uprawy, głównym producentem arbuzów w Europie są kraje śródziemnomorskie, jednak w Polsce te sezonowe owoce są cenione nie mniej niż rodzime.

Arbuzy to słodkie, bardzo soczyste owoce, których walorom smakowym dorównuje wysoka  wartość odżywcza. W sezonie letnim, kiedy są powszechnie dostępne, zdecydowanie warto włączać je do codziennej diety. Doskonale orzeźwiają, dostarczając organizmowi wiele cennych składników – witamin, minerałów, fitozwiązków.

Arbuz a dieta

Arbuz cieszy się popularnością ze względu na wyjątkowy smak oraz dlatego, że skutecznie gasi pragnienie w upalne dni – 92% składu owocu stanowi woda. Jest on niskokaloryczny (tylko 30 kcal w 100 g), przez co często wykorzystuje się go w dietach odchudzających. To jednak nie wszystkie zalety arbuza. Smaczny owoc stanowi dobre źródło witamin – głównie C, ale zawiera też witaminy B, E i K. Jeśli chodzi o minerały, arbuz zasobny jest głównie w potas, ale dostarcza również magnezu, fosforu, sodu, wapnia, żelaza i cynku. Niezwykle wartościowymi składnikami owocu są barwniki odpowiedzialne za intensywnie czerwony kolor jego miąższu – karotenoidy. Należą do nich m.in.: beta-karoten (prowitamina A), likopen, luteina, zeaksantyna. Substancje te chronią roślinę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. W organizmie ludzkim wpływają korzystnie na funkcje układu immunologicznego i zapobiegają aktywności wolnych rodników. Cennym składnikiem arbuza jest także cytrulina – aminokwas, który przekształcany jest w organizmie w L-argininę.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Dzięki powyższym właściwościom wzbogacanie codziennej diety o arbuz może przynieść wiele prozdrowotnych efektów. Zawarte w nim składniki:

  • wzmacniają odporność,
  • mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • zmniejszają poziom „złego” cholesterolu we krwi,
  • ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • regulują gospodarkę wodną organizmu,
  • sprzyjają przemianie materii,
  • mają działanie moczopędne,
  • zwiększają wydolność mięśni,
  • poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • zapobiegają procesom przedwczesnego starzenia się.

Zasady oczyszczającej diety arbuzowej

Krótkoterminowa monodieta arbuzowa służy przede wszystkim oczyszczeniu organizmu. Bazuje na właściwościach moczopędnych owocu oraz fakcie, że zawiera on dużo wody i jest niskokaloryczny.

Jadłospis w radykalnej wersji diety arbuzowej ograniczony jest do arbuza (w kawałkach lub w postaci soku) i wody, której należy wypijać 1,5–2 l. Przez 1–3 dni codziennie spożywa się kilka regularnych, arbuzowych posiłków, które w wariantach mniej restrykcyjnych wzbogacić można o inne sezonowe owoce (np. maliny), jogurt naturalny, niewielką ilość pełnoziarnistego pieczywa lub gotowane na parze chude mięso. Generalnie – im mniej składników diety, tym lepszy jej efekt. Nie trzeba ograniczać jedynie ilości arbuza, którego – według niektórych źródeł – należy spożywać dziennie nawet 1 kg na 10 kg masy ciała.

Dieta arbuzowa – efekty

Dieta arbuzowa to w gruncie rzeczy dieta oparta na wodzie bogatej w elektrolity (potas, sód, wapń, magnez). Dlatego umożliwia oczyszczenie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii, a także pozwala na wyrównanie bilansu płynowego i elektrolitowego w organizmie. Oznacza to, że zostaje on dobrze nawodniony, a jednocześnie usuwany jest nadmiar płynów z przestrzeni pozanaczyniowej, co np. likwiduje obrzęki.

Monodieta arbuzowa wskazana jest np. po okresie świątecznego przejedzenia. Pozwala także na przygotowanie organizmu do właściwej diety odchudzającej. Nie należy stosować jej często (w wersji jednodniowej – najwyżej raz w tygodniu, trzydniowej – raz w miesiącu) i nie powinna trwać dłużej niż 3 dni. Jest to bowiem dieta niedoborowa i może prowadzić do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.

Ile można schudnąć na diecie arbuzowej? Po 3 dniach odnotowuje się spadek wagi o 3–4 kg, ale należy pamiętać, że wynika on głównie z redukcji płynów w organizmie, a nie tkanki tłuszczowej. Jeśli po diecie arbuzowej powróci się do dawnych nawyków żywieniowych, szybko odzyska się także utracone kilogramy. Co więcej, należy liczyć się z efektem jo-jo, który zwykle następuje po niedoborowych głodówkach.

Przeciwwskazania do diety arbuzowej

Ze względu na fakt, że dieta arbuzowa nie jest pełnowartościowa, nie jest wskazane stosowanie jej w ciąży i w okresie laktacji. Nie zaleca się jej również dzieciom, młodzieży oraz osobom, które pracują fizycznie. Spożywania dużej ilości arbuzów powinni unikać diabetycy, ponieważ jest to owoc o wysokim indeksie glikemicznym (IG = 75).

Dieta bogata w arbuz

Dobrą alternatywę dla monodiety arbuzowej stanowi regularne spożywanie owocu w sezonie letnim – w charakterze przekąski lub komponentu zasadniczego posiłku. Kawałek arbuza to zastrzyk witamin, minerałów i innych cennych substancji odżywczych, z których działania organizm skorzystać może tylko przy długotrwałym, regularnym stosowaniu. Dopiero dobrze zbilansowana, zdrowa dieta bogata w owoce (w tym korzystnie działający arbuz) i warzywa przyniesie takie pożądane efekty, jak redukcja tkanki tłuszczowej i spadek wagi czy oczyszczenie cery. Przede wszystkim jednak pozwoli ona na utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji.

Zobacz film: Efekt jo-jo, czyli przestroga przed dietami cud. Źródło: Wiem co jem na diecie




Data aktualizacji: 30.04.2018,
Opublikowano: 10.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Wolf 08.03.2022r.

„ Monodieta arbuzowa wskazana jest np. po okresie świątecznego przejedzenia. Pozwala także na przygotowanie organizmu do właściwej diety odchudzającej.” Ani jedno ani drugie nie jest prawdą. Po okresie Świąt nie potrzrebujemy diety, a co dopiero monodiety pozwalającrj na utratę 4 kg. Nie jesteśmy w stanie tyle realnie przybrać w 2-3 dni a nadmiar wody u zdrowego człowieka się wyrówna. Jedyne co możemy zrobić to zespuć sobie relacje z jedzeniem i samymi świętami, bo to pokazuje jedno i drugie jako coś co wymaga specjalnych działań rekonwalescencyjnych po. Pomysł monodiety przed dietą jest mało rozsądny z kilku powodów.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej