Dieta ananasowa – zasada działania, jadłospis, efekty

Fot: Artem Shadrin / fotolia.com

Dieta ananasowa to redukcyjna dieta owocowa służąca pozbyciu się zbędnych kilogramów. Jest nieskomplikowana, smaczna i daje szybkie efekty. Aby utrzymały się na dłużej, po jej zakończeniu nie wolno wracać do dawnych nawyków żywieniowych.

Ananas zasługuje na stałe miejsce w każdym jadłospisie. Surowy owoc to dobre źródło substancji odżywczych, spośród których najcenniejsza jest bromelina (inaczej – bromelaina) – mieszanina enzymów białkowych o cennych właściwościach prozdrowotnych. Związki te m.in. przyspieszają metabolizm i ułatwiają redukcję tkanki tłuszczowej, dzięki czemu po ananasy warto sięgać na diecie odchudzającej.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Ananas a zdrowa dieta

Ananas zawiera dużo witaminy C – 100 g owocu zapewnia ponad połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Dostarcza także witamin z grupy B (głównie – kwasu foliowego) oraz witamin A, E i K. Spośród minerałów można znaleźć w tym owocu m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan.

Ananas to także dobre źródło błonnika (1,4 g/100 g owocu) i kwasów hydroksylowych z grupy AHA. Specyficzną dla ananasa, niespotykaną w innych roślinach, substancją jest bromelina. Ta mieszanina enzymów chroni owoc przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, zwłaszcza larwami owadów, dla których jest toksyczna. Bromelina ma silne właściwości antyseptyczne – działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, a w konsekwencji – przeciwbólowo, przeciwobrzękowo. W medycynie niekonwencjonalnej od lat wykorzystywana jest w zwalczaniu objawów infekcji, alergii, reumatoidalnego zapalenia stawów czy jako substancja wspomagająca gojenie ran. Bromelina wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe i antynowotworowe.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Skład chemiczny ananasa a błyskawiczna dieta ananasowa

Dzięki bromelinie popularność zyskała uderzeniowa dieta ananasowa. Zawarta w owocach mieszanina enzymów usprawnia proces trawienia – zwiększa przyswajalność białek i redukuje komórki tłuszczowe. Bromelina ma także właściwości oczyszczające i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Obecność ananasa w diecie odchudzającej korzystna jest ze względu na zawarty w nim błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wspiera proces detoksykacji, pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi i zredukować szkodliwą frakcję cholesterolu. Co więcej, spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga na długo zachować uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej uniknąć podjadania między posiłkami.

Substancją, która w znaczący sposób wpływa na utratę masy ciała, jest występująca w ananasach witamina C. Bierze ona udział w wielu procesach związanych ze spalaniem tłuszczu w organizmie, a także zapobiega jego magazynowaniu w postaci tkanki tłuszczowej.

Cechą ananasa istotną w diecie odchudzającej jest fakt, że owoc ten jest niskokaloryczny – w 100 g zawiera tylko 47 kcal.

Na czym polega trzydniowa dieta ananasowa?

Oparta na potrawach z ananasa dieta poprawia trawienie, oczyszcza i regeneruje organizm, a także pozwala na szybką utratę kilku kilogramów. Dobrze skomponowana dieta ananasowa składa się z pięciu małych posiłków dziennie, w których owoce spożywa się z niewielkimi ilościami białka pochodzenia zwierzęcego. Można także łączyć je z innymi owocami i warzywami. Podczas kuracji należy także wypijać przynajmniej dwa litry wody dziennie. Można przy tym pić herbaty ziołowe, a także samodzielnie przygotowany wywar ze skóry ananasa, który także wykazuje silne właściwości oczyszczające i odchudzające.

Warunkiem skuteczności diety jest spożywanie wyłącznie świeżych ananasów, ponieważ w procesie obróbki termicznej (której poddawany jest popularny ananas z puszki) owoce te tracą swoje najcenniejsze składniki o działaniu odchudzającym – bromelinę i witaminę C. Co więcej, przetwory z ananasów zwykle są dosładzane.

Zobacz film: Jak bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów? Źródło: Stylowy Magazyn.

Ananas zasobny jest w sacharydy, których nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego ostatni posiłek ananasowej diety należy spożyć na kilka godzin przed snem, by organizm zdążył spalić zawarty w owocach cukier. Podczas diety ananasowej, która nie jest pełnowartościowa (nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych) i cechuje się ujemnym bilansem energetycznym, należy unikać wysiłku fizycznego, ponieważ niedożywienie organizmu może spowodować zasłabnięcie. Ze względu na niedoborowy charakter, diety ananasowej nie wolno stosować dłużej niż 3–5 dni.

Aby utrzymać efekty diety ananasowej, po jej zakończeniu nie można powracać do dawnych nawyków żywieniowych. Diety redukcyjne zwiększają zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze i tylko dobrze zbilansowany jadłospis oraz regularna aktywność fizyczna pozwalają uniknąć niepożądanego skoku wagi (efektu jojo).

Dieta ananasowa – jadłospis

Jadłospis uderzeniowej diety ananasowej wiąże się ze znacznym ograniczeniem wartości energetycznej posiłków, ale może być stosunkowo – jak na dietę redukcyjną – urozmaicony. Posiłki są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Każdy powinien zawierać 2–3 krążki świeżego ananasa. Przykładowe dania to:

  • ananas, plaster chudej wędliny drobiowej i kromka pełnoziarnistego pieczywa,
  • omlet z 2 jaj z 2–3 pokrojonymi krążkami ananasa, ananas i 200 g gotowanej na parze chudej ryby lub piersi z kurczaka (doprawionych do smaku),
  • zapiekanka z ananasa, połówki bakłażana, pomidora i cebuli (z dodatkiem jogurtu i wybranych przypraw),
  • sałatka z zielonej sałaty, ananasa i 50 g koziego sera,
  • ananas zblendowany z jogurtem naturalnym (150 g).

Zobacz film: Efekt jo-jo, czyli przestroga przed dietami cud. Źródło: Wiem co jem na diecie

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 06.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej