Dieta 5-dniowa - przepisy, jadłospis i przykładowe menu. Jakie daje efekty?

Povozniuk/getty images

Jadłospis diety 5-dniowej opiera się na bardzo niskokalorycznym menu złożonym z pięciu posiłków. Efektem diety 5-dniowej jest duża redukcja masy ciała w krótkim czasie.

Dieta 5 – dniowa – założenia

Restrykcyjna dieta 5 –dniowa usuwa przede wszystkim nadmierną ilość wody z organizmu i pobudza proces spalania tkanki tłuszczowej. Całodzienny jadłospis diety 5 – dniowej zawiera jedynie 900 kilokalorii! To 1/3 całodziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłej i zdrowej osoby. Należy pamiętać, by posiłki były spożywane nie częściej niż co 3 godziny. Nie wolno zapominać o uzupełnianiu płynów (przynajmniej 2 l wody niegazowanej lub herbaty dziennie).

Dieta 5-dniowa opiera się przede wszystkim na warzywach, owocach chudych mięsach i nabiale. Węglowodany należy ograniczyć do minimum. Niestety przy tak niskokalorycznej diecie może towarzyszyć ciągłe uczucie głodu.

Dieta 5 dniowa – przeciwwskazania

Dieta 5-dniowa nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby chore. Nie powinna też być spożywana przez osoby młode, ponieważ w okresie dojrzewania organizm musi dostawać odpowiednią dawkę energii w postaci białek, tłuszczów i węglowodanów, których dieta 5-dniowa nie jest w stanie dostarczyć.

Dieta 5-dniowa – jadłospis

Jadłospis diety 5-dniowej opiera się na produktach niskokalorycznych oraz z niskim indeksem glikemicznym. Kiedy doskwiera nam uczucie głodu zaleca się wypicie szklanki wody.

Menu diety 5-dniowej

Śniadanie – Omlet z warzywami

  • 2 jajka
  • Pomidor
  • Papryka
  • Szczypior
  • Czarna kawa

II śniadanie – koktajl owocowy

  • Truskawki
  • Kefir

Obiad – Grillowana pierś z indyka z warzywami i kaszą gryczaną

  • 50 g piersi z kurczaka
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 marchewka

Sos:

  • Cytryna
  • Oliwa
  • sól, pieprz
  • Ziarna słonecznika

Podwieczorek – 2 plastry arbuza, czarna kawa

Kolacja – Twarożek ze szczypiorem i rzodkiewką

  • 50 g twarogu chudego
  • Kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • Rzodkiewka
  • Szczypior
  • Sól, pieprz

Zobacz film: Owoce i warzywa o dużej zawartości wody

źródło:x-news

Data aktualizacji: 14.07.2020,
Opublikowano: 14.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej