Dieta 5 – dniowa – założenia
Restrykcyjna dieta 5 –dniowa usuwa przede wszystkim nadmierną ilość wody z organizmu i pobudza proces spalania tkanki tłuszczowej. Całodzienny jadłospis diety 5 – dniowej zawiera jedynie 900 kilokalorii! To 1/3 całodziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłej i zdrowej osoby. Należy pamiętać, by posiłki były spożywane nie częściej niż co 3 godziny. Nie wolno zapominać o uzupełnianiu płynów (przynajmniej 2 l wody niegazowanej lub herbaty dziennie).
Dieta 5-dniowa opiera się przede wszystkim na warzywach, owocach chudych mięsach i nabiale. Węglowodany należy ograniczyć do minimum. Niestety przy tak niskokalorycznej diecie może towarzyszyć ciągłe uczucie głodu.
Dieta 5 dniowa – przeciwwskazania
Dieta 5-dniowa nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby chore. Nie powinna też być spożywana przez osoby młode, ponieważ w okresie dojrzewania organizm musi dostawać odpowiednią dawkę energii w postaci białek, tłuszczów i węglowodanów, których dieta 5-dniowa nie jest w stanie dostarczyć.
Dieta 5-dniowa – jadłospis
Jadłospis diety 5-dniowej opiera się na produktach niskokalorycznych oraz z niskim indeksem glikemicznym. Kiedy doskwiera nam uczucie głodu zaleca się wypicie szklanki wody.
Menu diety 5-dniowej
Śniadanie – Omlet z warzywami
- 2 jajka
- Pomidor
- Papryka
- Szczypior
- Czarna kawa
II śniadanie – koktajl owocowy
- Truskawki
- Kefir
Obiad – Grillowana pierś z indyka z warzywami i kaszą gryczaną
- 50 g piersi z kurczaka
- 50 g kaszy gryczanej
- 1 marchewka
Sos:
- Cytryna
- Oliwa
- sól, pieprz
- Ziarna słonecznika
Podwieczorek – 2 plastry arbuza, czarna kawa
Kolacja – Twarożek ze szczypiorem i rzodkiewką
- 50 g twarogu chudego
- Kilka łyżek jogurtu naturalnego
- Rzodkiewka
- Szczypior
- Sól, pieprz