Dieta 1500 kcal opiera się na niskokalorycznym, ale urozmaiconym i pełnowartościowym jadłospisie. Dieta ta umożliwia skuteczną redukcję masy ciała bez odczuwania głodu. Należy łączyć ją z regularną aktywnością fizyczną, wówczas odchudzanie przyniesie szybsze efekty.
Zasady diety 1500 kcal
Dieta 1500 kcal należy do diet, których celem jest zredukowanie masy ciała przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jej podstawową zasadą jest zmniejszenie kaloryczności posiłków tak, by doprowadzić do ujemnego bilansu energetycznego, co sprzyja spadkowi wagi i spalaniu tkanki tłuszczowej. Dieta 1500 kcal powinna opierać się na zbilansowanym i urozmaiconym jadłospisie. Należy spożywać 4–5 małych objętościowo posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu – co 3–4 godziny, zgodnie z zasadą „mało a często”. Dieta 1500 kcal nie wyklucza jedzenia kolacji jak większość diet odchudzających. Ostatni posiłek powinien być spożyty na co najmniej 3 godziny przed pójściem spać.
Jadłospis komponuje się zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia. W jego składzie powinny pojawić się produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Wskazane są: pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: pieczywo razowe, żytnie, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, makaron ciemny, płatki owsiane oraz otręby pszenne. Produkty te dostarczają dużych ilości błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit i wspomaga proces odchudzania. W diecie powinny pojawić się chude mięsa, np. cielęcina, drób, a także ryby i nabiał. Jadłospis powinien być bogaty w różnego rodzaju warzywa. Dozwolonymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii i w pergaminie bez dodatku tłuszczu oraz duszenie bez obsmażania.
Z żywienia wyklucza się tłuste rodzaje mięs (wieprzowina, baranina, kaczka), podroby, pasztety, potrawy panierowane i smażone, a także żywność wysoko przetworzoną (np. gotowe dania, produkty typu fast food) i wszelkie słodycze. Eliminuje się również tłuszcze zwierzęce na korzyść roślinnych, takich jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Ważne jest picie dużej ilości płynów – około 2 litrów dziennie. Wskazane są: mineralna i niegazowana woda, herbaty owocowe, ziołowe, a także herbata zielona i czerwona. Przeciwwskazany jest dodatek cukru do napojów oraz śmietanki do kawy. Niewskazane są słodkie napoje gazowane.
Komu wskazana jest dieta 1500 kcal?
Dieta 1500 kcal może być stosowana zarówno przez kobiety, jak też mężczyzn. Zalecana jest przede wszystkim osobom z nadwagą i otyłością. Dieta 1500 kcal korzystnie wpływa na ograniczenie apetytu na słodycze, gdyż przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi, co redukuje napady głodu i sięganie po słodkie i niezdrowe przekąski. Efektem diety 1500 kcal jest redukcja masy ciała o średnio 1,5–2 kilogramy w ciągu tygodnia. Niskokaloryczna dieta nie powinna być stosowana przez kobiety ciężarne, karmiące piersią oraz przez dzieci i młodzież. W tych grupach zapotrzebowanie energetyczne wzrasta i musi zostać całkowicie pokryte, aby nie doszło do niebezpiecznych dla zdrowia skutków. Wskazane jest, by modyfikacji sposobu odżywiania towarzyszyła regularna aktywność fizyczna, np. w formie basenu, jazdy na rowerze, energicznych spacerów czy zajęć fitness.
Jadłospis w diecie 1500 kcal
Jadłospis diety 1500 kcal obejmuje pięć posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Kaloryczność poszczególnych posiłków powinna przedstawiać się w następujący sposób:
- I śniadanie – około 500 kcal; wskazanymi produktami są: wysokobłonnikowe produkty zbożowe, owoce, warzywa oraz chudy nabiał – sery twarogowe, jogurt, kefir, maślanka;
- II śniadanie – około 200 kcal; w ramach tego posiłku można wypić owocowy lub owocowo-warzywny koktajl lub lekką kanapkę z razowego pieczywa;
- Obiad – około 400–500 kcal; powinien składać się z chudego mięsa lub ryby oraz świeżych lub gotowanych warzyw;
- Podwieczorek – około 100 kcal; wskazany jest owoc lub chudy nabiał;
- Kolacja – około 200–300 kcal; zalecanymi produktami są warzywa, chude twarogi, jaja.
Przykładowy, dzienny jadłospis
- I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami: bananem, gruszką, jagodami lub truskawkami z dodatkiem nasion słonecznika i rodzynek.
- II śniadanie: pieczywo chrupkie, chudy twarożek z rzodkiewką.
- Obiad: dorsz zapiekany z dynią i młodymi ziemniaczkami.
- Podwieczorek: pomarańcza.
- Kolacja: kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą jajeczną z dodatkiem szczypiorku, sałatka z pomidorów.
Faldka 11.01.2018r.
Od soboty zaczynam, mam nadzieje ze będę mogła podzielić się z wami dobrymi wiesciami. Moja waga startowa to 71 kg przy wzroście 167. Także sporo przy dużo. Trzymajcie kciuki!