Dieta 13 dniowa - przepisy, jadłospis i przykładowe menu. Jakie daje efekty?

Flashpop/getty images

Dieta 13-dniowa jest niezwykle rygorystyczną dietą. Trwa 13 dni, a dzienna dawka kalorii jest bardzo niska. Waha się między 500 a 800 kcal. Niestety każde odstępstwo powoduje przerwanie diety.

Dieta 13-dniowa – jakie daje efekty?

Dieta 13-dniowa jest niskokaloryczna i bardzo wymagająca. Warunkiem powodzenia diety 13-dniowej jest ścisłe przestrzeganie jadłospisu, co wymaga bardzo silnej woli. Efekty są co prawda widoczne bardzo szybko (nawet do 8 kg), ale po powrocie do normalnych nawyków żywieniowych, szybko może pojawić się efekt jojo. By temu zapobiec, z diety należy wyjść w przemyślany sposób, najlepiej pod okiem dietetyka.

Dieta 13-dniowa – jadłospis

Celem diety 13-dniowej jest redukcja wagi. Z jadłospisu należy wyeliminować węglowodany, a więc pieczywo, kasze, ryże, makarony. Podstawowym źródłem kalorii są białka. Jadłospis w diecie 13-dniowej musi być bardzo rygorystycznie przestrzegany. Dominuje w nim kawa z cukrem, jajka na twardo, gotowane mięso i szpinak. Godziny posiłków są zawsze takie same – śniadanie 8:00–9:00, obiad 12:00–14:00 i kolacja 17:00–18:00.

Należy wypijać co najmniej 2 l płynów dziennie.

Menu:

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru.
  • Obiad: 2 jajka na twardo, 1/2 paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułu, 1 pomidor.
  • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Zobacz film: Jak dieta białkowa wpływa na nasz organizm?

źródło: co nas truje?

Data aktualizacji: 15.07.2020,
Opublikowano: 15.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej