Dieta 1200 kalorii – zasady, efekty, przykładowy jadłospis

Dieta 1200 kalorii polega na regularnym przyjmowaniu posiłków w trakcie dnia i ograniczeniu kalorii. Dieta 1200 kcal powinna mieć urozmaicony jadłospis i być bogata w produkty na długo zapewniające uczucie sytości, np. pełnoziarniste. Należy pić 2,5 litra płynów dziennie. Efekty dieta 1200 kcal przynosi już po tygodniu.

Dla kogo jest dieta 1200 kcal (kilokalorii)? Dla osób, które chcą schudnąć, chociaż prowadzą siedzący tryb życia. Dieta 1200 kcal biurowa, bo tak też się ją określa, przez zdrowe osoby powinna być stosowana tylko doraźnie, najdłużej przez miesiąc. Planowo jest to dieta cukrzycowa 1200 kalorii (kcal) i jej jadłospis przeważnie dopasowany jest do potrzeb diabetyków.  Tak naprawdę aby dieta była skuteczna, dietetyk powinien określić właściwą dla danej osoby kaloryczność. Szczególnie jeśli są to osoby otyłe, czy z chorobami przewlekłymi typu cukrzyca. Stosowanie u nich zbyt niskokalorycznej diety jest nietylko nieskuteczne, ale również niebezpieczne.

Dieta 1200 kcal – zasady

Dieta redukcyjna 1200 kcal wymaga ścisłego przestrzegania zasad, żeby przynosiła efekty. Należy spożywać regularne posiłki co 3 godziny, by nie dopuszczać do wygłodzenia. Porcje powinny być niewielkie, ale bogate w produkty, które na długo zapewniają uczucie sytości.

Co jeść, żeby uzyskać 1200 kalorii dziennie? Produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo, makarony i kasze, chude mięso, warzywa i owoce. Warto wybierać produkty zawierające duże ilości błonnika. Diabetycy dodatkowo powinni układać jadłospis diety 1200 kcal z uwzględnieniem indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.

Ważne zasady diety 1200 kcal to też picie przynajmniej 1,5 litra wody i łącznie 2,5 litra płynów dziennie oraz włączenie ruchu do codziennej rutyny. Aktywność fizyczna nie musi, a w niektórych przypadkach nie powinna być zbyt intensywna, ponieważ nawet bez niej osiąga się ujemny bilans energetyczny. Oznacza to, że spala się więcej kalorii w ciągu doby, niż dostarcza się do organizmu.

Zobacz film: Kiedy pójść do dietetyka? Źródło: 36,6.

Dieta 1200 kcal: jadłospis na tydzień

Dieta 1200 kilokalorii jadłospis powinna mieć ułożony przez dietetyka, a w przypadku cukrzyków – przez diabetologa. Specjalista może ułożyć dla diety 1200 kcal jadłospis na 2 tygodnie lub dłużej, uwzględniając indywidualne preferencje smakowe. Standardowo dieta na 1200 kcal zawiera chude mięso, ale można ułożyć jadłospis wykluczający mięso i tłuszcz zwierzęcy. Dieta wegetariańska 1200 kcal powinna być bogata w rośliny strączkowe, które są źródłem białka.

Dieta 1200 kcal jadłospis na 14 dni czy na miesiąc może mieć powtarzalny, jeśli uwzględnia lubiane produkty. Ważnym aspektem stosowania diety jest jedzenie tego, co smakuje. W przeciwnym razie trzymanie się ustalonych zasad może być bardzo trudne.

Przykładowa dieta 1200 kcal na tydzień dostępna jest w internecie, ale przed jej zastosowaniem warto upewnić się, że autorem jadłospisu na 1200 kcal jest specjalista – lekarz lub dietetyk. Prosty jadłospis diety 1200 kcal można ułożyć samodzielnie, jeśli planuje się krótkotrwałe stosowanie tak restrykcyjnego systemu żywienia.

Przykładowe dzienne menu w diecie 1200 kcal to:

  • Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, łyżka margaryny, 4 plasterki szynki z indyka, 2 liście sałaty, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka, herbata bez cukru;
  • Drugie śniadanie: koktajl z ok. 65 gramów jagód lub borówek i małego kefiru lub jogurtu naturalnego;
  • Obiad: grillowana pierś z kurczaka z 4 łyżkami brązowego ryżu i sałatką z 4 pomidorków koktajlowych i garścią rukoli doprawioną pieprzem, łyżeczką oliwy z oliwek i octem balsamicznym;
  • Podwieczorek: sałatka ze startej marchwi i jabłka z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 2 łyżeczkami prażonych pestek słonecznika doprawiona sokiem z cytryny oraz kromka chleba żytniego;
  • Kolacja: sałatka z 3 liści sałaty lodowej, 1 niewielkiego pomidora, ogórka gruntowego, 4 oliwek, ¼ papryki, połowy cebuli i 50 gramów niskotłuszczowej fety oraz sosem z 1 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki octu balsamicznego, soku z cytryny i pieprzu.

Jadłospis na 1200 kcal można urozmaicać, ale należy przy tym liczyć spożywane kalorie.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta 1200 kcal – przepisy na obiad i inne posiłki

Przepis na dietę 1200 kalorii można znaleźć w publikacjach internetowych i drukowanych, w czasopismach dotyczących zdrowego trybu życia, ale najlepiej wiedzę czerpać od dietetyka lub diabetologa. Dieta 1200 kcal przepisy ma proste, chociaż mogą się one wydawać rewolucyjne ze względu na brak dodatkowej soli oraz sposób przyrządzania potraw. Dieta 1200 kcal jadłospis powinna mieć ułożony tak, by codziennie w menu znajdowały się owoce, warzywa oraz nabiał (najczęściej to jogurt naturalny w koktajlach, z musli czy płatkami owsianymi oraz jako dodatek do sałatek i surówek).

Dieta 1200 kcal – efekty

Ile można schudnąć na diecie 1200 kcal przez miesiąc? Dieta 1200 kcal efekty po miesiącu ma zauważalne, ale nie spektakularne. Norma to ubytek wagi o od 0,5 do 1 kilograma na tydzień, zatem w miesiącu dieta 1200 kalorii efekty daje w postaci utraty od 2 do 4 kilogramów.

Jedno z częściej zadawanych pytań to „dlaczego nie chudnę na diecie 1200 kcal?” – waga zaczyna się zmniejszać dopiero po około tygodniu restrykcyjnej diety. Każde odstępstwo opóźnia redukcję masy ciała. Brak efektów może być też skutkiem picia zbyt małej ilości płynów lub tego, że dotychczasowy sposób żywienia dostarczał dziennie zbliżoną ilość kalorii co dieta 1200 kcal. Dieta powinna być dostosowana kalorycznością do podstawowej i całkowitej przemiany materii człowieka. Jeśli jest zbyt niskokaloryczna po krótkim czasie przestaje przynosić efekty, ponadto grozi efektem jojo.

Zobacz film: Czy dieta kapuściana jest zdrowa? Źródło: Wiem co jem na diecie

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej