Dieta 10-dniowa, czyli sposób na piękne ciało przed latem. Czy warto ją stosować?

Fot: luchezar / gettyimages.com

Dieta 10-dniowa, nazywana też dietą bikini, staje się szczególnie popularna latem. Jej stosowanie pozwala w krótkim czasie zgubić zbędne kilogramy. Jakie są je założenia i czy takie menu jest bezpieczne dla zdrowia?

Dieta 10-dniowa jest bardzo restrykcyjna. Osoby, które się na nią zdecydują muszą ograniczyć jakość, a także kaloryczność spożywanych posiłków.

Dieta 10-dniowa - jakie daje efekty?

Dieta 10-dniowa pozwala w krótkim czasie zgubić od 4-5 kilogramów. Wiele osób stosuje ją przed wakacjami lub przed ważnym wydarzeniem, aby móc pochwalić się smukłą sylwetką.

Warto zaznaczyć, że istnieje kilka wariantów tej diety. Różnią się one między sobą zasadami łączenia produktów (np. zabrania jednoczesnego spożywania białek i węglowodanów), kalorycznością. Niektóre jej warianty polegają na spożywaniu tylko jednego produktu. 

Poza szybką utratą zbędnych kilogramów dieta 10-dniowa ma pomóc oczyścić organizm z toksyn oraz wyregulować cykl wypróżnień.

Dieta 10-dniowa - jak stosować?

Dieta 10-dniowa zakłada:

  • regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia;
  • zmniejszenie kaloryczności posiłków do 800-1200 kcal;
  • wypijanie co najmniej 2 litrów niesłodzonych płynów, najlepiej wody niegazowanej;
  • całkowitą rezygnację z alkoholu, słodyczy, napojów gazowanych, przetworzonego jedzenia;
  • spożywanie dużej ilości warzyw i wybranych owoców;
  • rezygnację z jedzenia smażonych dań.

Dieta 10-dniowa składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich trwa dwa dni i zakłada zmniejszenie kaloryczności posiłków do 800 kcal. Dzięki temu organizm ma się oczyścić i pozbyć zalegających w nim toksyn. Drugi etap trwa sześć dni i pozwala zwiększyć kaloryczność posiłków do 1000 kcal. Trzeci etap, czyli kolejne dwa dni, zakłada zwiększenie kaloryczności posiłków do 1200 kcal. W ten sposób organizm ma się przyzwyczaić do bardziej kalorycznego pożywienia.

Dieta 10-dniowa - które produkty są dopuszczalne?

Podczas stosowania diety można spożywać:

  • chude mięso;
  • chudy lub półtłusty nabiał;
  • ryby;
  •  grube kasze, brązowy ryż, płatki, pełnoziarnisty makaron, pieczywo;
  • warzywa (trzeba jednak unikać wysokoskrobiowych, takich jak np. ziemniaki);
  • owoce (najlepiej cytrusy czy owoce jagodowe),
  • zielone, czerwone, białe herbaty,
  • zioła przyspieszające metabolizm, np. mniszek lekarski,
  • przyprawy, które poprawiają metabolizm, np. chili,
  • orzechy i nasiona (najlepiej jako dodatek do potraw);
  • oleje roślinne (ale tylko, jako dodatek do sałatek czy surówek).

Co jeść, aby mieć płaski brzuch? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co jeść aby mieć płaski brzuch? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta 10-dniowa - których produktów trzeba unikać?

Podczas diety 10-dniowej trzeba zrezygnować ze:

  • słodyczy;
  • słodkich napojów gazowanych;
  • alkoholu;
  • tłustego nabiału;
  • tłustych gatunków mięs, wędlin i innych przetworów mięsnych;
  • produktów z oczyszczonej mąki pszennej;
  • soków owocowych;
  • soli;
  • potraw smażonych i pieczonych w tłuszczu.

Dieta 10-dniowa - przykładowe menu

  • Śniadanie

Kanapka z jajkiem i pomidorem

  • Drugie śniadanie

Duże jabłko

  • Obiad

Filet z indyka z brązowym ryżem i brokułem ugotowanym na parze;

  • Podwieczorek

Mały jogurt naturalny

  • Kolacja

Warzywa z patelni

Dieta 10-dniowa - czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zdrowe i przede wszystkim trwałe odchudzanie powinno być przeprowadzone rozsądnie oraz rozłożone w czasie. Mimo że dieta 10-dniowa pozwala szybko zgubić zbędne kilogramy, to po jej zakończeniu można bardzo łatwo wrócić do poprzedniej wagi. Dlatego osoby, którym zależy na skutecznej redukcji masy ciała - w pierwszej kolejności - powinny skonsultować się z dietetykiem i wspólnie opracować bezpieczny schemat odchudzania.

Warto zaznaczyć, że dieta 10-dniowa nie jest przeznaczona dla osób starszych, dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży oraz karmiących dziecko piersią. 

Data aktualizacji: 17.07.2020,
Opublikowano: 08.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej