Detoks sokowy – w jaki sposób oczyszcza organizm?

Fot.: whitestorm / stock.adobe.com

Detoks sokowy jest jedną z popularnych metod odtruwania organizmu. Jego zastosowanie pomaga m.in. zminimalizować problemy ze strony układu trawienia, dodaje energii, polepsza ogólne samopoczucie i sprzyja poprawie sylwetki. Dieta opiera się na sokach i koktajlach owocowo-warzywnych.

Detoks sokowy wprowadza do codziennego jadłospisu niezbędne witaminy i minerały. Oczyszczenie organizmu wymaga jednak, aby na okres diety zrezygnować ze spożywania normalnych posiłków, a zastąpić je produktami owocowo-warzywnymi.

Detoks owocowy

Soki oczyszczające organizm wskazane są, kiedy następuje znaczny spadek odporności organizmu, zmęczenie, a skóra staje się matowa. Pomysł detoksu owocowego powstał na bazie przekonań niektórych dietetyków, że naturalne procesy nie wystarczą, aby organizm pozbył się nadmiaru toksyn i wskazane są tzw. diety odtruwające. Zwłaszcza jeżeli codzienne nawyki oznaczają: siedzący tryb życia i pracy, brak aktywności ruchowej, stres, używki i nieodpowiednie odżywianie się (np. zbyt rzadkie posiłki), brak śniadań, spożywanie tłustego jedzenia czy tzw. fast foodów. W takich przypadkach dobrym rozwiązaniem może być właśnie dieta oparta na bogatych w minerały i witaminy warzywach i owocach.

Ważne jest, aby przed jej wprowadzeniem pamiętać o kilku zasadach – przede wszystkim diety sokowej nie można stosować zbyt długo, ponieważ wykluczenie z jadłospisu np. białka zwierzęcego czy innych składników na dłuższy czasu może spowodować znaczne niedobory pokarmowe, osłabienie, wyniszczenie organizmu, zaburzenia hormonalne i w konsekwencji wiele problemów zdrowotnych.

Zobaczcie, jakie są metody detoksu:

Zobacz film: Trzy metody detoksu: sokowy, jaglany, cytrynowy. Źródło: Stylowy Magazyn

Soki oczyszczające – jak je stosować?

Przygotowanie soków oczyszczających nie jest skomplikowane – wystarczy zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych przepisów, blender lub wyciskarkę czy sokowirówkę oraz udać się na owocowo-warzywne zakupy. Początek diety nie jest jednak łatwy. Przede wszystkim trzeba przyzwyczaić organizm do innego typu posiłków, co początkowo może wiązać się z chęcią podjadania. Znacznie mniej przyjemnymi następstwami stosowania soków oczyszczających z toksyn mogą być, występujące zwłaszcza na początku kuracji bóle głowy, nadmierna senność, nudności i rozdrażnienie – jest to jednak efekt przejściowy i z każdym dniem samopoczucie powinno się poprawiać.

Kuracja opiera się na stosowaniu świeżych soków z owoców i warzyw, koktajli, ale też bulionów czy zup. Jest też wersja tzw. ortodoksyjna, w której produkty nie są poddawane żadnej obróbce termicznej, aby nie utraciły swoich zdrowotnych właściwości. Jednak każdy powinien wybrać sposób odpowiadający własnemu organizmowi i do diety podchodzić z rozsądkiem. Zasady sporządzania posiłków nie są skomplikowane – powinno się wybierać więcej warzyw niż owoców, ponieważ te zawierają duże ilości cukru. Całkowicie wykluczone są używki – od alkoholu, papierosów i kawy zaczynając, na herbacie i cukrze kończąc. Znacznie lepiej sprawdza się zielona herbata oraz napary z ziół, które przyspieszają procesy oczyszczania organizmu. Konieczne jest też spożywanie w ciągu dnia odpowiedniej ilości wody.

Większość osób decyduje się na tzw. bezpieczne kuracje, które trwają od 1 do 3 dni (dieta weekendowa). W tym czasie organizm może być osłabiony, więc należy zrezygnować z forsownych treningów fizycznych, a przede wszystkim zakończyć kurację, jeżeli obserwowane są pierwsze oznaki przeziębienia czy innej infekcji.

Oczyszczanie sokami – jakie warzywa i owoce sprawdzają się najlepiej?

Nawet kilka dni oczyszczania organizmu sokami sprawia, że żołądek staje się bardzo delikatny, stąd nie należy zbyt szybko wracać do codziennych nawyków żywieniowych, np. spożywania dużej ilości smażonych potraw, ponieważ zwiększa się ryzyko wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Najlepiej sprawdzają się sezonowe warzywa i owoce, ponieważ w tym okresie jest do nich bezpośredni dostęp, więc najlepiej prowadzić detoks wiosną lub latem. Wskazane jest spożywanie jak największej ilości zielonych warzyw liściastych czyli szpinaku, jarmużu i rukoli, ale też kapusty. Są źródłem błonnika, chlorofilu i cennych przeciwutleniaczy. Silne właściwości "odkwaszające" organizm ma sok z cytryny, którym można doprawiać tzw. zielone soki oczyszczające. Wskazanym dodatkiem jest też imbir o właściwościach rozgrzewających i antybakteryjnych.

Soki na oczyszczenie – przykładowe przepisy

W internecie dostępnych jest wiele sprawdzonych przepisów na detoks sokowy. Przykładowo zielony koktajl oczyszczający można przyrządzić z: 2 jabłek, 1/2 zielonego ogórka, łodygi selera naciowego, garści szpinaku i ziół (np. pietruszki). Wszystkie produkty należy wycisnąć w sokowirówce z dodatkiem wody lub kostek lodu, a otrzymany koktajl od razu wypić.

Aby wzmocnić odporność, odżywczy napój można wykonać ze: szpinaku, 2 jabłek, kilku plastrów ogórka, soku z limonki, 1/4 świeżego ananasa i 1/4 awokado. Jest on bogaty w witaminę C i żelazo, przez co wspiera układ odpornościowy. Podobne proste przepisy można wykorzystać, aby obniżyć poziom cholesterolu czy poprawić kondycję skóry.

Czi dieta detoks jest zdrowa? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy dieta detoks jest zdrowa? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 14.12.2018,
Opublikowano: 17.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Dominika 31.01.2018r.

Bardzo lubię pić soki i bardzo często dodaję je do swojego jadłospisu. Wolę jednak robić je w bardziej rozcieńczonej wersji, dlatego zazwyczaj dolewam trochę wody mineralnej. U mnie moja ulubiona, bogata w magnez niebieska Piwniczanka :)

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej