Detoks po majówce. Co jeść, by oczyścić organizm?

Lilly Roadstones/getty images

Polacy uwielbiają grillować. Jednak po trzech dniach biesiadowania przy stole, każdemu z nas przyda się mały detoks. O tym, jak wesprzeć pracę układu pokarmowego porozmawialiśmy z dietetyczką Martą Jachym.

Grill to obciążenie dla organizmu

Tegoroczna majówka wyglądała nieco inaczej. Choć pandemia koronawirusa pokrzyżowała wyjazdowe plany, grilla mogliśmy zorganizować w przydomowym ogródku, a nawet na balkonie. Bez względu na to, gdzie odbył się grill, kluczowe było to, co kładliśmy na ruszt. Kiełbaski, karkówki czy skrzydełka to dla organizmu duże obciążenie, zwłaszcza dla wątroby, trzustki i żołądka.

Po kilku dniach biesiadowania w ten sposób, możemy czuć się zmęczeni, napuchnięci, a nasz organizm przez kilka dni będzie wracał do stanu równowagi

-mówi dietetyczka.

Zamiast kiełbas czy karkówki Marta Jachym proponuje chude mięso i domowe dipy na bazie jogurtu naturalnego. Do tego obowiązkowo warzywa, które są niskokaloryczne i mają dużą zawartość błonnika, dzięki czemu mogą obniżyć sumaryczną liczbę kalorii.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Detoks po majówce

Co zrobić, gdy po trzydniowej majówce nadal doskwiera nam uczucie ciężkości? Pierwszą myślą, która się nasuwa, jest detoks. Jak zrobić to z głową?

Jak tłumaczy Marta Jachym, by wesprzeć pracę układu pokarmowego, detoksykację wątroby i usunąć nadmiar wody z organizmu, niezbędne jest włączenie do menu dużych ilości świeżych warzyw - najlepiej zielonych.

Koktajl na bazie jarmużu i selera naciowego w połączeniu z pomarańczą + dwie porządne sałatki jako dodatek do posiłków, wzbogacą organizm o cenne polifenole i naprawią szkody wyrządzenie przez majówkowe folgowanie

- tłumaczy ekspertka i dodaje, że po majówkowej uczcie warto przez kilka dni pobyć na lekkostrawnej diecie, przy jednoczesnym uzupełnianiu utraconych mikroelementów.

Przygotujmy posiłki na bazie kasz, dodajmy do nich źródło lekkiego białka, najlepiej roślinnego, takiego jak strączki czy tofu, uzupełnijmy posiłek pestkami lub orzechami, dzięki czemu wspomożemy perystaltykę jelit i damy odpocząć wątrobie. Do posiłków można dodawać natkę pietruszki, która również pomoże pozbyć się wody i uzupełnić utraconą witaminę C. Na przekąski świetnie sprawdzi się arbuz, który będzie dodatkowym źródłem nawodnienia, a ze względu na swoją lekkostrawność, nie obciąży żołądka

-proponuje Marta Jachym.

Zobacz też: Lepsza kasza jaglana czy gryczana? Poznaj zdrowotne właściwości kasz

Koniecznie należy pamiętać o piciu dużych ilości wody, 2-3 litrów.

Jeśli przesadziliśmy z alkoholem, zadbajmy o źródła potasu, które pomogą zminimalizować kaca. Do swojej diety po imprezowaniu, włączmy soki pomidorowe i banany, a szybciej odzyskamy utracone elektrolity

-dodaje ekspertka.

Zobacz też: Sygnały, które wysyła organizm, świadczące o tym, że jesz za dużo soli

Zobacz film: Jak przeprowadzić detoks od cukru.

źródło: Dzień dobry TVN

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.


Data aktualizacji: 04.05.2020,
Opublikowano: 04.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej