Czym jest zespół auto-browaru? Przyczyny i objawy zespołu fermentacji jelitowej

Fot: yodiyim / gettyimages.com

Zespół auto-browaru to stosunkowo mało znane i udokumentowane schorzenie wywołane przez drożdże. Głównym patogenem odpowiedzialnym za jego powstanie jest Saccharomyces cerevisiae. W Polsce znany jest tylko jeden przypadek tej choroby, a w skali globu odnotowano ich kilkadziesiąt.

auto-browaru to choroba, w przebiegu której w układzie trawiennym chorego dochodzi do procesu fermentacji, w następstwie czego ma miejsce produkcja alkoholu etylowego. Kiedy chorzy na zespół fermentacji jelitowej zgłaszają się do lekarza, ten nierzadko z góry zakłada, że ma do czynienia z alkoholikiem. Jednymi z bardziej znanych badaczy, którzy zajmują się analizą zespołu fermentacji jelitowej są Justin McCarthy i Barbara Cordell z Panola College w Teksasie. Leczenie choroby opiera się przede wszystkim na realizacji niskowęglowodanowej diety.

Czym jest zespół auto-browaru?

Zespół auto-browaru (ang. auto-brewery syndrome) to bardzo rzadko występująca choroba. Na świecie odnotowano około kilkudziesięciu jej przypadków, w tym jeden w Polsce. Na chwilę obecną jest słabo udokumentowanym zaburzeniem, które polega na wytwarzaniu odurzających ilości etanolu, czyli alkoholu etylowego, poprzez endogenną fermentację zachodzącą w obrębie układu pokarmowego. W nomenklaturze medycznej określana jest alternatywnie jako zespół fermentacji jelitowej (ang. gut fermentation syndrome, GFS). Pierwszy opis choroby autorstwa R. Ladkina i J. Davisa pochodzi z 1948 roku. Następny przedstawiony został w 1970 roku przez japońskich badaczy i od tamtej pory w literaturze pojawiło się tylko kilka nowych doniesień.

Do jakich problemów ze zdrowiem mogą doprowadzić bakterie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Za co mogą być odpowiedzialne bakterie? Źródło: 36,6.

Co odpowiada za powstanie zespołu auto-browaru?

U chorych na zespół auto-browaru po spożyciu pokarmów o dużej zawartości węglowodanów rozwija się stan nietrzeźwości. Specjaliści donoszą, że choroba auto-browaru jest spowodowana przez drożdże. Czynnikami sprawczymi są drożdże z rodzaju Candida, a zwłaszcza Candida krusei, Candida albicans, Candida glabrata oraz Saccharomyces cerevisiae, które wykorzystywane są w piekarnictwie, winiarstwie i gorzelnictwie.

Jak dotąd nie wyjaśniono, co jest dokładną przyczyną nadmiernej ilości grzybów w przewodzie pokarmowym. Badacze sugerują, że może być to wynikiem długotrwałego stosowania antybiotyków lub niewłaściwej diety, czyli zbyt dużego udziału produktów bogatych w węglowodany. Informują też o możliwym udziale czynników środowiskowych, takich jak częste przebywanie w wilgotnych i ciepłych miejscach oraz obecność pleśni w domu czy pracy. Na rozwój choroby mogą mieć wpływ inne schorzenia, takie jak zespół krótkiego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna, cukrzyca i marskość wątroby. Wszystkie wymienione sytuacje mogą zaburzać skład flory jelitowej, co prowadzi do znacznego namnożenia grzybów w przewodzie pokarmowym.

Objawy zespołu auto-browaru

Chorzy doświadczają objawów typowych dla obecności alkoholu w organizmie. Może u nich występować m.in. dezorientacja, zawroty i bóle głowy, suchość w ustach, bełkotliwa mowa, ból w klatce piersiowej, drętwienie kończyn, osłabienie sił, zmęczenie, spadek nastroju, trudność w skupieniu, obniżenie apetytu, pocenie się i drżenie rąk. Ze względu na wysokie stężenie alkoholu w organizmie mogą nawet stracić przytomność. Nierzadko rozwija się u nich zespół jelita drażliwego, pojawią się bóle brzucha, częste oddawanie gazów, nudności, wymioty i wzdęcia. Dodatkowo stwierdza się przewlekłe stany grzybicze i łupież. Kiedy nastąpi spadek poziomu alkoholu, czyli etanol zostanie zmetabolizowany, doświadczają typowych symptomów przysłowiowego kaca, takich jak silne pragnienie czy rozdrażnienie. Zdarza się, że chorzy przez wiele lat są nieświadomi swojego stanu, a pierwszych objawów upojenia nierzadko doświadczają dopiero po osiągnięciu 3 promili alkoholu.

Doświadczane dolegliwości w negatywny sposób odbijają się na życiu codziennym chorego – zaburzają relacje międzyludzkie i prowadzą do marginalizacji społecznej. W konsekwencji zespół auto-browaru może doprowadzić do rozwoju depresji.

Przypadki syndrom auto browaru

W 2016 roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki media donosiły na temat 35-letniej nauczycielki, którą uniewinniono za jazdę pod wpływem alkoholu, ponieważ chorowała na syndrom auto-browaru. W przeprowadzonym alkomatem badaniu osiągnęła stężenia niemal 4 promili alkoholu. Inne znane przypadki zespołu fermentacji jelitowej to Brytyjczyk, który doświadczał objawów upojenia alkoholowego po spożyciu frytek z fast-foodów czy Teksańczyk, który mimo tego, że był abstynentem, zmagał się z zatruciem alkoholowym. W Polsce o jednostce tej zaczęło być głośno od niedawna. Wszystko za sprawą 25-latka, który cierpi na zespół auto-browaru, ale zanim zdiagnozowano u niego chorobę, umieszczono go nawet w szpitalu psychiatrycznym.

Na czym polega diagnostyka i leczenie syndromu fermentacji jelitowej?

W rozpoznaniu zespołu auto-browaru stosuje się przede wszystkim doustny test obciążenia glukozą, oznaczenie etanolu we krwi i posiew kału, który pozwala na stwierdzenie obecności drożdży zdolnych do produkcji alkoholu.

W leczeniu syndromu fermentacji jelitowej podstawową rolę odgrywa odpowiedni sposób odżywiania. Chorym zalecana jest dieta niskowęglowodanowa i powstrzymywanie się od spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Z jadłospisu powinno się wykluczyć zwłaszcza ziemniaki, ryż, kasze, produkty zbożowe, owoce i żywność przetworzoną. Dodatkowo nie powinno się pić alkoholu. Wobec chorych stosuje się też farmakoterapię opierająca się na lekach przeciwgrzybiczych i probiotykach.

Zobacz film i dowiedz się jak działa układ pokarmowy:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Bibliografia:

1. Fayemiwo S.A., Adgeboro B., Gut Fermentation Syndrome, “African Journal of Clinical and Experimental Microbiology”, 2014, 15(1), s. 48-50.

2. Logan B.K., Jones A.W., Endogenous Ethanol 'Auto-Brewery Syndrome' as a DrunkDriving Defence Challenge, “Medicine, Science and the Law”, 2000, 40(3), s. 206-215.

3. Hafez E.M., Hamad M.A., Fouad M, Abdel-Lateff A., Auto-brewery syndrome: Ethanol pseudo-toxicity in diabetic and hepatic patients, “Human & Experimental Toxicology”, 2017, 36(5), s. 445-450.

Data aktualizacji: 09.11.2018,
Opublikowano: 09.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej