Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne oraz jak je obliczyć?

Fot: Hero Images / gettyimages.com

Każdy organizm potrzebuje energii do zaspokojenia podstawowych funkcji życiowych. Energię niezbędną do przebiegu procesów życiowych uzyskuje się na drodze procesów energetycznych zachodzących w związku z pobieraniem pożywienia, jego trawieniem i zużytkowaniem przez organizm. Zatem podstawowym celem odżywiania się jest zaspokajanie potrzeb energetycznych związanych z całkowitą przemianą materii (CPM).

Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne?

Całkowita przemiana materii oznacza łączny poziom przemian energetycznych warunkujących życie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu w naturalnych warunkach bytowania, czyli zarówno wydatki energetyczne związane z normalnym funkcjonowaniem, jak i pracą zawodową. Całkowita przemiana materii składa się z podstawowej przemiany materii (PPM), termogenezy oraz aktywności fizycznej.

Podstawowa przemiana materii PPM lub z angielskiego BMR (basal metabolic rate) definiowana jest, jako najniższy poziom przemian energetycznych zachodzących na czczo, w pozycji leżącej, w zupełnym spokoju fizycznym i psychicznym w odpowiednich warunkach bytowania, zapewniających dostarczenie energii niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów życiowych, czyli układu oddechowego, krwionośnego, utrzymania stałej temperatury ciała oraz budowy i odnowy tkanek. Na wartość PPM wpływa wiele czynników, np. płeć, wiek, rozmiary ciała, stan fizjologiczny, a także stan zdrowia i odżywienia, funkcjonowanie gruczołów dokrewnych oraz czynniki genetyczne. Średnia wartość PPM u zdrowego człowieka wynosi około 1 kcal na 1 kg masy ciała na 1 godzinę.

Na wielkość całkowitej przemiany materii, oprócz metabolizmu podstawowego, wpływ ma również termogeneza, czyli produkcja ciepła. Człowiek musi utrzymać ciepłotę ciała na stałym poziomie, jest to tak zwana strefa termoneutralna - temperatura otoczenia ok. 22-23°C. Jeżeli temperatura spada poniżej tych wartości, organizm uruchamia proces dodatkowej produkcji ciepła, czyli termogenezy. Wyróżnia się jej dwa rodzaje:

  • Termogeneza drżeniowa – związana jest z reakcją organizmu na niską temperaturę otoczenia i zwiększone straty ciepła, która objawia się spontanicznym drżeniem mięśni, powstałych na skutek wzmożenia procesów katabolicznych oraz zwiększoną produkcją ciepła w organizmie,
  • Termogeneza bezdrżeniowa – związana jest nie tylko ze zmianą temperatury otoczenia, ale również z faktem spożycia pożywienia, co oznacza okresowy wzrost tempa przemiany materii i wydatków energetycznych organizmu związanych z przyjmowaniem pokarmów, trawieniem i transportu składników ożywczych.

Aktywność fizyczna w istotny sposób wpływa na wielkość całkowitej przemiany materii. Znaczenie ma zarówno rodzaj wykonywanej czynności w ciągu dnia, jak i warunki, w jakich jest wykonywana, czas jej trwania oraz nakład pracy mięśniowej. W praktyce wielkość wydatku energetycznego związanego z pracą zawodową i pozazawodowymi zajęciami określa się za pomocą kategorii. Każda z kategorii aktywności fizycznej jest wyrażona, jako krotność podstawowej przemiany materii.

Współczynniki aktywności fizycznej (PAL):

  • 1,2 – bezruch, brak aktywności fizycznej,
  • 1,4 – niska aktywność fizyczna,
  • 1,6 – umiarkowana aktywność fizyczna,
  • 1,7 – aktywny tryb życia,
  • 2 – bardzo aktywny tryb życia,
  • 2,2-2,4 – wyczynowe uprawianie sportu.

Wysokim wydatkiem energetycznym charakteryzuje się wykonywanie wielu różnych zawodów (np. górnik, hutnik), uprawianie wyczynowego sportu (np. sporty siłowe, kolarstwo, biegi długodystansowe, pływanie), a także sport rekreacyjny (ćwiczenie na siłowni, w klubach fitness).

Co jeść na diecie, a czego unikać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co można jeść na diecie? Źródło: Wiem co jem

Metody obliczania zapotrzebowania kalorycznego

Do obliczenia zapotrzebowania organizmu na kalorie istnieje wiele metod i wzorów. W internecie pełno jest stron z kalkulatorami BMR, które do jego obliczenia biorą pod uwagę różne czynniki, np. wiek, płeć, masę ciała, wzrost, poziom tkanki tłuszczowej czy nawet współczynnik BMI. Istnieją również metody, które wykorzystują różne badania i aparatury do określenia odpowiedniego zapotrzebowania kalorycznego, np. kalorymetria bezpośrednia i pośrednia, metoda podwójnie znakowanej wody czy monitorowanie czynności tętna. Podstawową przemianę materii można również obliczyć samodzielnie z pomocą równych wzorów. Jednym z nich jest wzór Harrisa i Benedicta:

  • Kobiety [kcal/dobę] = 665,09 + 9,56 W + 1,84 H – 4,67 A
  • Mężczyźni [kcal/dobę] = 66,47 + 13,75 W + 5 H – 6,75 A

Gdzie: W – masa ciała w kilogramach; H – wzrost w centymetrach; A – wiek w latach.

Przykładowo, dla kobiety w wieku 26 lat o wzroście 170 cm i wadze 64 kg podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne będzie wynosiło:

PPM = 665,09 + (9,56 x 64) + (1,84 x 170) – (4,67 x 26) = 1486,31 kcal/dobę

Aby obliczyć całkowite zapotrzebowanie kaloryczne, obliczoną wartość należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej (PAL).

CPM = PPM x PAL

Przy założeniu, że kobieta ma pracę siedzącą, ale trenuje 2-3 razy w tygodniu:

CPM = 1486,31 x 1,6 = 2349,296 kcal/dobę

  • Jeżeli zależy nam na zrzuceniu kilogramów (dieta redukcyjna), od wartości CPM należy odjąć 200-300 kalorii na dobę. Jest to sposób na zdrowe i skuteczne zmniejszenie wagi (ok. 0,5 kg tygodniowo).
  • Natomiast, jeżeli zależy nam na zbudowaniu masy, do CPM należy dodać te 200-300 kalorii na dobę. W ten sposób zapewniamy sobie wzrost mięśni przy niewielkim wzroście tkanki tłuszczowej.
Data aktualizacji: 12.08.2019,
Opublikowano: 09.08.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej