Czym jest kalcytriol? Działanie i zastosowanie kalcytriolu w lecznictwie

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Kalcytriol to organiczny związek chemiczny, który wpływa na stężenie wapnia w organizmie i bierze udział w procesach mineralizacji kości. Dodatkowo podkreśla się jego rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i różnicowaniu komórek organizmu.

Kalcytriol stosowany jest w celu uzupełnienia niedoborów witaminy D w organizmie, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Możliwe jest jego suplementowanie dzięki preparatom w postaci kapsułek. Badacze wskazują na możliwość wykorzystania go w terapii chorób w typie autoagresji immunologicznej. Stwierdzono też pozytywny wpływ kalcytriolu w terapii łuszczycy. W tym przypadku substancja ta zawarta jest w maści.

Czym jest kalcytriol?

Kalcytriol (z łac. Calcitriolum, wzór sumaryczny C27H44O3) to organiczny związek chemiczny będący aktywną formą witaminy D3. W literaturze przedmiotu spotykana jest nazwa 1,25-dihydroksycholekalcyferol (symbol chemiczny: 1,25(OH)2D3). Jego identyfikacji w 1971 roku dokonał Michael F. Holick. Kalcytriol ma postać białego lub niemalże białego kryształu, który jest praktycznie nierozpuszczalny w wodzie, za to łatwo w innych rozpuszczalnikach, w tym w etanolu. W ludzkim organizmie podlega metabolizmowi nerkowemu i wydalany jest z kałem.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o układzie kostnym człowieka:

zobacz film: Budowa i funkcje układu kostnego. Źródło: 36,6

Kalcytriol w klasyfikacji ATC

W „Klasyfikacji anatomiczno-terapeutyczno-chemicznej” (ATC), która porządkuje wykorzystywane w medycynie środki, kalcytriol przyporządkowany został do dwóch kategorii:

  • Grupy anatomicznej A („Przewód pokarmowy i metabolizm”), podgrupy terapeutycznej 11 („Witaminy”), podgrupy farmakologicznej C – „Witaminy A i D (włącznie z preparatami zawierającymi obydwie witaminy)”, podgrupy chemicznej C („Witamina D i jej analogi”) i substancji chemicznej 04, tj. kalcytriol. W ostateczności substancja uzyskała symbol: A11 CC04;
  • Grupy anatomicznej D („Dermatologia”), podgrupy terapeutycznej 05 („Leki przeciwłuszczycowe”), podgrupy farmakologicznej A („Leki przeciwłuszczycowe do stosowania zewnętrznego”), podgrupy chemicznej X („Inne”) i substancji chemicznej 03 (kalcytriol). Związek uzyskał zatem symbol: D05 AX03.

Zastosowanie kalcytriolu w lecznictwie

Kalcytriol odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Warunkuje odpowiednie stężenie jonów wapnia i jonów fosforanowych w płynie pozakomórkowym. Podstawowe narządy docelowe działania kalcytriolu to jelito, kości i nerki. Podawanie leków z kalcytriolem wskazane jest osobom zmagającym się z niewydolnością nerek i dializowanym. Intensyfikuje absorpcję zwrotną (wchłanianie zwrotne) wapnia i fosforanów w kanalikach nerkowych. Dodatkowo lek z kalcytriolem hamuje wydzielanie parathormonów (PTH), wzmaga resorpcję kości, a w konsekwencji przyspiesza ich przebudowę. Kalcytriol to składnik preparatów stosowanych w krzywicy, hipokalcemii czy osteoporozie.

Ze względu na wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego i udział w procesach nadzorujących proliferację i różnicowanie komórek kalcytriol może być stosowany w leczeniu wielu chorób. Szczególnie tych, w których upośledzona jest równowaga między proliferacją, różnicowaniem a apoptozą komórek, jak rak gruczołu piersiowego, głowy i szyi, gruczołu krokowego, jelita grubego. Działanie antyproliferacyjne kalcytriolu skutecznie hamuje nadmierne namnażanie się komórek naskórka, stąd związek znalazł zastosowanie w leczeniu łuszczycy.

Główne efekty niedoboru kalcytriolu w organizmie

Konsekwencją niedostatecznej ilości kalcytriolu w organizmie jest zaburzenie metabolizmu kostnego, przejawiające się w postaci osteomalacji. Stan ten charakteryzuje się zmniejszeniem gęstości kości, co w konsekwencji podnosi ryzyko ich złamań. Chorzy wskazują na bóle kości i zaburzenia chodu (tzw. kaczy chód). Następuje osłabienie mięśni szkieletowych. Dojść może do skrzywienia kręgosłupa, przewlekłej hipofosfatemii (stanu obniżonego stężenia fosforanów) czy hipokalcemii (stanu obniżonego poziomu wapnia).

Które produkty zawierają najwięcej wapnia? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Wapń, źródła oraz produkty bogate w wapń. Źródło: Wiem co jem

Niedobór kalcytriolu w organizmie predysponuje do wtórnej nadczynności przytarczyc, czyli stanu stan nadmiernego wydzielania PTH, tj. parathormonu odpowiedzialnego za regulację hormonalnej gospodarki wapniowo-fosforanowej. W konsekwencji stężenie wapnia we krwi rośnie, kosztem tego zgromadzonego w kościach. Stan ten objawia się zaburzeniem rytmu pracy serca, wymiotami, osteoporozą (postępującym ubytkiem masy kostnej, który prowadzi do osłabienia struktury przestrzennej kości i wzrostu ryzyka złamań).

Kalcytriol – preparaty

Kalcytriol dostępny jest w preparatach w postaci kapsułek stosowanych doustnie. Na rynku farmaceutycznym występuje też jako maść stosowana w dermatologii w leczeniu zmian łuszczycowych.

Działania niepożądane kalcytriolu

Stosowanie kalcytriolu wiąże się z pewnymi działaniami niepożądanymi, stąd rośnie popularność jego analogów. Wśród możliwych skutków ubocznych wymienia się m.in.: osłabienie, bezsenność, ból głowy i mięśni, mdłości, wymioty, zaparcia, suchość błony śluzowej jamy ustnej, wielomocz, wzmożone pragnienie, metaliczny smak w ustach, świąd, wzrost poziomu cholesterolu, zwapnienia tkanek, zwiększone ciśnienie krwi, kamicę nerkową.

Bibliografia:

1. Zdrojewicz Z., Chruszczewska E., Miner M. Wpływ witaminy D na organizm człowieka, Med Rodz 2015; 2(18): 61-66.

Data aktualizacji: 17.04.2019,
Opublikowano: 17.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej