Czym jest Gynostemma pentaphyllum? Działanie i właściwości ziela długowieczności

Fot. yenzaar / Getty Images

Jiaogulan to potoczna nazwa Gynostemma pentaphyllum. Roślina ta jest powszechnie stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Bywa określana mianem ziela długowieczności lub ziela życia.

Jiaogulan, czyli zioło nieśmiertelności lub pięciolistny żeń-szeń, to roślina pochodząca z terenów Azji, która wykazuje wszechstronne prozdrowotne działanie na ludzki organizm. Staje się coraz bardziej popularna w Europie. Najczęściej przyjmowana jest w formie herbaty. Jest dostępna także w postaci tabletek lub kapsułek. Gynostemma należy do tej samej rodziny co ogórek czy melon. Jest źródłem wielu witamin i minerałów.

Czym jest jiaogulan?

Jiaogulan to potoczna nazwa Gynostemma pentaphyllum, znanego także jako ziele życia, pięciolistny żeń-szeń lub ziele długowieczności. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską Gynostemma uważana jest jako słodka, ciepła, wzmacniająca Yin i wspierająca Yan, która może być stosowana w celu wzmocnienia odporności organizmu.

Gynostemma pentaphyllum, mimo że pochodzi z terenów Azji, a zwłaszcza południowych krańców Chin, północnego Wietnamu, Korei Południowej i Japonii, może być uprawiana samodzielnie w przydomowym ogródku. Sadzonka tej rośliny to koszt rzędu 15 zł. Niestety Gynostemma pentaphyllum – jiaogulan jest średnio mrozoodporna (do -15°C), dlatego wymaga, aby na zimę okryć ją słomą lub drobną korą. Można ją także uprawiać w domu.

Substancje zawarte w zielu długowieczności

W składzie jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) zawartych jest wiele cennych witamin (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – B3, kwas pantotenowy – B5, pirydoksyna – B6, kwas foliowy – B9, kobalamina – B12, kwas askorbinowy – C, witaminy A, E i D) i minerałów, takich jak: cynk, magnez, fosfor, mangan, selen, potas, wapń i żelazo. Ponadto roślina posiada saponiny, sterole, flawonoidy, lignany (czyli pochodne fenylopropanoidu, wyizolowane z Gynostemmy to ligballinone 1 i ligballinol 2), polisacharydy i aminokwasy. Ziele długowieczności zawiera aż 4 razy więcej glikozydów niż cieszący się powszechnym uznaniem żeń-szeń.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Gynostemma pentaphyllum – właściwości i działanie

Gynostemma pentaphyllum wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Oczyszcza organizm z trujących substancji. Opóźnia proces starzenia się skóry. Obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL, przez co zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Ziele życia – jiaogulan zwiększa wydolność serca, reguluje przepływ krwi w organizmie i usuwa zastoje krwi. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi. Chroni DNA przed uszkodzeniem. Specjaliści donoszą, że przeciwdziała marskości wątroby, poprawia przemianę materii, usprawnia pracę nerek i zwiększa wydolność układu oddechowego.

Jiaogulan wykazuje właściwości silnie przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwbólowe, wykrztuśne i przeciwzapalne, a także uważana jest za antydepresant. Działa uspokajająco w stanach podwyższonego napięcia lub odświeżająco w czasie zmęczenia. Jest adaptogenem, czyli środkiem wspomagającym odporność organizmu na stres, dlatego powinna być stosowana w stanach wyczerpania i niepokoju. Likwiduje zmęczenie i przywraca równowagę emocjonalną. Ponadto poprawia jakość i długość snu. Stymuluje także ogólną odporność organizmu, gdyż pobudza makrofagi i zwiększa produkcję limfocytów. Chroni komórki ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Hamuje namnażanie komórek nowotworowych. Posiada jeszcze wiele innych zastosowań – łagodzi objawy alergii, astmy, choroby wrzodowej żołądka, cukrzycy, depresji, dny moczanowej, trądziku i zapalenia stawów oraz bóle głowy. Niektórzy badacze są zdania, że zwiększa aktywność seksualną.

Jak parzyć herbatę jiaogulan?

Herbata jiaogulan, mimo że jest znana od setek lat w większości krajów azjatyckich, w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Przygotowuje się ją, zalewając 3–5 g świeżych lub suszonych liści jiaogulan 1 szklanką wrzącej wody. Napar zostawia się do zaparzenia na 5 do nawet 40 minut. Za bezpieczną dzienną dawkę jiaogulan uznaje się 4 g na 1 kg masy ciała. W związku z tym dobowe spożycie ziołowej herbaty nie powinno przekraczać 2–3 szklanek. Roślina ma lekko gorzki smak, który można zneutralizować, dodając do herbaty trochę startego świeżego korzenia imbiru lub pokrzywy.

Ziele długowieczności można kupić w sklepach zielarskich lub w sprzedaży internetowej. Opakowanie 100 g ziela kosztuje około 40 zł.

Inne formy spożywania ziela długowieczności

Jiaogulan dostępny jest także na rynku w postaci tabletek lub kapsułek. Można go spożywać ponadto w formie nalewki. Świeże liście stanowią doskonały dodatek do potraw. Herbata posiada także formę saszetek, a opakowanie zawierające 100 sztuk kosztuje około 25 zł.

Ziele długowieczności – przeciwwskazania

Ziela długowieczności nie powinny przyjmować osoby zażywające leki na nadciśnienie, przeciwzakrzepowe lub uspokajające, ponieważ roślina może wzmocnić ich działanie. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Karmańska A., Gynostemma penthapyllum – chińska herbata, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2013, XLVI(4), s. 474-484.

2. Razmovski-Naumovski V., Hsung-Wei Huang T., Van Hoan T. i wsp., Chemistry and pharmacology of Gynostemma penthaphyllum, “Phytochemistry Reviews”, 2005, 4, s. 197-219.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 15.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej