Czy produkty light mają wpływ na płodność?

Fot: baibaz / gettyimages.com

Walka z dodatkowymi kilogramami nie jest prosta. Konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych oraz aktywność fizyczna. Niektóre osoby w czasie diety sięgają po produkty light, które mają być zdrowszymi odpowiednikami bardziej kalorycznych produktów. Czy faktycznie tak jest? Czy „odchudzone” artykuły spożywcze faktycznie pomagają w utracie wagi? Czy ich jedzenie jest w ogóle bezpieczne?

Produkty light to takie, których wartość energetyczna jest o minimum 30 proc. mniejsza w porównaniu z ich „zwykłymi” odpowiednikami. Tym samym powinny zawierać mniej tłuszczu i być zdrowsze. Czy tak jest faktycznie?

Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli produkt zostaje go pozbawiony, producent musi sięgnąć po inne związki – substancje, które zastąpią jego działanie. Tym samym, aby produkt ligth smakował jak ten zwykły, ale dalej był odtłuszczony, producenci żywności sięgają po cukier lub sztuczne wzmacniacze smaku, które przy okazji mogą bardzo szkodzić. Nadmiar cukru w diecie to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy nawet niektórych nowotworów. Konserwanty czy sztuczne wzmacniacze smaku mogą wywoływać problemy z układem trawiennym i alergie. Takie menu zamiast pomóc pozbyć się ponadprogramowych kilogramów sprawia, że mamy ich więcej i wcale nie chudniemy.

Czy kupujesz produkty light?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Produkty light a niepłodność

Najnowsze badania pokazują, że nadmiar produktów light w codziennej diecie przynosi więcej szkody niż pożytku. Tłuszcz jest niezbędny do produkcji hormonów oraz przyswajania niektórych witamin, przede wszystkim A, D, E i K. Witaminy A potrzebują oczy, skóra oraz układ odpornościowy. Witamina D wzmacnia cały układ kostny, E to jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie. Witamina K bierze udział w procesach krwiotwórczych. 

Co ma dieta do hormonów i płodności? Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda pokazują, że aż w 40 proc. przypadków, za problemy z zajściem w ciąże u kobiet odpowiedzialna jest dieta. Dzieje się tak ponieważ bez tłuszczu organizm nie może wytworzyć hormonów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg procesu zapłodnienia.

Dlaczego jeszcze rezygnacja z produktów odtłuszczonych nie jest najlepszym rozwiązaniem? W rozmowie z Katarzyną Bosacką tłumaczy to dr Janusz Pałaszewski, ginekolog, położnik, ordynator w klinice leczenia niepłodności: 

Zobacz film: Czy dieta bogata w produkty light może prowadzić do problemów z płodnością? Źródło: Co nas truje?

Zła dieta a depresja

Zaburzenia hormonalne spowodowane źle zbilansowaną dietą mogą przełożyć się także na samopoczucie i nastrój. W niektórych przypadkach dieta uboga w tłuszcze może przyczynić się do rozwoju depresji. Serotonina, która jest nazywana hormonem szczęścia i odpowiada za nastrój także powstaje w tłuszczach. Jeśli ich brakuje mogą pojawić się stany depresyjne. Obniża się także poziom estrogenów i testosteronu, które mają wpływ na samopoczucie kobiety.

Trzeba jednak pamiętać, że tłuszcz tłuszczowi nie równy. Najbezpieczniejsze i najlepsze dla naszego zdrowia będą wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega 3 i omega 6. Podawane we właściwych proporcjach wspomagają pracę serca, chronią przed miażdżycą. Ułatwiają naukę oraz zapamiętywanie nowych informacji.

Dlaczego jeszcze zbyt częste sięganie po produkty light może być niebezpieczne? Dowiecie się tego z rozmowy Katarzyny Bosackiej z dr Ewą Kępisty-Jeznach:

Zobacz film: Produkty light - do czego może doprowadzić ich nadmiar w codziennej diecie? Źródło: Co nas truje?


Data aktualizacji: 23.07.2019,
Opublikowano: 14.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej