Czy picie alkoholu w małych dawkach poprawia pracę mózgu na starość?

Getty Images

Czy alkohol może korzystnie wpływać na pracę mózgu? Według amerykańskich naukowców pity regularnie i w małych ilościach może w starszym wieku przynieść pewne korzyści.

Alkohol szkodzi zdrowiu – takie informacje znajdziemy między innymi na butelkach wyskokowych trunków. I choć od dawna nie tylko etykiety napojów procentowych mówią nam o szkodliwości ich spożywania, są naukowcy którzy twierdzą, że picie małych dawek alkoholu może poprawić pracę mózgu w starszym wieku. Jak to możliwe?

Przeczytaj też: Alkohol to puste kalorie i prosta droga do problemów z wątrobą. Co trzeba wiedzieć o alkoholu?

Czy picie alkoholu jest korzystne dla pracy mózgu?

W programie badawczym „Health and Retirement Study”, przeprowadzonym w latach 1996 – 2008, wzięło udział 20 000 dorosłych obywateli Ameryki (60% kobiet i 80% osób o białej skórze). Jakie wnioski płynęły z tego badania? Według ekspertów analizujących jego wyniki – małe lub umiarkowane picie alkoholu łączyło się z wyższą sprawnością umysłową. Ponadto rzadziej cierpieli oni na depresję Dodajmy, że biorące udział w badaniu kobiety piły tygodniowo 8 drinków, a mężczyźni 15. Chodziło o napoje do 5% alkoholu lub shot 40% trunku.

Przeczytaj też: Nadużywanie alkoholu a życie rodzinne, zawodowe i zdrowie

Czy warto więc pić regularnie małe dawki alkoholu? Cóż, w tej dziedzinie i temacie trzeba wykonać jeszcze wiele badań. Do tej pory większość naukowców zachęcało zdecydowanie bardziej do abstynencji, a jeśli już ktoś miał sięgnąć po kieliszek – najlepiej by robił to jak najrzadziej. Przypomnijmy bowiem, że procentowe napoje (nawet jeśli korzystnie działają na mózg w starszym wieku) fatalnie wpływają na wątrobę, jakość snu czy kondycję skórę.

Zobacz też film: Czy istnieje bezpieczne picie alkoholu?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 02.07.2020,
Opublikowano: 02.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej