Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19?

Fot: ironstealth / gettyimages.com

Kolejne badania pokazują, że między niedoborem witaminy D a podatnością na zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 istnieje związek. Badacze z University of Chicago Medicine wykazali, że osoby, które mają niedobry tej witaminy znacznie częściej chorują na COVID-19.

Specjaliści z Uniwersytetu Chicago Medicine przebadali grupę 489 osób. Jeszcze przed wybuchem pandemii badacze sprawdzili ich poziom witaminy D w surowicy. Kolejne testy - tym razem w kierunku zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 - wykazały, że osoby, które miały zbyt niski poziom witaminy D dwukrotnie częściej "łapalły" nowego wirusa.

Prof. David Meltzer, współautor publikacji, która ukazała się na łamach pisma „JAMA Network Open” jest zdania, że witamina D ma olbrzymi wpływ na działanie całego układu odpornościowego i jej prawidłowe stężenie może chronić przed rozwojem infekcji, zwłaszcza w obrębie dróg oddechowych.

Czy zatem suplementowanie witaminy D może chronić przed COVID-19? Na to pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Konieczne są dalsze badania, które ustalą, jak duży wpływ na działanie układu immunologicznego ma witamina D.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Czy witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

O tym, że związek między witaminą D a COVID-19 istnieje informowali już naukowcy z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie. Badacze opublikowali w serwisie MedRxiv pracę, w której sugerują, że niedobory witaminy D mogą mieć wpływ na przebieg COVID-19. Naukowcy na dowód przytaczają dane ze stanu Luizjana (USA), gdzie aż 70 proc. zgonów z powodu tej choroby odnotowano wśród Afroamerykanów. Ze względu na ciemną pigmentację skóry ta grupa mieszkańców ma niedobory witaminy D (dotyczą 80-90 proc. populacji Afroamerykanów i nieco ponad 41 proc. ogólnej populacji). Z kolei w Bostonie wszyscy mieszkańcy schroniska dla bezdomnych (147 osób) przeszli COVID-19 bezobjawowo, mimo że stan ogólny ich zdrowia jest gorszy.

Dlaczego witamina D jest taka ważna? Dowiesz się tego z filmu:

zobacz film: Dlaczego witamina D jest taka ważna? Źródło: 36,6

Co ciekawe, czynniki które podnoszą ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, takie jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, zaburzenia krzepnięcia krwi, obniżona odporność - mają bezpośredni związek z niedoborem witaminy D.

Jaki procent chorych z niedoborem witaminy D przechodzi COVID-19 ciężej?

Aby potwierdzić zależność między COVID-19 a witaminą D naukowcy pod kierunkiem Franka H. Lau'a z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie (Luizjana, USA) przeanalizowali dane medyczne pacjentów z okresu od 27 marca do 21 kwietnia 2020 roku. Z badanej grupy wyodrębniono 20 osób, u których zbadano poziom witaminy D. 

Okazało się, że aż 65 proc. z nich wymagało pobytu na oddziale intensywnej terapii, a blisko 85 proc. miała niedobór witaminy D. Wśród chorych na COVID-19 nie wymagających pobytu na ICU odsetek ten wyniósł 57 proc. Niedobór tej witaminy stwierdzono u wszystkich chorych poniżej 75 r. życia, z czego blisko 65 proc. miało krytycznie niski poziom witaminy D, tj. poniżej 20 ng na mililitr. W grupie przebywającej na oddziale intensywnej terapii częste były zaburzenia krzepnięcia, a u ponad 92 proc. stwierdzono znacznie obniżoną aktywność układu odpornościowego (poziom limfocytów we krwi był bardzo niski).

Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Jak witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

Badacze są zdania, że niedobory witaminy D wywołują cięższy przebieg COVID-19 przede wszystkim dlatego, że zaburzają działanie układu odpornościowego oraz krzepnięcie krwi. Amerykańskie badanie przeprowadzone na grupie liczącej ponad 14 tys. osób wykazało, że niedobór witaminy D o blisko 60 proc. zwiększa ryzyko ostrej infekcji wirusowej. Natomiast zaburzenia krzepnięcia są bardzo częste u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19. W Wuhan w Chinach występowały one u ponad 71 proc. osób, które zmarły z powodu tej infekcji i u 0,6 proc. tych, które ją przeżyły.

Źródło: PAP

Data aktualizacji: 07.09.2020,
Opublikowano: 07.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej