Czy mleko jest bezpieczne dla zdrowia? Kto powinien całkowicie wyeliminować je z codziennej diety?

Fot: baibaz / gettyimages.com

Mleko jest bogate w białko, wapń oraz witaminy, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Mimo że zawiera cenne dla zdrowia składniki jego obecność w codziennej diecie budzi skrajne emocje. Co ciekawe, w tej kwestii sami lekarze nie mówią jednym głosem. Zatem czy warto pić mleko i sięgać po jego przetwory?

Zwolennicy mleka, do których zalicza się dr n. med. Daniel Śliz, adiunkt z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM, uważają, że warto po nie sięgnąć choćby ze względu na witaminy i substancje odżywcze, które zawierają. Mleko jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu oraz dobrze przyswajalnego białka. Wapń wspomaga przede wszystkim układ kostny. To dzięki niemu kości oraz zęby są zdrowe i mocne. Dodatkowo jest niezbędne do tego, aby organizm mógł przyswoić witaminę D, która poza korzystnym wpływem na kości, wzmacnia odporność, reguluje poziom glukozy we krwi oraz chroni przed zawałem serca. Magnez natomiast wzmacnia mięśnie, w tym serce, uczestniczy w syntezie DNA oraz pomaga złagodzić negatywne skutki stresu.

Mimo tych zalet nie brakuje osób, także wśród lekarzy, które twierdzą, że mleko tak naprawdę bardziej szkodzi niż pomaga. Przeciwnikiem mleka jest dr Michał Mularczyk, kardiolog. Jego zdaniem mleko to bardzo silny alergen. Zawarte w nim białko – kazeina – to jeden z silniejszych alergenów, które zwłaszcza u dzieci może wywołać skazę białkową. Schorzenie to pojawia się przede wszystkim u tych maluchów, którym mleko krowie zbyt wcześnie wprowadzono do diety i jest go w niej zbyt dużo. Niektóre badania sugerują, że mleko przyczynia się do rozwoju niektórych chorób autoimmunologicznych, m.in. choroby Hashimoto.

Swoje racje i opinie obaj lekarze przedstawili w rozmowie z Katarzyną Bosacką. Cała rozmowa w filmie poniżej:

Zobacz film: Czy warto pić mleko? Źródło: Co nas truje?

Czy picie mleka jest bezpieczne?

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby każdy dorosły wpijał dziennie 2 szklanki mleka. W przypadku dzieci powinny to być nawet 3-4 szklanki. Mimo zaleceń i tak warto zachować ostrożność. Zdaniem dr n. med. Beaty Pawlus, pediatry małe dzieci do 6 miesiąca życia powinny być karmione przede wszystkim mlekiem matki. To właśnie ono dostarcza im najwięcej cennych witamin, substancji odżywczych oraz ma olbrzymi wpływ na rozwój ich mikrobioty jelitowej. Dzieci, którym podawane jest mleko krowie, do tego w zbyt dużej ilości, mogą mieć poważne problemy ze zdrowiem. Jego nadmiar przyczynia się do rozwoju skazy białkowej. to rodzaj reakcji alergicznej organizmu. Do jej najbardziej charakterystycznych objawów należy wysypka, która pojawia się na policzkach dziecka. Czasem zdarza się, że nadmiar nabiału w diecie małego dziecka wywołuje silne bóle brzucha, a także krwawienie z układu pokarmowego. Do czego może jeszcze doprowadzić podawanie dziecku zbyt dużych ilości mleka? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Do jakich problemów może doprowadzić podawanie małemu dziecku zbyt dużej ilości produktów mlecznych? Źródło: Co nas truje?

Zatem, czy dzieciom w ogóle należy podawać produkty mleczne? Specjalistka uważa, że lepszym rozwiązaniem jest stopniowe „odstawiać” dziecko od piersi i powolne urozmaicanie jego diety, kiedy skończy ono sześć miesięcy. Najlepiej, aby dziecko dostawało wtedy tylko dwa posiłki mleczne. Powinno to jednak być dalej mleko matki, a nie krowie. Z tym ostatnim warto poczekać aż dziecko skończy rok. Małe dzieci nie potrzebują aż tyle białka, jego nadmiar może sprawić, że dziecko zacznie rozwijać się nieprawidłowo. Dlaczego? Tego dowiecie się z rozmowy Katarzyny Bosackiej z dr n. med. Beatą Pawlus:

Zobacz film: Produkty mleczne - jak bezpiecznie wprowadzić je do diety dziecka? Źródło: Co nas truje?

Dlaczego mleko uczula?

Reakcje alergiczną po wypiciu mleka wywołuje przede wszystkim kazeina. To białko, które po wytrąceniu wody tworzy bardzo długie łańcuchy, których strawienie nie jest wcale takie proste. U osób uczulonych aktywuje się układ immunologiczny. Rozpoznaje on kazeinę jako coś niebezpiecznego i zaczyna ją atakować. Co gorsza narusza też zdrowe komórki znajdujące się w jelitach. Do czego może doprowadzić takie uszkodzenie? O tym w rozmowie z Katarzyną Bosacką opowiada dr Szymon Drobniak, biolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego:

Zobacz film: Dlaczego mleko uczula? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 22.01.2019,
Opublikowano: 16.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej