Ewa Drzyzga i zainicjowana przez nią akcja #jembozdrowe ma pokazać, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Z pomocą specjalistów i najlepszych kucharzy pokazuje, że zmiana nawyków jest możliwa. W ostatnim odcinku programu 36,6°C wspomógł ją Michel Moran. Znany kurzach zdradził swój sprawdzony przepis na pysznego burgera z ciecierzycy i frytki z batatów. Jak przygotować to danie? Przepis znajdziecie poniżej!
Zdrowoburger z ciecierzycy a’la Michele
Składniki: (na jednego burgera)
- ok. 200g ciecierzycy z puszki (pół puszki)
- odrobina oliwy (ok. 1 łyżka )
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- bułka pełnoziarnista
- sałata (listek)
- pomidor pokrojony w plasterki
- ogórek pokrojony w plasterki
- czerwona cebula pokrojona w krążki
Sos:
- jogurt grecki lub naturalny
- pęczek szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub posiekany
Ciecierzycę, oliwę, jajko, natkę, cebulę, czosnek, pieprz i sól blendujemy do konsystencji przypominającej mięso mielone (jeśli jest za suche dodajmy więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie więcej ciecierzycy). Formujemy z masy kotleciki rękami lub przy użyciu foremek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż będą miały złoty kolor. W tym czasie mieszamy ze sobą składniki sosu.
Kroimy bułkę na pół, do środka wkładamy sałatę, 1 kotlecik z ciecierzycy, pomidora, ogórka, krążek czerwonej cebuli i odrobinę sosu
Frytki z batatów:
- 1 batat
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- szczypta soli
Bataty obieramy i kroimy w słupki, polewamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Jak zdrowo grilować? Dowiecie się tego z filmu: