Czy burger może być zdrowy? Jak przygotować jego zdrowszą alternatywę? Poznajcie przepis na burgery z ciecierzycy z programu 36,6°C!

Fot: 36,6

Dzieci uwielbiają fast foody! Niestety takie jedzenie jest ubogie w substancje odżywcze, a sięganie po nie zbyt często może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem w dorosłym życiu. Czy można przygotować zdrowszą wersję fast foodu i przekonać do niej dzieci?

Ewa Drzyzga i zainicjowana przez nią akcja #jembozdrowe ma pokazać, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Z pomocą specjalistów i najlepszych kucharzy pokazuje, że zmiana nawyków jest możliwa. W ostatnim odcinku programu 36,6°C wspomógł ją Michel Moran. Znany kurzach zdradził swój sprawdzony przepis na pysznego burgera z ciecierzycy i frytki z batatów. Jak przygotować to danie? Przepis znajdziecie poniżej!

Zdrowoburger z ciecierzycy a’la Michele

Składniki: (na jednego burgera)

  • odrobina oliwy (ok. 1 łyżka )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • bułka pełnoziarnista
  • sałata (listek)
  • pomidor pokrojony w plasterki
  • ogórek pokrojony w plasterki
  • czerwona cebula pokrojona w krążki

Sos:

  • jogurt grecki lub naturalny
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub posiekany

Ciecierzycę, oliwę, jajko, natkę, cebulę, czosnek, pieprz i sól blendujemy do konsystencji przypominającej mięso mielone (jeśli jest za suche dodajmy więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie więcej ciecierzycy). Formujemy z masy kotleciki rękami lub przy użyciu foremek.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż będą miały złoty kolor. W tym czasie mieszamy ze sobą składniki sosu.

Kroimy bułkę na pół, do środka wkładamy sałatę, 1 kotlecik z ciecierzycy, pomidora, ogórka, krążek czerwonej cebuli i odrobinę sosu

Frytki z batatów:

  • 1 batat
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego

Bataty obieramy i kroimy w słupki, polewamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Jak zdrowo grilować? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak grillować zdrowo i smacznie? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 11.10.2019,
Opublikowano: 01.10.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej