Czosnaczek pospolity – właściwości zdrowotne i zastosowanie w lecznictwie

Fot: Jacques84250 / gettyimages.com

Czosnaczek pospolity zawdzięcza nazwę charakterystycznemu aromatowi, dzięki któremu z powodzeniem może zastąpić w kuchni czosnek. W lecznictwie stosowany bywa wewnętrznie jako środek przeciwskurczowy i przeciwpasożytniczy, a zewnętrznie w leczeniu ran.

Czosnaczek pospolity to powszechnie występująca w Polsce roślina. Może pełnić funkcje ozdobne, lecznicze czy być używana w sztuce kulinarnej, gdzie wykorzystywane są zwłaszcza liście o lekko piekącym smaku i czosnkowym zapachu. Z czosnaczka pospolitego można sporządzać napary i syropy do spożycia, a liści używać zewnętrznie jako okładów.

Czosnaczek pospolity – wiadomości ogólne

Czosnaczek pospolity to gatunek dwuletniej rośliny, który obok czosnaczka niedźwiedziego należy do rodzaju czosnaczek i rodziny kapustowate. Porasta tereny niemal całej Europy, Azji Zachodniej i Południowej oraz Afryki Północnej. Czosnaczek występuje przeważnie na skrajach lasów liściastych, w zaroślach nadrzecznych i łęgowych, na obrzeżach dróg. To roślina wybitnie azotolubna, w związku z czym uważana jest za naturalny wskaźnik gleb bogatych w azot.

Dlaczego warto sięgnąć po czosnek? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto sięgnąć po czosnek? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czosnaczek pospolity – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Czosnaczek pospolity to cenna roślina lecznicza. Surowiec zielarski stanowi ziele (z łac. Herba Alliaria), w którego składzie znajdują się duże ilości olejków lotnych zawierających związki siarki i amoniaku. Dodatkowo występują w nim m.in.: aminokwasy (cystyna, metionina, cysteina), garbniki, flawonoidy, fitoncydy, saponiny, glukozynolany (glukotropeolina), glikozydy gorczyczne, glikozydy nasercowe, kwas synapinowy, kwas ferulowy. Roślina stanowi źródło witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (głównie kwasu askorbinowego i karotenu, tj. prowitaminy A) i składników mineralnych, w tym zwłaszcza wapnia, żelaza oraz fosforu.

Czosnaczek wykazuje działanie dezynfekujące, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, żółciotwórcze, żółciopędne, odtruwające, przeciwreumatyczne. Pobudza krążenie krwi, łagodzi bóle brzucha, biegunki i zaburzenia przemiany materii. Wspomaga oczyszczanie organizm z trujących substancji. Świeże liście i kwiaty parzone w mleku z miodem dają napój o właściwościach wzmacniających, rozgrzewających, wykrztuśnych, który poleca się przy przeziębieniach, osłabieniu, grypie, nieżycie układu oddechowego.

Czosnaczku pospolitego używa się najczęściej w celu przyspieszenia procesu leczenia ropiejących i trudno gojących się ran, wrzodów, skaleczeń, grzybic. Zewnętrznie czosnaczku pospolitego używa się w formie okładów ze świeżych liści czy naparów przygotowanych na bazie suszonej rośliny. Napar z ziela przyrządza się w połączeniu z gorącą wodą w stosunku 1 : 2. Czosnaczek w połączeniu z nasionami kozieradki po dodaniu do tranu w proporcji 1 : 1 tworzy preparat odżywczy i regenerujący skórę, włosy i paznokcie.

Syrop z czosnaczka pospolitego

Na bazie świeżych liści czosnaczka pospolitego przygotować można syrop, który wspomoże ewakuację śluzu zalegającego w drogach oddechowych i złagodzi ból gardła.

Niezbędne składniki stanowią:

  • 4 garście świeżych liści czosnaczka,
  • 3 szklanki wody,

Wypłukane, odsączone, drobno posiekane liści zalewa się w garnku wodą i stawia na mały ogień na 10–15 minut. Następnie na pół godziny odstawia się pod przykryciem do naciągnięcia i przecedza. Uzyskany wywar umieszcza się na małym ogniu, po zagotowaniu dodaje się miód i gotuje jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie miksturę przelewa się do uprzednio wyparzonych butelek. Syrop stosować można kilka razy dziennie. Może być spożywany sam lub po dodaniu do herbaty ze ślazu, babki lancetowatej, macierzanki, rumianku, nagietka czy pokrzywy.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Gdzie można kupić ziele czosnaczka pospolitego?

Ziele czosnaczka pospolitego znajduje się w ofercie sklepów zielarskich i niektórych aptek. Nabyć je można dzięki sprzedaży internetowej. Istnieje również możliwość samodzielnego pozyskania surowca. Jego zbiór odbywa się od maja do końca czerwca. Należy pamiętać, by surowiec nie był wówczas mokry. Suszenie następuje w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Pozazdrowotne zastosowanie czosnaczka pospolitego

Czosnaczek pospolity może pełnić funkcję rośliny ozdobnej. Ma niewielkie, białe kwiaty, zebrane po kilka w grona, które znajdują się na wierzchołku łodygi lub na bocznych rozgałęzieniach. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Najlepiej rośnie na żwirowych i gliniasto-piaszczystych, bogatych w próchnicę, dobrze spulchnionych glebach. Preferuje półcieniste stanowiska, umiarkowane nawadnianie.

Czosnaczek pospolity znalazł zastosowanie w sztuce kulinarnej. Wykorzystuje się liście i młode pędy. Po rozdarciu części te wydzielają intensywny zapach czosnku. Stanowią przeważnie składnik sałatek. Mogą posłużyć też jako przyprawa do dań wytrawnych, w tym zup, sosów, past twarogowych, potraw z baraniny. Drobno posiekane świeże liście czosnaczka dodane do ciasta pozwolą na uzyskanie pieczywa czosnkowego. Możliwe jest także wykorzystanie nasion, które po rozgnieceniu i wymieszaniu z octem, solą, oliwą stanowią alternatywę dla musztardy. Roślina cieszy się największym kuchennym zainteresowaniem we Francji.

Bibliografia:

1. Matławska I., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2008.

Data aktualizacji: 09.07.2020,
Opublikowano: 09.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej