Czerwona koniczyna – jej właściwości i działanie zdrowotne

Fot.: gigello / Getty Images

Czerwona koniczyna to chwast powszechnie występujący na terenie Polski. Można go jednak wykorzystać jako produkt leczniczy, kosmetyczny i dodatek kulinarny. Najbardziej znana jest ze względu na działanie wspomagające leczenie objawów menopauzy, ale posiada także inne niezwykłe właściwości.

Czerwona koniczyna jest składnikiem wielu preparatów, równie dobrze można jednak samemu nazbierać jej kwiaty, aby przyrządzić z nich napar o właściwościach zdrowotnych lub wykorzystać je w kuchni.

Czerwona koniczyna – zdrowotny chwast

Czerwona koniczyna (koniczyna łąkowa, konicz) to roślina z gatunku bobowatych, w Polsce często traktowana jako chwast lub wykorzystywana jako roślina pastewna ze względu na wysoką zawartość białka.

Czerwona koniczyna posiada charakterystyczny wygląd – porasta pola i łąki zielonym kobiercem, stworzonym z podzielonych na 3 części liści, a jej okrągłe kwiaty, zbudowane z małych rureczek, przybierają najczęściej barwę purpurową.

Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach? Zobaczcie:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Czerwona koniczyna – właściwości i działanie

Kwiaty i ziele koniczyny czerwonej zawierają:

Wyciągi z kwiatów i ziela stosowane wewnętrznie działają pozytywnie na układ pokarmowy – regulują apetyt, trawienie i wypróżnianie. Mają działanie przeciwświądowe, przeciwzapalne, moczopędne i leczą choroby dróg oddechowych.

Zewnętrznie można je wykorzystywać do robienia płukanek gardła podczas jego nieżytów oraz na zmiany skórne – rany, zapalenia i oparzenia.

Czerwona koniczyna w medycynie

Preparaty z kwiatów czerwonej koniczyny wykazują skuteczne działanie w leczeniu menopauzy. Potwierdziły to liczne badania oraz metaanaliza dokonana w 2017 r. – codziennie przyjmowanie 80 mg ekstraktu z czerwonej koniczyny znacznie zredukowało ilość występujących w ciągu dnia uderzeń gorąca. W wielu przypadkach okazuje się, że preparaty na bazie tej rośliny mogą być stosowane zamiast hormonalnej terapii zastępczej.

Czerwona koniczyna działa również:

  • antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie – dzięki dużej ilości flawonoidów i antocyjanów;
  • wspierająco na układ krwionośny – wzmacnia naczynia krwionośne, tonizuje mięsień sercowy, obniża ciśnienie, zmniejsza ilość cholesterolu;
  • odkażająco – zabija bakterie, wirusy, grzyby;
  • wspierająco na układ nerwowy – uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwbólowo;
  • przeciw osteoporozie – podnosząc ilość estrogenów, ale równocześnie nie zwiększając ryzyka wystąpienia nowotworów, inaczej niż hormonalna terapia zastępcza.

Czerwona koniczyna – zastosowanie w kosmetyce

Czerwona koniczyna dobrze sprawdza się jako preparat na trądzik. Przyjmowana w formie suplementu działa estrogennie i stabilizująco na poziom hormonów, dzięki czemu leczy tę dolegliwość. Dodatkowo napary z tej rośliny użyte do przemywania skóry działają przeciwzapalnie i łagodząco na zmiany. Stosowana wewnętrznie zmniejsza też objawy łojotoku.

Czerwona koniczyna dobra jest także na włosy – zapobiega androgenicznemu łysieniu oraz zmniejsza wypadanie włosów spowodowane zaburzeniami hormonalnymi.

Czerwona koniczyna w kuchni

Wszystkie części czerwonej koniczyny są jadalne, choć obecnie rzadziej wykorzystywane. Jadana była szczególnie w okresach głodu, ze względu na wysoką zawartość białka. Jej liście można jeść na surowo, dodając je na przykład do świeżych sałatek, jednak są łatwiejsze do strawienia po ugotowaniu. Można je przygotować podobnie do szpinaku, dusząc z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku i tłuszczu.

Kwiaty czerwonej koniczyny sprawdzają się w kuchni jako:

  • podstawa smacznej i zdrowej herbaty,
  • kolorowy i ciekawy dodatek do sałatek lub zup,
  • składnik risotto,
  • składnik lemoniady z kwiatów,
  • dodatek do racuchów,
  • ozdoba wypieków,
  • podstawa do stworzenia kwiatowej galaretki.

Koniczyna czerwona – dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania

Dawkowanie preparatów z koniczyny czerwonej to 500 mg, 2 razy dziennie. Przez większość ludzi jest dobrze tolerowana, ale u niektórych wywołuje niepożądane skutki uboczne, takie jak:

  • reakcje alergiczne – najczęściej wysypka lub pokrzywka,
  • bóle głowy,
  • nudności,
  • bóle mięśniowe,
  • plamienia śródcyklowe lub rozregulowanie cyklu miesięcznego.

Przeciwwskazaniami do stosowania czerwonej koniczyny są okres ciąży i laktacji, uczulenie na tę roślinę oraz słaba krzepliwość krwi, a także niektóre nowotwory.

Przekonajcie się, czy warto jeść produkty witaminizowane:

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Bibliografia:

1. Myers S. P. i Vigar V., Effects of a standardised extract of Trifolium pratense (Promensil) at a dosage of 80mg in the treatment of menopausal hot flushes: A systematic review and meta-analysis, “Phytomedicine”, 2017, 24, s. 141–147.

2. Lambert M. N. T., Thybo C. B., Lykkeboe S. i Rasmussen L. M., Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial, ”The American Journal of Clinical Nutrition”, 106 (3), s. 909–920.

Data aktualizacji: 12.12.2018,
Opublikowano: 21.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Izka 13.10.2018r.

To nie chwast A bardzo dobre ZIELE!

Renia 20.07.2018r.

Już po pierwszym zdaniu odechcialo mi sie tego czytac. Nie można było napisac po prostu "roslina", tylko od razu walic tym "chwastem" po oczach? Koniczyna to roślina pastewna i mająca szerokie zastosowanie w ziololecznictwie i kosmetyce. Ponadto jest roslina jadalną, pisanie o dzikich roslinach per "chwasty", zwlaszcza tak pozytecznych, to lekka przesada.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej