Czerwona cebula – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Fot. Jack Andersen / Getty Images

Czerwona cebula to jedna z odmian cebuli zwyczajnej. Ma wartości odżywcze, za które ceniona jest niemal we wszystkich kuchniach świata. Cechuje się jednak delikatniejszym smakiem niż najczęściej spotykana w Polsce odmiana żółta. Jest także bogatszym źródłem przeciwutleniaczy. 

Cebula to powszechnie dostępne, tanie warzywo, które ze względu na wyrazisty smak stanowi nieodłączny dodatek do wielu dań. Ceniona jest także w medycynie naturalnej, która od wieków wykorzystuje jej wyjątkowe walory prozdrowotne. Mimo wszystkich osiągnięć farmacji cebula nadal uznawana jest za jedno z najskuteczniejszych lekarstw w przypadku łagodnych infekcji.

Cebula czerwona i żółta

Dwa najczęściej spotykane w Polsce gatunki cebuli – czerwona i żółta – różnią się od siebie nieznacznie. Pierwsza z wymienionych odmian jest słodsza i łagodniejsza w smaku. Dzięki mniejszej zawartości enzymów wytwarzających drażniące opary nie powoduje łzawienia oczu podczas krojenia. Charakterystyczny dla czerwonej cebuli jest intensywny, purpurowy kolor łupiny oraz różowawy odcień miąższu. Taką barwę warzywo zawdzięcza obecności antocyjanów – związków roślinnych należących do grupy flawonoidów. Dla rośliny stanowią one barierę ochronną przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. W organizmie człowieka antocyjany wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Z tego względu czerwona cebula, w porównaniu z innymi odmianami, ma dodatkowe walory zdrowotne.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść cebulę:

Zobacz film: Cebula - jakie są jej rodzaje i dlaczego warto ją jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czerwona cebula a witaminy, minerały, fitozwiązki

Czerwona cebula w 89% składa się z wody. Około 9% stanowią węglowodany (głównie cukry proste i błonnik), 1% – białko, 0,1% – tłuszcze. Podobnie jak inne gatunki cebuli, odmiana czerwona zawiera witaminę C, E i szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Występują w niej znaczne ilości soli mineralnych, głównie potasu, fosforu, wapnia, magnezu, manganu, ale też cynku, miedzi, żelaza, siarki, krzemu i jodu.

Na uwagę zasługują przede wszystkim obecne w czerwonej cebuli fitozwiązki – flawonoidy (kwercetyna, antocyjany), glikokininy, saponiny. Są to substancje często występujące w świecie roślinnym, ale czerwona odmiana cebuli zawiera ich wyjątkowo duże ilości.

Czerwona cebula – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Zawarte w czerwonej cebuli flawonoidy są silnymi antyoksydantami. Kwercetyna:

  • niszczy komórki rakowe i hamuje ich wzrost,
  • działa antyseptycznie,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne,
  • ma działanie przeciwzakrzepowe,
  • zmniejsza ilość frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów,
  • ma właściwości antyhistaminowe (łagodzi reakcje alergiczne),
  • wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i ogranicza jej odkładanie się,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Działanie kwercetyny nasilają antocyjany, które mają znacznie wyższy potencjał przeciwutleniający niż witaminy E i C czy beta-karoten. Tym samym obecność czerwonej cebuli w diecie służy profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych – nowotworów (np. piersi, żołądka, okrężnicy, prostaty), miażdżycy, zawałów, otyłości, alergii.

Czy cebula naprawdę wzmacnia odporność? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Czy cebula wzmacnia odporność? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Spośród licznych właściwości antocyjanów wymienić należy także zdolność do:

  • obniżania podwyższonego stężenia glukozy we krwi oraz ograniczanie wchłaniania cukrów, co może zapobiegać otyłości i cukrzycy,
  • chelatowania jonów metali (m.in. żelaza i miedzi), czyli tworzenia kompleksów przyswajalnych dla organizmu,
  • ochrony komórek wątroby w przypadku wirusowego zapalenia typu A i B,
  • łagodzenia skutków ubocznych innych procesów zapalnych,
  • ochrony narządu wzroku przed częstymi schorzeniami (np. zwyrodnieniem plamki żółtej, jaskrą).

Działanie flawonoidów wzmacniają i wzbogacają inne substancje, w które zasobna jest czerwona cebula. Glukokinina obniża poziom cukru we krwi, czyniąc warzywo odpowiednim dla diabetyków. Inulina stymuluje wzrost naturalnej flory bakteryjnej jelit. Błonnik usprawnia proces trawienia i spowalnia wchłanianie glukozy. Adenozyna przeciwdziała agregacji (sklejaniu się) płytek krwi – podobnie jak siarka, która dodatkowo wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi, wzmacnia kości, poprawia stan włosów, paznokci i skóry. Dzięki zawartości jodu czerwona cebula wspomaga pracę tarczycy. Witaminy C i E mają właściwości przeciwutleniające i wspierają układ odpornościowy. Witaminy B regulują pracę układu nerwowego, wspomagają układ krążenia i uczestniczą w procesach metabolicznych. Pierwiastki, takie jak potas, magnez czy wapń, są niezbędne do utrzymania w normie większości funkcji organizmu. Czerwona cebula dostarcza niewiele kalorii (zaledwie 40 kcal w 100 g) i ma niski indeks glikemiczny (IG = 15), w związku z czym sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Czerwona cebula w diecie

Cebula jest warzywem ciężkostrawnym, więc jej spożycie powinni ograniczać chorzy cierpiący na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, osoby starsze i dzieci. Generalnie jednak czerwona cebula jest zdrowa i warto włączać ją do codziennej diety. Należy przy tym pamiętać, że najkorzystniejsze właściwości ma warzywo surowe, świeżo obrane. Antocyjany czy witaminy to związki mało stabilne i łatwo ulegają degradacji, szczególnie w procesie obróbki termicznej. Dlatego najlepiej jest spożywać cebulę w sałatkach czy jako dodatek do kanapek. Chcąc skorzystać z prozdrowotnych właściwości warzywa, można też przyrządzić syrop z cebuli, który od wieków uznawany jest za niezwykle skuteczny środek w leczeniu infekcji.

Mimo że po przetworzeniu czerwona cebula traci część swoich wartości cennych dla zdrowia, zyskuje dodatkowe walory smakowe, chętnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia, grillowania. Może stanowić bazę zup i sosów, smakowity dodatek do warzyw, mięs, ryb, grzybów. Czerwona cebula karmelizowana uznawana jest za wykwintną konfiturę; serwowana jest z serami, mięsem, w tartach lub po prostu z chlebem. 

Co wzbogaci smak rosołu? Cebula właśnie! Zobaczcie, jak jeść pysznie:

Zobacz film: Co wzbogaci smak rosołu? Źródło: Wiem, co jem 

Data aktualizacji: 07.02.2019,
Opublikowano: 19.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej