Czarny ryż – jego cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Fot.: Solstizia / Getty Images

Czarny ryż niegdyś był zarezerwowany jedynie dla cesarza panującego w Chinach, ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Do dzisiaj jego cena znacznie odbiega od cen białych odmian tej rośliny, jednak stał się łatwo dostępny również w Europie.

Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości zdrowotne niż jego biała odmiana. Zawiera też mniej kalorii, ma niższy indeks glikemiczny i dostarcza więcej błonnika. Z tego względu polecany jest osobom przebywającym na diecie i diabetykom.

Co to jest czarny ryż?

Czarny ryż znany był również pod nazwą ryż fioletowy lub ryż zakazany. Druga z nich odnosi się do zwyczajów starożytnych Chin, zgodnie z którymi tylko cesarz mógł delektować się tym produktem.

Czarny ryż jest odmianą ryżu kleistego o charakterystycznym czarnym kolorze, który po ugotowaniu zamienia się w głęboki fiolet. Barwę tę nadają mu antocyjany, flawonoidy wpływające dobroczynnie na zdrowie człowieka. Posiada dość wyrazisty, lekko orzechowy posmak.

Jakie właściwości ma czarny ryż?

Czarny ryż jest odmianą wyjątkowo bogatą w wartości odżywcze. Zawiera między innymi:

Połowa szklanki (100 g) ugotowanego czarnego ryżu dostarcza:

  • 174 kcal – taka sama ilość białego ryżu gotowanego dostarcza około 338 kcal,
  • 37 g węglowodanów – biały ryż dostarcza ich aż 75g,
  • 1 g tłuszczu – biały ryż ma go 2 g,
  • 4 g białka – w białym ryżu jest go 7g.

Czarny ryż na zdrowie

Czarny ryż wykazuje bardzo dobre właściwości zdrowotne, między innymi:

  • pobudza perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy dzięki wysokiej zawartości błonnika;
  • hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori i spowalnia śmierć zarażonych nią komórek;
  • dzięki obecności antocyjanów działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, poprawia wzrok i krążenie krwi;
  • chroni przed zawałem, zmniejszając ilość płytki miażdżycowej oraz poziom cholesterolu HDL;
  • oczyszcza organizm z toksyn – pomaga eliminować związki szkodliwe dla zdrowia;
  • posiada niski indeks glikemiczny, a dodatkowo spowalnia wchłanianie cukru pochodzącego z innych produktów, dzięki czemu jest wskazany dla diabetyków i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II;
  • jest naturalnie bezglutenowym zbożem;
  • zmniejsza reakcje alergiczne, może łagodzić przebieg astmy.

Czarny ryż – gatunki

W sprzedaży dostępne są różne gatunki czarnego ryżu – czarny ryż, czarny ryż indonezyjski oraz jaśminowy czarny ryż tajski. Charakteryzują je bardzo podobne właściwości. Czarnego ryżu nie należy jednak mylić z dzikim ryżem, który, choć również zdrowy, tak naprawdę jest rodzajem bagiennej trawy pochodzącym z Ameryki Północnej.

Jak gotować czarny ryż?

Czarny ryż można gotować tak jak zwykły, jednak zajmuje to o wiele więcej czasu – 30–45 minut. Najlepszym sposobem gotowania tego gatunku ryżu jest uprzednie namoczenie go w wodzie przez kilka godzin. Jest to bardzo korzystne, ponieważ skraca czas gotowania, dzięki czemu następują mniejsze straty witamin i polifenoli. Dzięki temu część związków przenika do wody i stają się też bardziej przyswajalne. Warto jednak pamiętać, żeby nalewać tylko tyle wody, ile ryż da radę wchłonąć. W przeciwnym razie podczas odcedzania ugotowanych ziaren traci się cenne składniki odżywcze.

Z czym dobrze komponuje się czarny ryż?

Czarny ryż jest nieco bardziej kleisty niż białe odmiany tej rośliny, posiada też grubszą łupinkę i ma wyraźniejszy smak, o delikatnej, orzechowej nucie. Z tego powodu doskonale komponuje się z potrawami jarskimi. Równie dobrze smakuje z warzywami, jak i owocami, nie tylko na ciepło, ale również jako składnik sałatek podawanych na zimno.

Czarny ryż może również z powodzeniem zastąpić swojego białego kuzyna w roli tradycyjnego dodatku do mięs czy zupy.

Sprawdzi się w dietach odchudzających, przeciwcukrzycowych i zmniejszających poziom cholesterolu.

Czarny ryż – najlepsze przepisy

Najlepsze przepisy z wykorzystaniem czarnego ryżu:

  • sałatka z czarnego ryżu z pieczonymi batatami, posypana prażonymi pestkami dyni i polana sosem winegret;
  • sałatka z czarnego ryżu i awokado z azjatyckim dressingiem (pepperoni, czosnek, imbir, limonka, sos sojowy);
  • czarny ryż na słodko – z dodatkiem bakalii, cynamonu i świeżych owoców;
  • czarny ryż jako dodatek do zup – mniej wyrazistym zupom nadaje ciekawszy smak;
  • czarny ryż zapiekany w piekarniku z piersią kurczaka, suszonymi pomidorami i serem;
  • czarny ryż ze smażonymi lub gotowanymi krewetkami, polany sosem tajskim.

Zobacz film: Witaminy naturalne a syntetyczne. Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

1. Kim, S. H., Lee, M. H. i Park, M., Regulatory Effects of Black Rice Extract on Helicobacter pylori Infection-Induced Apoptosis, “Molecular Nutrition & Food Research”, 2017.

2. Pang. Y., Ahmed ,S., Xu, Y. i in., Bound phenolic compounds and antioxidant properties of whole grain and bran of white, red and black rice, “Food chemistry”, 2018.

3. Chun, H., Zawistowski, J., Ling, W. i Kitts, D., Black rice (Oryza sativa indica) Pigmented Fraction Suppresses Both Reactive Oxygen Species and Nitric Oxide in Chemical and Biological Model Systems, “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 51, 2003, s. 5271–5277.

Data aktualizacji: 25.04.2018,
Opublikowano: 21.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej