Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki

Getty Images/Rouzes

Czarnuszka jest rośliną o charakterystycznych, czarnych nasionach. Przypisuje się im właściwości przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przywracające równowagę psychiczną. Ważną właściwością prozdrowotną czarnuszki jest niszczenie komórek nowotworowych. 

Czarnuszka to oleista roślina, z której korzystano już w starożytnym Egipcie. Nic jednak dziwnego, bo nasiona tak zwanego złota faraonów (inna nazwa czarnuszki) dostarczają wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa do różnych dań, w lecznictwie oraz kosmetyce. Czarnuszka wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in. działa przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz przeciwdepresyjnie. Dziś uprawia się ją głównie w południowej Europie.

Właściwości odżywcze czarnuszki

Czarnuszka to roślina, która ma specyficzne białe lub niebieskie kwiaty oraz czarne, trójgraniaste nasiona. Inne nazwy czarnuszki to: kminek egipski, czarnucha, kmin czarny. W składzie tej rośliny znajduje się wiele wartościowych substancji o działaniu aktywnym. Ważnymi związkami są nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz olejek lotny, który zawiera ważny składnik aktywny – tymochinon o właściwościach przeciwnowotworowych. 

Czarnuszka dostarcza również substancji przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, beta karoten, witamina E. Ich działanie polega na hamowaniu procesów oksydacyjnych, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, a także hamują procesy starzenia się skóry. W czarnuszce znajdują się również witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, cynk, selen, żelazo.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne czarnuszki

Właściwości lecznicze czarnuszki wykorzystywane są w medycynie od starożytności. Jej nasiona uważane były za lek na wszelkie choroby i dolegliwości. Obecnie znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce i świecie kulinarnym. Nasionom czarnuszki przypisuje się właściwości przeciwwrzodowe, gdyż zmniejszają ryzyko uszkodzeń błony śluzowej żołądka. Są wykorzystywane w leczeniu schorzeń alergicznych, takich jak: atopowe zapalenie skóry oraz astma alergiczna. Czarnuszka powinna być stosowana przez osoby z anemią. Związki obecne w jej nasionach przyczyniają się do podnoszenia poziomu erytrocytów i hemoglobiny, a przy tym wspomagają proces leczenia niedokrwistości. 

Czarnuszka działa korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy. Ma właściwości przeciwdepresyjne, prowadzi do polepszenia ogólnego samopoczucia i poprawy zdolności poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji. Obniża poziom stresu oksydacyjnego, który może skutkować rozwojem wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów. Czarnuszka korzystnie wpływa na uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi, przyczyniając się do jego obniżenia. Z tego powodu jej nasiona powinny pojawić się w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto hamuje wzrost stężenia homocysteiny – związku, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Do właściwości prozdrowotnych czarnuszki zalicza się również regulowanie poziomu glukozy we krwi, dlatego przypisuje się jej działanie przeciwcukrzycowe. 

Nasiona kminu czarnego dostarczają substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, które niszczą komórki nowotworowe, a jednocześnie nie uszkadzają komórek zdrowych. Uważa się, że chronią one przed takimi chorobami nowotworowymi, jak: białaczka, rak piersi, szyjki macicy, okrężnicy, prostaty oraz gruczolakorak krtani i trzustki.

W medycynie niekonwencjonalnej nasiona czarnuszki wykorzystuje się również do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, którym towarzyszą: nieżyt nosa i kaszel. Stosowanie czarnuszki ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych oraz pozwala na zmniejszenie ilości wydzielanego śluzu. W nasionach czarnuszki występują olejki eteryczne, które prowadzą do wspomagania pracy oskrzeli, gdyż przyczyniają się do ich rozszerzenia. Z tego powodu czarnuszka wskazana jest w przebiegu zapalenia oskrzeli.

Warto również dodać, że już pół łyżeczki oleju z czarnuszki, przyjmowanego na czczo i regularnie, podnosi odporność. Już po upływie około czterech tygodni wzrośnie aktywność układu immunologicznego o ponad 70%.

Zobacz, jakie jeszcze właściwości posiada czarnuszka i jak można podawać ją dzieciom.

Źródło: x-news

Czarnuszka - zastosowanie w kosmetyce

Czarnuszka znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jej właściwości wykorzystywane są w leczeniu wysypek, atopowego zapalenia skóry oraz poparzeń słonecznych. Olejek z czarnuszki działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, dlatego może być stosowany przy infekcjach grzybiczych oraz zakażeniach bakteryjnych. Kmin czarny przyczynia się do przyspieszenia procesu gojenia się ran, takich jak: skaleczenia, zmiany ropne oraz owrzodzenia skórne. Znajduje również zastosowanie w leczeniu trądziku młodzieńczego oraz łuszczycy. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są do produkcji preparatów kosmetycznych, gdyż chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania.

Czarnuszka - zastosowanie w kuchni

Czarnuszka znajduje zastosowanie w świecie kulinarnym w postaci oleju oraz całych lub mielonych ziaren. Nasiona kminu czarnego posiadają charakterystyczny muszkatołowo-korzenny zapach oraz smak przypominający pieprz. Dodaje się je do potraw z jagnięciny i drobiu oraz do mięsnych marynat. Nasiona czarnuszki stosuje się również jako przyprawę wzbogacającą smak sałatek, domowego twarogu, duszonych warzyw oraz pieczywa. Olej z kminku egipskiego dodawany jest natomiast do zup, sosów oraz kasz. Na bazie czarnuszki przygotowuje się również napary o zastosowaniu zewnętrznym (np. do przemywania skóry) oraz wewnętrznym, a także nalewki i ziołomiody, które łagodzą ból gardła oraz kaszel.

Czarnuszka - przeciwwskazania

I choć czarnuszka to źródło zdrowia i urody, istnieją sytuacje, kiedy używanie oleju z tej rośliny może przynieść mniej korzyści. Stosowanie tego rodzaju produktu będzie niekorzystne dla osób z bardzo niskim ciśnieniem krwi (olej z czarnuszki jeszcze bardziej je obniży), a także dla kobiet w ciąży. Eksperci przeprowadzili bowiem badania na szczurach, dowodzące, że olejek z czarnuszki hamuje skurcze mięśni macicy. Tym samy olej z czarnuszki może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy, a więc źle wpłynąć na przebieg ciąży.

Zobacz, jakie jeszcze właściwości posiada czarnuszka i jak można podawać ją dzieciom.


Data aktualizacji: 17.08.2020,
Opublikowano: 17.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej