Czarna fasola należy do roślin strączkowych bogatych w białko oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, przyczyniając się np. do usprawnienia pracy nerek. Czarna fasola jest bogata w cynk, który wspiera funkcje rozrodcze oraz zapewnia zdrowy wygląd skóry.
Czarna fasola - właściwości odżywcze
Czarna fasola jest rośliną strączkową, która cechuje się wysoką wartością odżywczą. W swoim składzie zawiera liczne dobroczynne substancje, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 100 g czarnej fasoli dostarcza 341 kcal, 22 g białka, 1 g tłuszczu, 62 g węglowodanów oraz 15 g błonnika pokarmowego. Produkt ten jest źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu. Czarna fasola, podobnie jak inne odmiany tej rośliny strączkowej, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Z tego powodu jest szczególnie zalecana osobom na diecie wegetariańskiej. W składzie czarnej fasoli występują związki odpowiedzialne za hamowanie rozrastania się komórek nowotworowych. Czarna fasola jest dobrym źródłem cynku - minerału wzmacniającego naturalną odporność organizmu, a jednocześnie chroniącego przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Cynk ma również korzystny wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Ponadto, reguluje miesiączkowanie, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia włosy i paznokcie oraz pozytywnie oddziałuje na zdrowie i kondycję skóry, wspomagając leczenie podrażnień, trądziku, oparzeń i łuszczycy.
Czarna fasola - właściwości zdrowotne
Czarna fasola jest źródłem rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za regulowanie poziomu “złego” cholesterolu w surowicy krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca i choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, a tym samym zawał serca i udar mózgu. Czarna fasola dostarcza związków o działaniu antyoksydacyjnym. Substancje te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych opóźniając procesy starzenia się skóry oraz zapobiegając różnych schorzeniom, np. nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy, nowotworom, demencji. Związki obecne w czarnej fasoli regulują procesy trawienne oraz zapobiegają nagłym skokom poziomu glukozy we krwi, które są szczególnie niebezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Czarna fasola dzięki zawartości witamin z grupy B i molibdenu ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, wspomagając funkcje poznawcze, takie jak pamięć, uwaga i koncentracja. Molibden występujący w czarnej fasoli uczestniczy w produkcji enzymów potrzebnych do przyswajania cukrów i tłuszczów przez organizm. Ponadto, wzmacnia odporność i przeciwdziała anemii zwiększając wchłanianie żelaza. Czarna fasola jest źródłem kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych. Związek ten zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej, a ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Czarna fasola posiada właściwości przeciwzapalne i łagodzące dolegliwości bólowe. Jej spożywanie jest zalecane osobom z bólami krzyża i kolan oraz przy zapaleniu krtani i męczącej chrypce.
O tym, gdzie kupić zdrowe warzywa i owoce dowiecie się z filmu:
Czarna fasola - gdzie kupić?
Czarna fasola jest dostępna w postaci suchego produktu lub w puszce. Można ją kupić zarówno w stacjonarnych sklepach spożywczych, jak też internetowych. Czarną fasolę zwykle można znaleźć na działach ze zdrową żywnością oraz pochodzącą z upraw ekologicznych. Koszt czarnej fasoli w puszce wynosi około 5 złotych za 400 g, natomiast suchej od 4 do 8 złotych za 500 g.
Czarna fasola - przepis wegetariański na meksykańską sałatkę
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
- 1 szklanka surowej komosy ryżowej,
- bulion (do ugotowania komosy ryżowej),
- 1 szklanka kukurydzy,
- kilka liści sałaty,
- 1 awokado,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 papryczki chilli,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- świeża kolendra,
- 2 limonki,
- oliwa z oliwek.
Korzystając z suchej fasoli czarnej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Używając czarnej fasoli w puszce wystarczy ją tylko odcedzić.
Sposób przygotowania:
1. Jak ugotować czarną fasolę? Jedną szklankę suchej fasoli czarnej wypłucz i zalej zimną wodą tak, by sięgała 3 cm nad fasolkę. Fasolę odstaw na noc. Następnego dnia odcedź wodę, opłucz fasolę. Wlej świeżą wodą w takiej samej ilości, jak poprzedniego dnia do namoczenia. Delikatnie posól i gotuj do miękkości przez półtorej do dwóch godzin przy lekko uchylonej pokrywie garnka. Po ugotowaniu fasolę odcedź na sitku i przepłucz letnią wodą.
2. Komosę ryżową wsyp do garnka i opłucz. Odcedź. Wlej bulion tak, by sięgał około 1 cm ponad poziom komosy. Garnek przykryj i zagotuj komosę z bulionem. Zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie przez około 15 minut, aż komosa wchłonie płyn.
3. Limonkę pokrój na ćwiartki. Dwa kawałki odłóż do podania. Z reszty limonek wyciśnij sok.
4. Ugotowaną komosę ryżową wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek oraz 1 łyżką soku z limonek. Dodaj posiekaną kolendrę.
5. Przygotuj dwa głębokie talerze lub miski. Na ich dnie ułóż posiekaną sałatę, komosę ryżową, czarną fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz obrane i pokrojone awokado.
6. Do sałatki dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczkę chili oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
7. Całość polej sosem przygotowanym z łyżki soku z limonki, dwóch łyżek oliwy, odrobiny soli i pieprzu. Wymieszaj.
8. Sałatkę udekoruj kolendrą i kawałkiem limonki.
Czarna fasola - przepis na zupę z czarnej fasoli
Ilość porcji: 5-6
Składniki:
- 2 puszki czarnej fasoli,
- ½ litra wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średnie marchewki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 2 łyżeczki mielonego kminku,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ litra bulionu drobiowego,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki.
Sposób przygotowania:
1. Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj drobno pokrojoną marchew, paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż przez około 15 minut. Dopraw kminkiem, solą, ostrą papryką. Wymieszaj.
2. Do garnka wlej wodę, bulion drobiowy i czarną fasolę z puszki. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut bez przykrywki.
3. Połowę zupy odlej i zblenduj na gładką masę. Powstały krem wymieszaj z resztą zupy, zagotuj. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj.