Czarna fasola - właściwości zdrowotne, wartość odżywcza, przepisy wegetariańskie na sałatkę i zupę

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Czarna fasola wykazuje właściwości wspomagające pracę układu nerwowego oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Jest bogatym źródłem białka, dlatego może być stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. 

Czarna fasola należy do roślin strączkowych bogatych w białko oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, przyczyniając się np. do usprawnienia pracy nerek. Czarna fasola jest bogata w cynk, który wspiera funkcje rozrodcze oraz zapewnia zdrowy wygląd skóry.

Czarna fasola - właściwości odżywcze

Czarna fasola jest rośliną strączkową, która cechuje się wysoką wartością odżywczą. W swoim składzie zawiera liczne dobroczynne substancje, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 100 g czarnej fasoli dostarcza 341 kcal, 22 g białka, 1 g tłuszczu, 62 g węglowodanów oraz 15 g błonnika pokarmowego. Produkt ten jest źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu. Czarna fasola, podobnie jak inne odmiany tej rośliny strączkowej, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Z tego powodu jest szczególnie zalecana osobom na diecie wegetariańskiej. W składzie czarnej fasoli występują związki odpowiedzialne za hamowanie rozrastania się komórek nowotworowych. Czarna fasola jest dobrym źródłem cynku - minerału wzmacniającego naturalną odporność organizmu, a jednocześnie chroniącego przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Cynk ma również korzystny wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Ponadto, reguluje miesiączkowanie, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia włosy i paznokcie oraz pozytywnie oddziałuje na zdrowie i kondycję skóry, wspomagając leczenie podrażnień, trądziku, oparzeń i łuszczycy.

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola jest źródłem rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za regulowanie poziomu “złego” cholesterolu w surowicy krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca i choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, a tym samym zawał serca i udar mózgu. Czarna fasola dostarcza związków o działaniu antyoksydacyjnym. Substancje te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych opóźniając procesy starzenia się skóry oraz zapobiegając różnych schorzeniom, np. nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy, nowotworom, demencji. Związki obecne w czarnej fasoli regulują procesy trawienne oraz zapobiegają nagłym skokom poziomu glukozy we krwi, które są szczególnie niebezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Czarna fasola dzięki zawartości witamin z grupy B i molibdenu ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, wspomagając funkcje poznawcze, takie jak pamięć, uwaga i koncentracja. Molibden występujący w czarnej fasoli uczestniczy w produkcji enzymów potrzebnych do przyswajania cukrów i tłuszczów przez organizm. Ponadto, wzmacnia odporność i przeciwdziała anemii zwiększając wchłanianie żelaza. Czarna fasola jest źródłem kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych. Związek ten zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej, a ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Czarna fasola posiada właściwości przeciwzapalne i łagodzące dolegliwości bólowe. Jej spożywanie jest zalecane osobom z bólami krzyża i kolan oraz przy zapaleniu krtani i męczącej chrypce.

O tym, gdzie kupić zdrowe warzywa i owoce dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czarna fasola - gdzie kupić?

Czarna fasola jest dostępna w postaci suchego produktu lub w puszce. Można ją kupić zarówno w stacjonarnych sklepach spożywczych, jak też internetowych. Czarną fasolę zwykle można znaleźć na działach ze zdrową żywnością oraz pochodzącą z upraw ekologicznych. Koszt czarnej fasoli w puszce wynosi około 5 złotych za 400 g, natomiast suchej od 4 do 8 złotych za 500 g.

Czarna fasola - przepis wegetariański na meksykańską sałatkę

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej,
  • bulion (do ugotowania komosy ryżowej),
  • 1 szklanka kukurydzy,
  • kilka liści sałaty,
  • 1 awokado,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 papryczki chilli,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • świeża kolendra,
  • 2 limonki,
  • oliwa z oliwek.

Korzystając z suchej fasoli czarnej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Używając czarnej fasoli w puszce wystarczy ją tylko odcedzić.

Sposób przygotowania:

1. Jak ugotować czarną fasolę? Jedną szklankę suchej fasoli czarnej wypłucz i zalej zimną wodą tak, by sięgała 3 cm nad fasolkę. Fasolę odstaw na noc. Następnego dnia odcedź wodę, opłucz fasolę. Wlej świeżą wodą w takiej samej ilości, jak poprzedniego dnia do namoczenia. Delikatnie posól i gotuj do miękkości przez półtorej do dwóch godzin przy lekko uchylonej pokrywie garnka. Po ugotowaniu fasolę odcedź na sitku i przepłucz letnią wodą.

2. Komosę ryżową wsyp do garnka i opłucz. Odcedź. Wlej bulion tak, by sięgał około 1 cm ponad poziom komosy. Garnek przykryj i zagotuj komosę z bulionem. Zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie przez około 15 minut, aż komosa wchłonie płyn.

3. Limonkę pokrój na ćwiartki. Dwa kawałki odłóż do podania. Z reszty limonek wyciśnij sok.

4. Ugotowaną komosę ryżową wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek oraz 1 łyżką soku z limonek. Dodaj posiekaną kolendrę.

5. Przygotuj dwa głębokie talerze lub miski. Na ich dnie ułóż posiekaną sałatę, komosę ryżową, czarną fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz obrane i pokrojone awokado.

6. Do sałatki dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczkę chili oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.

7. Całość polej sosem przygotowanym z łyżki soku z limonki, dwóch łyżek oliwy, odrobiny soli i pieprzu. Wymieszaj.

8. Sałatkę udekoruj kolendrą i kawałkiem limonki.

Czarna fasola - przepis na zupę z czarnej fasoli

Ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli,
  • ½ litra wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ litra bulionu drobiowego,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki.

Sposób przygotowania:

1. Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj drobno pokrojoną marchew, paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż przez około 15 minut. Dopraw kminkiem, solą, ostrą papryką. Wymieszaj.

2. Do garnka wlej wodę, bulion drobiowy i czarną fasolę z puszki. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut bez przykrywki.

3. Połowę zupy odlej i zblenduj na gładką masę. Powstały krem wymieszaj z resztą zupy, zagotuj. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj. 

Data aktualizacji: 13.11.2018,
Opublikowano: 13.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej