Cynk pomaga walczyć z wirusami. Jakie objawy daje niedobór cynku, a jakie przedawkowanie?

Fot.: ratmaner / stock.adobe.com

Cynk jest niezbędnym do życia mikroelementem, który wpływa na przemiany metaboliczne, układ odpornościowy i prawidłowe wydzielanie insuliny. Ostatnie badania naukowe sugerują nawet, że niedobór cynku może zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

Większość osób docenia witaminę C jako składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. I jest to prawda. Jednak witaminy C w obecnych czasach brakuje nam znacznie rzadziej niż cynku, który również jest niezwykle ważny dla naszej odporności na zakażenia.  Warto wiedzieć, gdzie szukać naturalnych źródeł cynku, a także kiedy i w jakiej dawce go suplementować.

Czytaj też: Czy cynk może chronić przed COVID-19? Co jeść, by wzmocnić układ odpornościowy

Co to jest cynk?

Cynk to biało-błękitny, kruchy metal, który łatwo wchodzi w reakcje chemiczne. Stosuje się go w przemyśle jako składnik wielu stopów, na przykład mosiądzu (miedź i cynk). Ponadto wykorzystuje się go do uodparniania blach stalowych na korozję. Tlenek cynku używany jest w farbach, lakierach i licznych tworzywach sztucznych. Od 1597 r. wiadomo też, że jest on mikroelementem niezbędnym do funkcjonowania człowieka.

Jakie właściwości ma cynk?

W organizmie człowieka cynk odgrywa bardzo ważną rolę. Między innymi:

  • jest składnikiem budowy około 200 enzymów odpowiadających między innymi za ważne przemiany metaboliczne,
  • jest jedną z podstawowych składowych dbających o stabilność struktury DNA,
  • wpływa na mineralizację kości,
  • oddziałuje na układ odpornościowy,
  • jest odpowiedzialny za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę,
  • wpływa na stężenie witaminy A,
  • wpływa na stężenie cholesterolu we krwi,
  • wpływa na regulację ciśnienia krwi i pracę serca,
  • zwiększa produkcję plemników.

Niedobór cynku – objawy

Niedobór cynku może wywołać następujące objawy:

  • niedokrwistość,
  • spowolniony wzrost,
  • wady wrodzone,
  • upośledzone gojenie się ran,
  • zmiany skórne i zapalenia skóry,
  • wypadanie włosów,
  • biegunki,
  • brak apetytu,
  • kurza ślepota,
  • obniżona odporność,
  • upośledzony węch i smak.

Cynk jest też bardzo ważnym pierwiastkiem dla dzieci – te, u których występuje jego niedobór, są niższe i słabiej rozwijają się umysłowo niż ich zdrowi rówieśnicy.

Niedobór i nadmiar cynku – skąd się biorą?

Najczęściej do niedoboru cynku dochodzi na skutek zażywania niektórych leków (na przykład tabletek antykoncepcyjnych) lub nadużywania alkoholu. Czynnikami ryzyka dla takiej sytuacji są również cukrzyca, leki diuretyczne, choroby nerek, dializy, marskość wątroby i choroby jelit związane z upośledzonym wchłanianiem. Problemy ze zbyt małą ilością tego pierwiastka pojawiają się też u młodych kobiet, które stosują restrykcyjne diety. Badania wykazały też częstszy niedobór cynku u osób w podeszłym wieku.

Przy zbilansowanej diecie występuje on jednak bardzo rzadko, dlatego przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem, gdyż nadmiar cynku również nie jest obojętny dla zdrowia i prowadzi między innymi do problemów z układem pokarmowym, zawrotów głowy, zmęczenia, osłabienia siły mięśniowej, a w przewlekłych przypadkach może być rakotwórczy.

Zobacz film: Czym są suplementy diety? Suplementy a leki. Źródło: W dobrym stylu

Cynk na trądzik i zmiany skórne

Cynk jest ważnym pierwiastkiem w walce z trądzikiem. Znajduje się w wielu tabletkach doustnych stosowanych w celu pozbycia się tego uciążliwego problemu. Ponadto gęste maści z zawartością cynku również leczą zmiany skórne. Nakłada się je punktowo na miejsca, w których wystąpiły wypryski (o ile nie są to otwarte lub sączące się rany). Maść taka działa przeciwzapalnie, wysusza zmiany trądzikowe, przyspiesza gojenie i poprawia stan skóry.

Cynk na płodność – dla mężczyzny i dla kobiety

Zarówno u kobiet, jak i mężczyzn niedobory cynku mogą doprowadzić do problemów z płodnością. Ich wyrównanie często reguluje zaburzony cykl miesięczny u płci żeńskiej. Z kolei u mężczyzn cynk wpływa na jakość spermy i stan prostaty. Zbyt małe ilości tego pierwiastka w diecie u dorastających chłopców mogą skutkować niedorozwojem narządów płciowych.

Cynk na włosy

Niedobory cynku prowadzą do wypadania włosów, a ponadto zaburzają działanie układu endokrynnego, co może wtórnie pogłębiać ten problem. Dlatego często poleca się przyjmowanie go dla polepszenia kondycji włosów. Przyczyn łysienia może być jednak wiele i należy pamiętać, że suplementacja jednego pierwiastka nie jest uniwersalnym remedium na tę dolegliwość.

Cynk – dawkowanie suplementów

Maksymalna zalecana dzienna dawka cynku to 45 mg. O ile lekarz nie zaleci inaczej, nie należy jej przekraczać, ponieważ przedawkowanie cynku może mieć groźne następstwa. Dla dorosłej osoby w pełni wystarczające jest przyjmowanie 10 mg tego pierwiastka dziennie.

Naturalne produkty, w których znajduje się cynk

Dobrze zbilansowana dieta (przy braku poważnych dolegliwości zdrowotnych) nie prowadzi do niedoborów cynku. Naturalne źródła tego pierwiastka to między innymi:

  • pestki dyni – 7,5 mg w 100 g,
  • kakao – 6,6 mg w 100 g,
  • pieczeń wołowa – 3,8 mg w 100 g,
  • kasza gryczana – 3,5 mg w 100 g,
  • salami – 3,2 mg w 100 g,
  • ser ementaler tłusty – 4 mg w 100 g,
  • migdały – 3,2 mg w 100 g.

Warto jednak pamiętać, że z cynku dostarczanego z pożywieniem wchłania się do organizmu nie więcej niż 30%, co oznacza, że bez suplementacji w ciągu doby powinno się go zjadać w różnych produktach 25–30 mg.

Zobacz film: Czy suplementy diety leczą? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 01.10.2020,
Opublikowano: 01.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej