Co wywołuje śmierdzące gazy? Jak je zwalczyć?

Fot.: ruigsantos / stock.adobe.com

Śmierdzące gazy stanowią wstydliwy problem dużej części społeczeństwa. Powstają zwłaszcza podczas fermentacji jelitowej, zachodzącej przeważnie w jelicie grubym. Często doskwierają kobietom ciężarnym i niemowlętom.

Głównymi gazami znajdującymi się w przewodzie pokarmowym są azot, tlen, dwutlenek węgla, wodór i metan. Ilość i skład chemiczny wydalanych gazów determinowany jest wieloczynnikowo. Nierzadko powstają śmierdzące gazy. Mogą być one konsekwencją dużej ilości połkniętego podczas jedzenia powietrza, niskiego stopnia strawienia pokarmów lub towarzyszyć schorzeniom układu pokarmowego.

Śmierdzące gazy – przyczyny

Puszczanie gazów to normalna reakcja fizjologiczna. Przeciętnie każdego dnia w organizmie człowieka produkowane jest około 500 ml gazu. Częstość ich wydalania może w ciągu doby wynosić nawet do 25 razy. Jednakże wiatry wydalane z dużą częstotliwością, niekontrolowane i wydające bardzo cuchnący zapach stanowią poważny i krępujący problem.

Śmierdzące gazy mają rozmaite przyczyny. Mogą być wynikiem SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), czyli zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Zmiana składu flory bakteryjnej jelit występuje głównie u osób z uchyłkami, długotrwale stosujących leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego, w starszym wieku, z mechanicznym upośledzeniem drożności jelita spowodowanym zrostami pooperacyjnymi, chorobą Leśniowskiego-Crohna, popromiennym zapaleniem jelit, chorobą wrzodową lub guzem. Zakłócenie równowagi w składzie flory jelitowej prowadzi do powstania bardzo śmierdzących gazów.

Zwiększona ilość gazów i cuchnący zapach wiatrów to problem, z jakim zmagają się osoby z zespołem jelita drażliwego, zapaleniem żołądka czy jelit, cierpiące na przewlekłe zaparcia i z zaburzeniami odżywiania. Przyczyn śmierdzących gazów należy też upatrywać w problemach z wątrobą lub chorobami trzustki, nerek, a nawet układu krążenia. Mogą być konsekwencją choroby pasożytniczej, a zwłaszcza lambliozy. Ciągłe wzdęcia i śmierdzące gazy pojawiają się u większości kobiet w ciąży, zwłaszcza podczas pierwszych miesięcy. Bywają konsekwencją antybiotykoterapii i często towarzyszą im dodatkowo luźne, śmierdzące stolce. Na cuchnące wiatry skarżą się także kobiety podczas miesiączki, za co odpowiadają zmiany hormonalne. Wzdęcia i śmierdzące gazy obserwuje się u chorych z gastroparezą (spowolnienie opróżniania żołądka), szybkim opróżnianiem żołądka, chorobą Hirschprunga (rzadkie, wrodzone schorzenie unerwienia jelita) i okrężnicą olbrzymią.

Zobacz film: Typowe dolegliwości w ciąży. Źródło:36,6

Co wywołuje gazy o zapachu zgniłych jaj?

Gazy o zapachu zgniłych jaj swoją specyficzną woń zawdzięczają siarkowodorowi oraz innym pochodnym siarki, amoniakowi, skatolowi i lotnym kwasom tłuszczowym, które powstają podczas fermentacji jelitowej, zachodzącej przeważnie w jelicie grubym. Śmierdzące gazy mogą być związane z nieprawidłowym procesem fermentacji i zaleganiem gazów w jelitach.

Produktami wzmagającymi fermentację jelitową są cukry takie jak laktoza (cukier mleczny), sacharoza (cukier rafinowany), sorbitol czy fruktoza. W związku z tym problem śmierdzących gazów dotyczy osób zmagających się z zespołem nietolerancji laktozy, czyli niedoboru laktazy (enzymu trawiącego dwucukry mleka). Ponadto nasilenie fermentacji jelitowej, a tym samym wzmożonego wydalania gazów śmierdzących siarką ma miejsce po spożyciu produktów drożdżowych, warzyw strączkowych i cebulowych. Nierzadko też odpowiadają za nie: miód, melasa, soki owocowe, syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki, a także jabłka, mango, arbuz, gruszki, winogrona i czereśnie.

Śmierdzące gazy u dziecka

Śmierdzące gazy u niemowlaka najczęściej spowodowane są połykaniem powietrza, czemu sprzyja katar i zatkany nos. Mogą wynikać z niedojrzałości przewodu pokarmowego i niewystarczającej produkcji enzymów trawiennych. Przyczyną brzydko pachnących wiatrów może być celiakia, czyli enteropatia z nadwrażliwości na gluten. Choroba trzewna jest przewlekłą chorobą o podłożu genetycznym, wywołaną nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na białko znajdujące się w ziarnach zbóż. Oprócz gazów pojawiają się biegunki, wzdęcia, brak apetytu, powiększenie obwodu brzucha i zahamowanie przyrostu masy ciała.

U starszych dzieci przyczyną śmierdzących gazów może być zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa, brokułów, kalafiora, soczewicy, kapusty, grochu, fasoli czy produktów mlecznych. Są to tzw. produkty gazotwórcze. Ponadto źródłem problemu może być niedokładne gryzienie pokarmów.

Jak się pozbyć śmierdzących gazów?

Skutecznym sposobem na śmierdzące gazy jelitowe jest przede wszystkim zmiana diety. Należy dążyć do eliminacji nadmiaru przyjmowanych cukrów i tłuszczów. Nie powinno się pić napojów gazowanych. Zaleca się posilać regularnie i w spokojnej atmosferze. W przypadku jakichkolwiek nietolerancji pokarmowych najlepiej stosować dietę wykluczającą. Należy ograniczyć ilość powietrza połykanego podczas spożywania posiłku. Zaleca się stosowanie specjalnych ćwiczeń oddechowych i unikać żucia gumy. Kolejnym ważnym czynnikiem redukującym ten uporczywy problem jest aktywność fizyczna.

Wzdęcia i śmierdzące gazy można zwalczać przy pomocy ziół, takich jak koper, kminek, imbir, mięta, anyż, rumianek czy liście laurowe. Na śmierdzące bąki sprawdzą się też majeranek, pietruszka i czosnek. Problem złagodzi picie napojów z cynamonem, bazylią, tymiankiem i miętą pieprzową. Picie naparu z mniszka lekarskiego przed posiłkiem zapobiegnie gromadzeniu się nadmiaru gazów. W sprzedaży dostępne są także specjalne tabletki na śmierdzące i uporczywe gazy w jelitach. Jednym z najczęściej stosowanych produktów jest Espumisan i węgiel leczniczy.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Grochowska U., Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Warszawa, Towarzystwo „J-elita”, 2016.

2. Konturek S., Gastroenterologia i hepatologia kliniczna, Warszawa, PZWL, 2006.

3. Giezowska H., Giezowski D., Choroba trzewna – patogeneza, diagnostyka, leczenie i możliwości działań profilaktycznych, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2014, 95(4), s. 823-826.

4. Słomka M., Małecka-Panas E., Wzdęcia i odbijania, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2011, 7(1), s. 30-34.

Data aktualizacji: 30.04.2018,
Opublikowano: 28.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej