Co to są prebiotyki i gdzie ich szukać?

Fot. milanvirijevic / Getty Images

Mówi się, że zdrowy organizm to zdrowe jelita. Prebiotyki są pożywką dla dobrych bakterii, które są niezbędne do zachowania zdrowia, dobrej odporności czy prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zła dieta, silny stres czy kuracje antybiotykowe mają niekorzystny wpływ na mikroflorę jelit, jednocześnie osłabiając odporność organizmu. Jaka jest rola prebiotyków i gdzie można ich szukać?

Czym są prebiotyki?

Prebiotyk jest substancją, która jest obecna lub wprowadzona do pożywienia w celu pobudzenia rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej jelit, poprawiając w ten sposób stan organizmu. Prebiotyki są nietrawionymi (oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym) składnikami żywności, które korzystnie wpływają na gospodarkę przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności jednego lub wielu bakterii w okrężnicy. W odróżnieniu do probiotyków, prebiotyki nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące.

Wyróżnia się dwa rodzaje prebiotyków – oligosacharydy i polisacharydy. Te natomiast dzielą się na:

  • oligosacharydy – fruktoligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe,
  • polisacharydy – inulina, skrobia oporna, celuloza, hemiceluloza i pektyny.

Część z tych związków występuje naturalnie w żywności jako błonnik. Inne pozyskuje się poprzez procesy chemiczne i enzymatyczne, a następnie dodaje do produktów spożywczych lub wykorzystuje się je do produkcji suplementów. Warto dodać, że prebiotyki należą do frakcji błonnika, ale nie każdy błonnik jest prebiotykiem.

Zobaczcie, które probiotyki i prebiotyki wspierają odporność:

Zobacz film: Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Prebiotyki - jaki mają wpływ na organizm?

Prebiotyki trafiają w niezmienionej formie do jelita grubego i dopiero tam ulegają fermentacji pod wpływem bakterii zasiedlających ten odcinek przewodu pokarmowego. W procesie fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe:

  • kwas masłowy,
  • kwas propionowy,
  • kwas mlekowy,
  • kwas octowy.

Kwasy te odgrywają ważną rolę w organizmie:

  • są pożywką dla dobrych bakterii, a przy tym hamują rozwój patogenów,
  • zwiększają wydzielanie śluzu,
  • przyśpieszają procesy gojenia i regeneracji nabłonka jelitowego,
  • pozwalają utrzymać prawidłowe pH w jelicie, co ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych,
  • zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu,
  • wspierają metabolizm glukozy i białek w wątrobie.

Jednak to nie koniec zalet. Inne korzyści, które niosą ze sobą prebiotyki:

  • odżywiają mikroflorę jelita grubego,
  • przywracają równowagę mikroflory jelita, np. po przebytej kuracji antybiotykowej,
  • zapobiegają biegunkom,
  • łagodzą zaparcia,
  • obniżają pH treści jelitowej,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy,
  • niektóre szczepy działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo,
  • zmniejszają liczbę szkodliwych bakterii, a zwiększają liczbę tych pożytecznych,
  • prebiotyki, przechodząc przez światło jelita, wiążą wodę i zwiększają objętość treści jelitowej,
  • zwiększenie objętości treści jelita oraz gazy wytworzone podczas fermentacji, sprzyjają lepszej perystaltyce jelit, zapobiegają zaparciom oraz pozwalają szybciej pozbyć się toksyn z organizmu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nowotworów jelita grubego,
  • ułatwiają proces trawienia,
  • wpływają na układ immunologiczny zwiększając odporność na zakażenia,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • mają zdolność do syntezowania niektórych witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz witaminy K.

Prebiotyki – gdzie ich szukać?

Poszczególne prebiotyki naturalnie występujące w żywności można znaleźć w:

  1. Fruktooligosacharydy – cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki i miód.
  2. Laktuloza - otrzymuje się ją w wyniku przemiany laktozy z mleka.
  3. Oligosacharydy sojowe – soja, serwatka sojowa.
  4. Inulina – cykoria, cebula, czosnek, topinambur, pomidory, karczochy, banany, pszenica.
  5. Celuloza - występuje w ścianach komórkowych roślin, niektórych grzybów i bakterii, owoców, warzyw, ziaren zbóż, lnu, bawełny i konopi. Na skalę przemysłową pozyskuje się ja z drewna.
  6. Skrobia oporna – fasola, otręby pszenne, soczewica, ziemniaki, brązowy ryż, kukurydza, chleb razowy.
  7. Hemiceluloza - nasiona i otręby.
  8. Pektyny – owoce i warzywa, np. pomarańcze, brzoskwinie, banany, gruszki, jabłka, cukinia, marchew, bataty.

Prebiotyki dodane do żywności można znaleźć w:

  • żywności o obniżonej wartości kalorycznej (produkty light),
  • jogurtach naturalnych,
  • napojach owocowych,
  • pieczywie,
  • żywności dla niemowląt, mieszankach mlecznych,
  • galaretkach, dżemach.

Po prebiotyki w postaci suplementu warto sięgnąć w przypadku problemów z wypróżnianiem, biegunek, przy monotonnej diecie lub przebytym leczeniu antybiotykami. Prebiotyki z apteki występują w formie płynu, saszetek lub w kapsułkach. 

Spożywasz produkty prebiotyczne?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 04.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej