Co to jest ziołomiód? Rodzaje i właściwości ziołomiodów

Fot. Debby Lewis-Harrison / Getty Images

Ziołomiód uważa się za produkt bogatszy od zwykłego miodu, ponieważ zawiera dodatkowo biopierwiastki, witaminy i inne substancje czynne pochodzące z ziół. Można kupić gotowe ziołomiody, jak i przygotować je samodzielnie w domu. Największą popularnością cieszy się ziołomiód sosnowy i aroniowy.

Ziołomiód to syropy, czyli soki roślin zielarskich z cukrem, przerobione przez pszczoły. Za pioniera w dziedzinie ziołomiodów uznaje się rosyjskiego pszczelarza i naukowca – Iojrisza, który ich produkcję rozpoczął już w latach 30. ubiegłego wieku. Ziołomiody ze względu na zawartość cennych substancji aktywnych wspomagają leczenie wielu chorób. W sprzedaży znaleźć można ziołomiód sosnowy, aroniowy, malinowy, pokrzywowy, głogowy, aloesowy i inne.

Co to jest ziołomiód?

Ziołomiód to produkt wytwarzany przez pszczoły z ekstraktów ziołowych lub z dodatkiem syropów ziołowych czy soków owocowych, łączący właściwości dwóch naturalnych składników diety – miodów i ziół. Powszechnie mówi się, że ziołomiody to zioła zakonserwowane przez pszczoły. Ziołomiody inaczej nazywane są sokomiodami, miodami sokowymi, herbamiodami, miodami ziołowymi. Ziołomiody stosuje się tak samo jak miody naturalne. Można je nakładać na chleb, wzbogacać nimi dania czy dodawać je do herbaty. Są smaczne i lubiane przez dzieci.

Ziołomiody wykorzystywane są przez medycynę naturalną, a dokładnie apiterapię, czyli leczenie chorób produktami pszczelimi. Mimo wielu korzystnych działań na ludzki organizm ziołomiody nie są zbyt popularnym produktem. Zdaniem badaczy przyczynami małej popularności ziołomiodów są przede wszystkim: rejonizacja produkcji, ograniczona liczba punktów sprzedaży i mała wiedza konsumentów.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Jak zrobić ziołomiód?

Ziołomiód powstaje z przygotowanej wcześniej pożywki cukrowej, która zawiera odpowiedni materiał roślinny, będący pokarmem dla pszczół. Surowcem do produkcji ziołomiodów jest pożywka uzyskana z roślin leczniczych lub z ich części, którą pszczoły traktują jak nektar i zagęszczają do konsystencji miodu. Stężenie cukru w pożywkach ziołowych, którymi karmione są pszczoły, wynosi przeważnie 66%. W zależności od składu pożywki uzyskuje się inne rodzaje ziołomiodów, a do najbardziej popularnych zalicza się ziołomiód: pokrzywowy, sosnowy, głogowy, aroniowy, rumiankowy, malinowy, brokułowy, aloesowy czy z czarnego bzu.

Skład ziołomiodów

Podstawowy skład chemiczny ziołomiodów i miodów naturalnych jest identyczny. Charakterystyczną cechą ziołomiodów jest obecność substancji biologicznie aktywnych, występujących w surowcach roślinnych użytych do wzbogacania pożywki cukrowej. Ziołomiody od miodów naturalnych mają też więcej biopierwiastków, w tym wapnia, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, manganu i niklu.

Ziołomiód pokrzywowy

Ziołomiód pokrzywowy ze względu na właściwości zdrowotne stosowany jest w trakcie i po długotrwałej antybiotykoterapii oraz do regulacji zarówno zbyt wysokiego, jak i za niskiego ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na dużą zawartość aktywnego biologicznie żelaza zwiększa ilość hemoglobiny we krwi. Ziołomiód pokrzywowy zaleca się przy zaburzeniach pracy serca i podczas leczenia reumatyzmu, kamicy nerkowej oraz schorzeń układu moczowego. Działa moczopędnie i laktacyjnie.

Ziołomiód sosnowy, głogowy i miętowy

Ziołomiód sosnowy wykazuje działanie wykrztuśne, moczopędne, rozkurczowe, żółciopędne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wskazany jest jako element pomocniczy w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, w anginie czy zapaleniu gardła i krtani.

Ziołomiód głogowy wspomaga pracę mięśnia sercowego i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Wskazany jest jako element profilaktyki chorób układu krążenia i wspomagająco po udarach, wylewach czy zawałach serca.

Ziołomiód miętowy znany jest z działania przeciwskurczowego i dezynfekującego. Łagodzi też stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej i paradontozę. Ponadto ułatwia trawienie i wchłanianie pokarmu oraz wzmacnia organizm.

Ziołomiód aroniowy

Ziołomiód aroniowy stanowi doskonałe źródło witamin PP, C, E i z grupy B. Zalecany jest zwłaszcza w leczeniu schorzeń układu krążenia (nadciśnienie tętnicze i miażdżyca), chorób trzustki i wątroby czy oczu. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich i łagodzi skutki radioterapii. Ma działanie wzmacniające, odżywcze, przeciwzapalne, uspokajające i relaksujące.

W przepisie na ziołomiód aroniowy wymienia się następujące składniki: suszone owoce aronii, miód i cytrynę. Pierwszym krokiem jest zmielenie w młynku na proszek owoców aronii. Następnie dodaje się miód w proporcji 1 część aroniowego proszku na 3 części miodu i trochę soku z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników miksturę przekłada się do słoiczka.

Zobacz film i sprawdź, czy można słodzić gorącą herbatę miodem: 

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6.

Inne rodzaje ziołomiodów

Istnieje możliwość otrzymywania ziołomiodu brokułowego zawierającego sulforafan – substancję o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym (zwłaszcza w przypadku nowotworów wątroby). Jest to silny antyoksydant, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Inną propozycją jest ziołomiód z pożywki zawierającej wyciągi z roślin podwyższających odporność organizmu, takich jak: jeżówka blada, czepota puszysta i eleuterokok kolczasty.

Ziołomiód aloesowy wykazuje działanie lekko przeczyszczające, stąd zalecany jest przy zaparciach. Dodatkowo podnosi odporność organizmu i wzmacnia przemianę materii. Ziołomiód tymiankowy znany jest z działania przeciwzapalnego, wykrztuśnego i odkażającego. Polecany jest przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, uporczywym mokrym kaszlu i silnym bólu gardła. Ponadto podnosi ogólną odporność organizmu, gdyż zwiększa liczbę białych krwinek. Ziołomiód rumiankowy reguluje perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Bibliografia:

1. Świderski A., Sterkowicz P., Kaszycki P., Kołoczek H., Ziołomiód zawierający sulforafan-aglikon o potencjalnej roli w profilaktyce chorób nowotworowych, „Roczniki PZH”, 2003, 54, s. 25-32.

2. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Możliwości stosowania produktów pszczelich pochodzenia roślinnego w onkologii, „Postępy Fitoterapii”, 2015, 16(2), s. 107-116.

3. Kędzia B., Kostrzewski Z., Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy Fitoterapii”. 2010, 4, s. 229-235.

4. Wilczyńska A., Twork M., Analiza rynku ziołomiodów – uwarunkowania produkcji i sprzedaży, „Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni”, 2012, 72, s. 37-45.

Data aktualizacji: 17.12.2018,
Opublikowano: 17.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej