Wasabi oprócz powszechnego wykorzystania w kuchni znane jest też z licznych prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wasabi działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo. Oczyszcza drogi oddechowe, niweluje zaparcia, wzdęcia, zwiększa produkcję soków trawiennych i usprawnia odchudzanie.
Co to jest wasabi?
Wasabi to inaczej chrzan japoński (z łac. Eutrema japonica) lub wasabia japońska, czyli roślina z rodzaju Eutrema i rodziny kapustowatych. Rodzimie występuje na Sachalinie (wyspa na Oceanie Spokojnym u wybrzeży Rosji), w Japonii, a zwłaszcza na należących do niej wyspach Honsiu, Hokkaido, Kiusiu, oraz na Tajwanie czy w Korei.
Wasabi naturalnie rośnie w płytkich i zimnych górskich strumieniach. Roślina osiąga długość nawet do 45 cm, a jej łodyga ma średnicę około 12 cm. Liście wasabi są lancowate i wyrastają z dolnego kłącza. Do pełnego rozwoju rośliny potrzeba około 2–3 lat i wówczas może wytworzyć nawet do 20 odrostów korzeniowych. Uprawa wasabi na skalę przemysłową wykonywana może być dwiema metodami, z których otrzymuje się chrzan sawa-wasabi (wasabi półwodne) i oka-wasabi (wasabi polne). Pierwszy z nich uprawiany jest w sposób bardzo zbliżony do naturalnego, czyli w górach, w środowisku półwodnym. Zaś drugi na polach, w zdecydowanie mniej sprzyjających warunkach.
Wasabi w kuchni
Chrzan japoński to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Wielu kucharzy na całym świecie używa chrzanu wasabi do swoich potraw, ze względu na jego charakterystyczny smak, który jest kilkakrotnie ostrzejszy od europejskiego chrzanu. Za ostry smak wasabi odpowiadają izotiocyjaniany, a zwłaszcza sanigryna, które powstają z glukozynolanów. Te ostatnie, mimo iż cały czas obecne w komórkach, nie wykazują aktywności biologicznej do czasu uszkodzenia tkanek, w wyniku czego przekształcają się w izotiocyjaniany.
Wasabi używane jest głównie do sushi, gdzie rozsmarowuje się nim niewielką ilość między plasterkiem ryby a ryżem. Ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem sushi. Miesza się go również z sosem sojowym, tworząc dip, w którym macza się kawałki sushi. Dodatkowo używa się go do makaronu soba i sashimi. Sashimi to japoński sposób serwowania surowego mięsa ryb i owoców morza, ale i wołowiny czy koniny. Wasabi stosowany może być jako przyprawa do zimnych dań i przekąsek oraz składnik marynat do ryb czy steków. Doskonale komponuje się z majonezem, tworząc dip do jajek i wędlin. Nie powinno się poddawać wasabi działaniu wysokich temperatur, ponieważ osłabiają one jego aromat i pozbawiają cennych wartości odżywczych. Oprócz kłącza wasabi zastosowanie w kuchni mają też liście rośliny, które w wersji na surowo dodawać można do sałatek. Mają one smak podobnym do rzeżuchy.
Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Zobaczcie na filmie:
Wasabi – właściwości i działanie prozdrowotne
Wasabi znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Stanowi doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak potas, cynk, fosfor, magnez, sód. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspomaga proces trawienia, zwalczając tym samym uciążliwe zaparcia. Działanie to zawdzięcza dużej zawartości błonnika pokarmowego. Badacze podkreślają też przeciwbakteryjne działanie wasabi, co wykorzystywane jest zwłaszcza jako element profilaktyki w okresie wzmożonego zachorowania na przeziębienie i grypę. Dodatkowo zwalcza Helicobacter pylori, czyli bakterię przyczyniającą się do rozwoju wrzodów żołądka. Wspomaga pracę wątroby i serca oraz proces oczyszczania organizmu z toksyn. Regularne spożywanie wasabi zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy. Zaś dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa pozytywnie na kondycję skóry, a zwłaszcza pomaga zredukować oznaki starzenia się. Specjaliści donoszą, że wasabi działa przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo oraz pomaga chronić żołądek przed zatruciami pokarmowymi. Dodatkowo udrażnia drogi oddechowe, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
Wartości odżywcze wasabi
Wartości odżywcze wasabi w 100 g produktu przedstawiają się następująco:
- wartość energetyczna 1774 kJ / 421 kcal,
- tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,1 g,
- węglowodany 68 g, w tym cukry 25 g,
- białko 11 g,
- sól 0,06 g.
Ile kosztuje wasabi?
Za opakowanie 1 kg sproszkowanego wasabi zapłaci się około 30 zł. Z wasabi w proszku można samodzielnie uzyskać pastę. W tym celu należy 5 łyżek proszku wasabi wymieszać dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody. Uzyska się wówczas konsystencję gęstej śmietany. Po około 10 minutach pasta osiąga pełnię swojego smaku i aromatu. Gotową pastę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Pozostałą część proszku należy przechowywać w suchym, zamkniętym pojemniku, ponieważ bardzo szybko łapie wilgoć, a wówczas twardnieje i zbija się w grudki, tracąc walory smakowe. Z kolei za 43 g opakowanie gotowej już pasty wasabi zapłaci się około 10 zł. W sprzedaży znaleźć można także sos wasabi, gdzie opakowanie 170 g to koszt średnio 14 zł.
zuza 02.01.2019r.
bardzo ciekawy tekst