Co to jest wasabi? Prozdrowotne właściwości i działanie wasabi oraz jego zastosowanie w kuchni

Fot. karinsasaki / Getty Images

Wasabi, czyli chrzan japoński, to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Stanowi obowiązkowy dodatek do sushi. W polskich sklepach dostępny jest w postaci pasty o bardzo ostrym smaku i zapachu lub w wersji sproszkowanej. Kucharze polecają jednak korzystanie ze świeżego kłącza wasabi.

Wasabi oprócz powszechnego wykorzystania w kuchni znane jest też z licznych prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wasabi działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo. Oczyszcza drogi oddechowe, niweluje zaparcia, wzdęcia, zwiększa produkcję soków trawiennych i usprawnia odchudzanie.

Co to jest wasabi?

Wasabi to inaczej chrzan japoński (z łac. Eutrema japonica) lub wasabia japońska, czyli roślina z rodzaju Eutrema i rodziny kapustowatych. Rodzimie występuje na Sachalinie (wyspa na Oceanie Spokojnym u wybrzeży Rosji), w Japonii, a zwłaszcza na należących do niej wyspach Honsiu, Hokkaido, Kiusiu, oraz na Tajwanie czy w Korei.

Wasabi naturalnie rośnie w płytkich i zimnych górskich strumieniach. Roślina osiąga długość nawet do 45 cm, a jej łodyga ma średnicę około 12 cm. Liście wasabi są lancowate i wyrastają z dolnego kłącza. Do pełnego rozwoju rośliny potrzeba około 2–3 lat i wówczas może wytworzyć nawet do 20 odrostów korzeniowych. Uprawa wasabi na skalę przemysłową wykonywana może być dwiema metodami, z których otrzymuje się chrzan sawa-wasabi (wasabi półwodne) i oka-wasabi (wasabi polne). Pierwszy z nich uprawiany jest w sposób bardzo zbliżony do naturalnego, czyli w górach, w środowisku półwodnym. Zaś drugi na polach, w zdecydowanie mniej sprzyjających warunkach.

Wasabi w kuchni

Chrzan japoński to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Wielu kucharzy na całym świecie używa chrzanu wasabi do swoich potraw, ze względu na jego charakterystyczny smak, który jest kilkakrotnie ostrzejszy od europejskiego chrzanu. Za ostry smak wasabi odpowiadają izotiocyjaniany, a zwłaszcza sanigryna, które powstają z glukozynolanów. Te ostatnie, mimo iż cały czas obecne w komórkach, nie wykazują aktywności biologicznej do czasu uszkodzenia tkanek, w wyniku czego przekształcają się w izotiocyjaniany.

Wasabi używane jest głównie do sushi, gdzie rozsmarowuje się nim niewielką ilość między plasterkiem ryby a ryżem. Ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem sushi. Miesza się go również z sosem sojowym, tworząc dip, w którym macza się kawałki sushi. Dodatkowo używa się go do makaronu soba i sashimi. Sashimi to japoński sposób serwowania surowego mięsa ryb i owoców morza, ale i wołowiny czy koniny. Wasabi stosowany może być jako przyprawa do zimnych dań i przekąsek oraz składnik marynat do ryb czy steków. Doskonale komponuje się z majonezem, tworząc dip do jajek i wędlin. Nie powinno się poddawać wasabi działaniu wysokich temperatur, ponieważ osłabiają one jego aromat i pozbawiają cennych wartości odżywczych. Oprócz kłącza wasabi zastosowanie w kuchni mają też liście rośliny, które w wersji na surowo dodawać można do sałatek. Mają one smak podobnym do rzeżuchy.

Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Źródło: Wiem, co jem

Wasabi – właściwości i działanie prozdrowotne

Wasabi znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Stanowi doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak potas, cynk, fosfor, magnez, sód. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspomaga proces trawienia, zwalczając tym samym uciążliwe zaparcia. Działanie to zawdzięcza dużej zawartości błonnika pokarmowego. Badacze podkreślają też przeciwbakteryjne działanie wasabi, co wykorzystywane jest zwłaszcza jako element profilaktyki w okresie wzmożonego zachorowania na przeziębienie i grypę. Dodatkowo zwalcza Helicobacter pylori, czyli bakterię przyczyniającą się do rozwoju wrzodów żołądka. Wspomaga pracę wątroby i serca oraz proces oczyszczania organizmu z toksyn. Regularne spożywanie wasabi zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy. Zaś dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa pozytywnie na kondycję skóry, a zwłaszcza pomaga zredukować oznaki starzenia się. Specjaliści donoszą, że wasabi działa przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo oraz pomaga chronić żołądek przed zatruciami pokarmowymi. Dodatkowo udrażnia drogi oddechowe, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi.

Wartości odżywcze wasabi

Wartości odżywcze wasabi w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna 1774 kJ / 421 kcal,
  • tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,1 g,
  • węglowodany 68 g, w tym cukry 25 g,
  • białko 11 g,
  • sól 0,06 g.

Ile kosztuje wasabi?

Za opakowanie 1 kg sproszkowanego wasabi zapłaci się około 30 zł. Z wasabi w proszku można samodzielnie uzyskać pastę. W tym celu należy 5 łyżek proszku wasabi wymieszać dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody. Uzyska się wówczas konsystencję gęstej śmietany. Po około 10 minutach pasta osiąga pełnię swojego smaku i aromatu. Gotową pastę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Pozostałą część proszku należy przechowywać w suchym, zamkniętym pojemniku, ponieważ bardzo szybko łapie wilgoć, a wówczas twardnieje i zbija się w grudki, tracąc walory smakowe. Z kolei za 43 g opakowanie gotowej już pasty wasabi zapłaci się około 10 zł. W sprzedaży znaleźć można także sos wasabi, gdzie opakowanie 170 g to koszt średnio 14 zł.


Data aktualizacji: 31.12.2018,
Opublikowano: 31.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

zuza 02.01.2019r.

bardzo ciekawy tekst

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej