Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

Fot: SolStock / gettyimages.com

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

SIBO (dysbakterioza przewodu pokarmowego) objawia się zaburzeniem trawienia i wchłaniania pokarmów. Częstość występowania SIBO w nie została jak dotąd jednoznacznie określona. W populacji dorosłych stanowić może 2,5–22%. W rozpoznaniu przerostu flory jelitowej wykorzystuje się powszechnie wodorowe testy oddechowe.

Co to jest SIBO?

SIBO (z ang. small intestinal bacterial overgrowth) to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Definiuje się go jako wzrost liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU (z ang. colony forming units), czyli jednostek tworzących kolonię w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. Dochodzi do kontaminacji florą pochodzącą z jamy ustnej i okrężnicy, w składzie której wymienia się zwłaszcza paciorkowce, pałeczkę okrężnicy, gronkowce, pakietowce oraz Klebsiella.

Przyczyny powstania SIBO

Wśród czynników predysponujących do powstania zespołu SIBO wymienia się m.in.: wrodzone i nabyte wady przewodu pokarmowego, silne sytuacje stresowe, hypochlorydię polekową związaną zwłaszcza ze stosowaniem przez długi czas inhibitorów pompy protonowej, zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego pojawiające podczas np. niedoczynności tarczycy, celiakii, zespołu jelita drażliwego czy po radioterapii. Przyczynami SIBO mogą być niedobory odporności, przewlekłe choroby prowadzące do wyniszczenia organizmu i zaburzenia równowagi flory jelitowej na skutek długotrwałego leczenia immunosupresyjnego.

Kto znajduje się w grupie ryzyka?

Należy zaznaczyć, że samo SIBO często jest jedynie skutkiem, a nie bezpośrednią przyczyną obecnych problemów. Zespół przerostu bakteryjnego do jelita cienkiego może rozwijać się w wyniku różnych homeopatii stanowiących czynnik ryzyka rozwoju wspomnianego SIBO - mówi dietetyk Agnieszka Piskała.

W grupie ryzyka znajdują się osoby biorące leki - np. te zmniejszające kwaśność soku żołądkowego, pacjenci chorzy na kamicę żółciową, z chorobą wątroby, przewlekłą chorobą trzustki, cukrzycą oraz z częstymi infekcjami żołądkowo-jelitowymi.

SIBO – objawy

SIBO objawia się przede wszystkim zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, węglowodanów, białek, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przebiegu przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, odbijanie, wzmożone wytwarzanie gazów, biegunka tłuszczowa lub o wodnistym charakterze, spadek masy ciała, kłucie w brzuchu, ciężkość poposiłkowa, refluks, zgaga. Nasilenie objawów determinuje przede wszystkim lokalizacja zmian w jelicie czczym – im nadmiernie rozrośnięta flora bakteryjna zajmuje bliższy odcinek jelita czczego, tym cięższy jest przebieg choroby.

W niektórych przypadkach występują również objawy spoza przewodu pokarmowego, w tym m.in. kłębuszkowe zapalenie nerek, zapalenie stawów, stłuszczenie wątroby, rumień guzowaty. W przebiegu choroby SIBO dochodzi do niedoborów witaminowych, w tym:

  • B12, co powodować może neuropatię obwodową, ataksję, niedokrwistość megaloblastyczną,
  • D, co predysponuje do tężyczki, osteoporozy, osteomalacji, krzywicy u dzieci,
  • A, co sprzyja problemom skórnym i ze wzrokiem.

Rozpoznawanie SIBO

Mianem złotego standardu w diagnostyce SIBO określa się mikrobiologiczną ocenę treści pobranej z bliższej części jelita cienkiego. Niestety metoda należy do inwazyjnych i zastępowana bywa często metodami pośrednimi, które są lepiej tolerowane przez chorych. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje HBT, czyli wodorowy test oddechowy. Testy są łatwe do przeprowadzenia i niezbyt stresujące dla chorego, który na co najmniej 14 godzin przed przystąpieniem do badania powinien pościć. Możliwe jest w tym czasie spożywanie tylko niegazowanej wody.

Test na SIBO polega na wypiciu przez chorego roztworu laktulozy lub glukozy, a następnie dmuchaniu w gastrolyzer przez 3 godziny co 20 minut. Test wykonywany glukozą pozwala uchwycić przerost w początkowej części jelita cienkiego, zaś laktulozą przerost w końcowej części jelita cienkiego. Pierwszego pomiaru dokonuje się przed wypiciem roztworu i u zdrowych ludzi na czczo wynosi on do 10 ppm (z ang. parts per million, czyli części na milion), zaś w pomiarach po wypiciu roztworu nie powinien przekroczyć 20 ppm. Przerost flory bakteryjnej jelit stwierdza się w sytuacji, gdy zawartość cząsteczek wodoru w wydychanym powietrzu będzie większa o ponad 20 ppm w porównaniu z poziomem wartościowym.

Według ostatnich badań około 85 proc. pacjentów z zespołem jelita drażliwego może mieć również zdiagnozowane SIBO. Objawy obu chorób są bardzo podobne, dlatego powinniśmy się przebadać w razie pojawienia się problemów. Aktualne wytyczne diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące zespołu jelita drażliwego uwzględniają już SIBO, dlatego tym bardziej powinniśmy sięgać po narzędzia diagnostyczne, które ułatwiają (nieinwazyjne) namierzenie problemu.

Zobacz film: Jak test oddechu rozpoznaje chorobę?

źródło: 36,6

SIBO – leczenie

W leczeniu SIBO szczególne miejsce zajmuje antybiotykoterapia. Leczenie trwa 2–4 tygodnie i opiera się na antybiotykach działających na tlenowe i beztlenowe bakterie Gram-ujemne. Lekiem pierwszego rzutu jest przeważnie metronidazol w połączeniu z doksycykliną. Wysoką skuteczność wykazuje rifaksymina. Konieczne jest uzupełnianie niedoborów witaminowych i zażywanie probiotyków.

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego – dieta

Dieta w SIBO stanowi bardzo ważny elementem terapii. Opiera się na eliminacji pokarmów mocno fermentujących, określanych jako FODMAP. Zakłada niskie spożycie produktów zawierających fruktany, fruktozę, laktozę, alkohole polihydroksylowe, sztuczne substancje słodzące.

Co jeść przy SIBO? Jadłospis powinien uwzględniać m.in.: owies, kukurydzę, proso, ryż, kiszonki, jaja, mięso i ryby, większość orzechów i nasion, mąkę ziemniaczana lub z tapioki, warzywa, jak ogórki, marchewka, papryka, ziemniaki, cukinia, bakłażan, rzodkiewka, dynia, bataty, oliwki, jarmuż, sałata i warzywa liściaste, owoce, jak grejpfruty, kiwi, truskawki, maliny, pomarańcze, limonki, mandarynki, czyste tłuszcze, nabiał bez laktozy.

Zobacz film:  SIBO jak wygląda leczenie?

źródło: x-news

Bibliografia:

1. K. Siniewicz-Luzeńczyk, M. Tkaczyk, Ocena częstości występowania zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego u dzieci leczonych immunosupresyjnie z powodu idiopatycznego zespołu nerczycowego, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2016, 12(2), s. 171–176.

2. P. Gulbicka, M. Grzymisławski, Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne”, 2016, 6(1), s. 69–76.

3. M. Nowak, P. Gulbicka, M. Grzymisławski, Wodorowe testy oddechowe jako narzędzie w diagnostyce schorzeń gastroenterologicznych, „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2015, 6(3), s. 124–135.

4. S. J. Konturek, Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Cz. 7.: Choroby jelita cienkiego, Warszawa, 2006.

Data aktualizacji: 11.05.2023,
Opublikowano: 11.05.2023 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jola 19.03.2021r.

Lekiem pierwszego rzutu jest rifaksymina ! ona nie wchłania sie z przewodu pokarmowego, i nie niszczy wszystkich dobroczynnych bakterii jak zabojcza mieszanka metronidazol z ciprofloksacyną !!! Kto to wogole wymyslił aby tak leczyć SIBO i robić sobie krzywde tymi antybiotykami? Teraz odchodzi sie od metronidazolu w wielu chorobach ze wzgedu na powikłania neurologiczne !!!!!!!!!!!!!!!! Bezpieczna rifaksymina - to powinno byc stosowane w dawkach 4x2t przez 14 dni i tak ze 3 razy w odstępach min 4 tygodniowych

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej