Co to jest Shigella? Objawy i sposoby leczenia czerwonki

Fot: KATERYNA KONSCIENCE PHOTO LIBRARY / gettyimages.com

Shigella to Gram-ujemna bakteria, która odpowiada za powstanie ostrej choroby zakaźnej jelit. Charakterystycznym objawem jest silna biegunka oraz obecność w stolcu krwi i śluzu. W klasyfikacji ICD-10 zakażenie bakterią Shigella figuruje pod numerem A03.

: Zakażenie bakterią Shigella to spory problem zdrowotny krajów rozwijających się, w których warunki sanitarne pozostają nadal w dużym stopniu na niskim poziomie. W Europie stwierdza się sporadyczne przypadki czerwonki, której leczenie opiera się na dietoterapii i antybiotykoterapii. Praca przewodu pokarmowego wraca do normy w ciągu kilku tygodni od zakończenia leczenia. W tym czasie wskazana jest łatwostrawna dieta.

Shigella – co to jest?

Shigella to rodzaj Gram-ujemnych bakterii, które zaliczane są do rodziny Enterobacteriaceae. Po raz pierwszy wyizolowane i opisane zostały w 1897 roku przez Kiyoshiego Shigę – japońskiego mikrobiologa. Shigella to nieporuszające się, nieurzęsione, względnie beztlenowe (typ anaerobu fakultatywnego) pałeczki. W obrębie tego rodzaju wyodrębniono cztery serogrupy: Shigella dysenteriae (A), Shigella flexneri (B), Shigella boydi (C) i Shigella sonnei (D).

Za co odpowiada Shigella?

Bakterie te wywołują chorobę o nazwie czerwonka, która jest rodzajem zatrucia pokarmowego. Alternatywnie nazywa się ją dyzenterią lub szigelozą. Do jej powstania wystarcza spożycie 100 bakterii. Zakażenie ogranicza się zazwyczaj do tkanki podśluzowej i błony śluzowej okrężnicy, która jest największą częścią jelita grubego. Najczęściej za rozwój choroby w Azji i Afryce odpowiada zakażenie Shigella flexneri, z kolei na terenie Europy Shigella sonnei.

Zakażenie bakterią Shigella w klasyfikacji ICD-10

W Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10 (z ang. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) wywołane przez bakterię Shigella zakażenie przedstawione zostało w następujący sposób:

  • A – Niektóre choroby zakaźne i pasożytnicze;
  • 03 - Zakażenia wywołane pałeczkami Shigella (szigeloza).

Kiedy dochodzi do zakażenia bakterią Shigella?

Zakażenie bakterią Shigella zalicza się do „chorób brudnych rąk”. Dochodzi do niego w wyniku przeniesienia chorobotwórczych bakterii z zanieczyszczonych nimi rąk bądź przedmiotów do jamy ustnej. To tzw. droga fekalno-oralna. Dodatkowo możliwa jest transmisja przez skażoną wodę i pokarm.

Zakażenie Shigella – objawy

Zakażenie bakterią Shigella objawia się zwłaszcza ze strony układu pokarmowego. Bakterie po wniknięciu do błony śluzowej powodują jej owrzodzenie, w konsekwencji czego pojawia się krwawa biegunka z ropą i śluzem. Stolec oddawany jest w małej ilości i bardzo często (nawet do kilkudziesięciu razy na dobę). Typowe dla czerwonki są kurczowe dolegliwości bólowe brzucha o dużym nasileniu oraz przyspieszony pasaż jelitowy. Z powodu uszkodzenia wyścielającego jelita nabłonka rozwija się przejściowa nietolerancja laktozy, czyli nadwrażliwość pokarmowa na obecny w niektórych mlecznych pokarmach dwucukier.

Chory jest osłabiony, ma obniżone ciśnienie tętnicze, przyspieszony oddech i czynność serca. Niekiedy pojawić się mogą u niego krwiste wymioty, suchość błony śluzowej jamy ustnej i skóry, podwyższona temperatura ciała. Badacze podkreślają, że zakażenie wywołane przez Shigellę może mieć pozajelitowe manifestacje w postaci rumienia guzowatego, kłębuszkowego zapalenia nerek, zespołu hemolityczno-mocznicowego, reaktywnego zapalenia stawów, poinfekcyjnego zespołu jelita drażliwego, perforacji jelita, zespołu Ekiri (letalnej, toksycznej encefalopatii).

Grupa podwyższonego ryzyka zakażenia bakterią Shigella

Do grupy podwyższonego ryzyka zakażenia bakterią Shigella zalicza się:

  • przebywające w żłobkach dzieci;
  • przebywające w instytucjach opieki długoterminowej osoby chore przewlekle;
  • osoby przebywające w zatłoczonych, zaniedbanych higienicznie warunkach socjalno-bytowych.

Zakażenie bakterią Shigella – rozpoznanie i leczenie

W rozpoznaniu zakażenia bakterią Shigella oprócz obrazu klinicznego i badania podmiotowego szczególną rolę odgrywa hodowla na podłożu agarowym. Materiał pozyskiwany jest z wymazów odbytniczych owrzodzeń śluzówki i kału. Dzięki niej możliwa staje się diagnostyka różnicowa czerwonki z zakażeniami dającymi podobne dolegliwości, w tym wywołanymi przez: STEC (Shigatoksyczne enterokrwotoczne szczepy Escherichia coli), Salmonella, Campylobacter, Entamoeba hystolitica, noncholera Vibrio spp., Yersinia, Balantidium coli, Plesiomonas.

W leczeniu zakażenia bakterią Shigella duże znaczenie ma odpowiednie odżywianie, w tym zwłaszcza uzupełnianie węglowodanów, elektrolitów i wody. Kiedy chory zdolny jest do doustnego przyjmowania płynów, zaleca się te o zmniejszonej osmolarności 50/60 mmol/l, które skuteczniej redukują częstość stolców i wymiotów. Oprócz specjalnych płynów stosować można też zwykłą niegazowaną wodę, herbatę, kompot jabłkowy. W sytuacji, gdy doustne uzupełnianie okazuje się niemożliwe (przeważnie ze względu na wymioty), konieczne staje się podawanie płynów dożylnie. Zwykle wobec chorych na czerwonkę stosowana jest antybiotykoterapia. Wybór odpowiedniego antybiotyku lub chemioterapeutyku determinowany jest oceną kliniczną stanu chorego oraz laboratoryjną identyfikacją odpowiadającego za chorobę patogenu. Można rozważyć stosowanie probiotyków.

Zobacz wideo: Bakterie i superbakterie - w jaki sposób stały się odporne na leki

Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. H. G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2004.

2. D. Dzierżanowska, Antybiotykoterapia praktyczna, α-medica Press, Bielsko-Biała 2008.

3. A. Falszewska, H. Szajewska, Ostra biegunka infekcyjna u dzieci – co mówią aktualne dane?, [w:] „ZAKAŻENIA XXI WIEKU”, 2018, 1(2), s. 79–87.

Data aktualizacji: 19.10.2021,
Opublikowano: 22.10.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej