Co to jest post ścisły i kiedy obowiązuje? Co można jeść podczas postu?

Fot: Henrik Sorensen / gettyimages.com

Post ścisły obowiązuje wiernych kościoła katolickiego w wieku 18–60 lat. Polega na ilościowym i jakościowym ograniczeniu w spożywaniu pokarmów. Ponadto funkcjonuje też post zwykły, który dotyczy wiernych powyżej 14 lat i obowiązuje do końca życia.

Post ścisły obowiązuje w wierze katolickiej, która jest najbardziej powszechną w Polsce, w Wielki Piątek i Środę Popielcową. Wierni są zobowiązani do ograniczenia liczby jedzonych posiłków i zabronione jest w tym czasie spożywanie jakichkolwiek pokarmów mięsnych. Wierny podejmuje wyrzeczenie, jakim jest post, ze względu na wspomnienie męki i śmierci Chrystusa. Z przepisów dotyczących zwykłej praktyki pokutnej można w uzasadnionych wypadkach zwolnić, czyli udzielić dyspensy. W zamian za to należy złożyć jałmużnę postną lub okazać miłosierdzie w inny sposób.

Co to jest post ścisły?

Post ścisły ma charakter ilościowy (łac. ieiunium) i jakościowy (łac. abstinentia), co w łacinie przedstawia się jako ieiunium et abstinentia. Nie polega na głodówce, a na ograniczeniu liczby posiłków spożywanych w ciągu dnia do jednego sytego i dwóch niepełnych (należy zaplanować coś lekkiego na śniadanie i kolację oraz bardziej obfity i pożywny obiad) oraz powstrzymaniu się od jedzenia określonych produktów spożywczych. Dla katolików post jest rodzajem pokuty i ofiary.

Zasady ścisłego postu określone zostały w Kodeksie prawa kanonicznego w kanonach numer 1249–1253. Natomiast w czwartym przykazaniu kościelnym napisano: „Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach.”

Czy głodówka jednodniowa to dobry pomysł? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Czy głodówka jednodniowa jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Post ścisły – kogo obowiązuje?

Ścisły post powinien być przestrzegany przez wszystkich katolików w wieku powyżej 18 lat i do rozpoczęcia 60 roku życia. Osoby po ukończeniu 14 lat powinny wykazywać wstrzemięźliwość i powstrzymać się od spożywania mięsa. Zasada ta dotyczy każdego katolika do końca życia. Jest to tzw. post zwykły. Szczególną odmianą postu jest post eucharystyczny, który związany jest z przygotowaniem się do przyjęcia komunii świętej. Nakazuje on powstrzymanie się od pokarmów (z wyjątkiem wody i lekarstw) na godzinę przed eucharystią.

Istnieje możliwość uzyskania dyspensy od zwykłego postu piątkowego. Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje, jeżeli zgodnie z przepisami liturgicznymi w piątek przypada uroczystość. Na przykład w pierwszy piątek po Wielkanocy wstrzemięźliwość nie obowiązuje ze względu na oktawę wielkanocną. Dyspensa od zwykłego postu dotyczy wiernych, którzy nie mają możliwości wyboru pokarmów i muszą spożywać to, co zostanie im podane. Z przestrzegania wstrzemięźliwości zwolnione są osoby stołujące się w zakładach zbiorowego żywienia (stołówkach), w których nie są przestrzegane kościelne przepisy postne. W innych przypadkach można też skierować prośbę o dyspensę do proboszcza parafii lub kurii.

Kontrowersyjną kwestię stanowi post ścisły w ciąży. Prawo kanoniczne nie reguluje tej kwestii. Duchowni nakazują, aby przyszłe mamy w tym czasie w razie możliwości jadły tyle ile potrzeba i zrezygnowały, jeśli mogą, z innych rzeczy w ramach wielkopostnego umartwienia. Inne formy pokuty to m.in. modlitwa, jałmużna, uczynki pobożności i miłości, wierniejsze spełnianie obowiązków. Zdrowie matki i dziecka jest najważniejsze, dlatego zachowanie postu w Wielki Piątek przez kobiety w ciąży nie obowiązuje i można z niego zrezygnować bez obciążenia sumienia.

W jakie dni obowiązuje post ścisły?

Post ścisły obowiązuje w Wielki Piątek i Środę Popielcową. Dawne przepisy prawa kanonicznego nakazywały pościć do godziny 12 w południe w dzień Wielkiej Soboty, kiedy wszyscy wrócili ze święconką z kościoła. W Wigilię Bożego Narodzenia tradycyjnie przyjęte zostało ograniczone spożywanie posiłków w ciągu dnia na rzecz wieczerzy wigilijnej. Post zwykły dotyczy wszystkich piątków w roku.

Czego nie powinno się jeść w post?

Podczas postu należy wykluczyć z jadłospisu wszelkie posiłki mięsne oraz krew, mózg, szpik, słoninę nietopioną i ekstrakty z mięsa. Niedozwolone jest także spożywanie zup przygotowywanych na wywarach mięsnych lub kostnych. Wielu katolików tego dnia rezygnuje także ze słodyczy i alkoholu.

Post ścisły – co można jeść?

Podczas trwania ścisłego postu w kościele katolickim nie zabrania się spożywania jaj, nabiału i rozmaitych przypraw. Wolno jeść ryby i owoce morza, żaby, ślimaki, kasze i zboża. Dozwolone są wszelkie warzywa, owoce i grzyby. Poleca się jedzenie lekkich dań jarskich, chudych zup i sałatek.

Doskonałym przykładem tego, co można jeść w ścisły post, są potrawy ze śledzi. Można je jeść w oleju, z dodatkiem śmietany, w formie sałatki śledziowej z burakami, ogórkiem lub ziemniakami. Na obiad zjeść można pierogi ruskie, z kaszą gryczaną, kapustą, szpinakiem i serem feta, truskawkami, jagodami, wiśniami czy innym bezmięsnym nadzieniem. Dobrym rozwiązaniem są też kluski śląskie, kopytka, naleśniki i inne dania mączne oraz placki ziemniaczane.

Post ścisły w innych religiach – przykłady

Praktyka postów obecna jest nie tylko w wierze katolickiej. W hinduizmie nakazuje się zachować post w ekadaśi – jedenasty dzień miesiąca księżycowego. W judaizmie posty dotyczące ogółu wyznawców obowiązują podczas: święta Jom Kippur, w przeddzień świąt Pesach i Purim, rocznic tragicznych wydarzeń, jak Tisza be-Aw i com Gedali. Ponadto funkcjonują posty indywidualne, takie jak dzieci w rocznicę śmierci rodziców, młodej pary w dniu ślubu. Post w islamie to ramadan – dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego.

Czy stosowanie głodówek ma sens? zobacz film i poznaj opinię specjalisty

Zobacz film: Czy głodówki są zdrowe? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 26.02.2020,
Opublikowano: 01.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej