Co to jest kasja? Działanie kasji na organizm człowieka oraz inne jej zastosowania

Fot: nils hendrik mueller / gettyimages.com

Kasja to znacznie mniej popularny od cynamonu cejlońskiego gatunek cynamonowca. Cynamon stanowi jedną z najczęściej używanych przypraw wykorzystywanych zarówno w cukiernictwie, jak i do przygotowania dań wytrawnych. Kasja uważana jest za roślinę o właściwościach leczniczych.

Oprócz popularnego cynamonu cejlońskiego w sprzedaży znajduje się kasja, czyli cynamon wonny. Już w czasach starożytnych używano go do wytwarzania perfum i kadzideł. Cynamon wonny wykazuje działanie odświeżające, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, rozgrzewające, napotne, kojące. Zalecany jest na liczne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz jako męski afrodyzjak wydłużający czas erekcji. W kuchni kora cynamonowca używana jest w postaci wysuszonej i zmielonej na proszek lub lasek.

Co to jest kasja?

Kasja to gatunek drzewa z rodzaju cynamonowiec. Alternatywnie określany jest jako cynamonowiec wonny (z łac. Cinnamomum cassia) lub chiński. Rodzimie pochodzi z Chin. Obecnie uprawiany jest na szeroką skalę na terenie Azji Południowej oraz Południowo-Wschodniej. Kasja jest rzadko importowana do Europy.

Charakterystyka kory kasji

W przemyśle zauważa się dość często praktykę podstawiania tańszego cynamonu wonnego zamiast cejlońskiego. Żeby ustrzec się przed takim działaniem, warto poznać charakterystyczne cechy kory obu tych produktów.

Cecha Cynamon cejloński Cynamon chiński, tzn. kasja
mielenie laski miele się łatwo i szybko, gdyż laski są kruche miele się bardzo ciężko, ze względu na twarde i grube laski
kolor mielonej kory żółtobrązowy brązowy, podbarwiony nieco na czerwono
wygląd laski laska złożona jest z kilku cienkich warstw, zwiniętych po obu stronach kory, tworzy tzw. dwururkę, która w przekroju przypomina cygaro skręcony w pojedyncze laski, kora charakteryzuje się ciemnopopielatym zabarwieniem i dość sporą szorstkością
smak przyprawy korzenny, z cytrusową nutą, lekko piekący korzenny, piekący i cierpki

Zastosowanie kasji w lecznictwie

Kasja jest rośliną o pozytywnym działaniu na ludzki organizm. Znana jest przede wszystkim z silnego działania dezynfekującego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswajanie pokarmów. Łagodzi mdłości, pobudza apetyt, poprawia ukrwienie narządów znajdujących się w jamie brzusznej. Cynamon chiński zapobiega nadmiernej kolonizacji chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym i tworzeniu się wrzodów żołądka. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, rozgrzewające, napotne, kojące, antyseptyczne, grzybobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe. Usprawnia krążenie krwi w organizmie, obniża poziom cholesterolu i lipidów oraz glukozy we krwi, reguluje wartość ciśnienia tętniczego krwi. Kasja to środek energetyzujący, który dodaje sił witalnych. Wspomaga proces leczenia trudno gojących się ran, zakażeń i stanów zapalnych. Cynamon pełni też rolę afrodyzjaku dla mężczyzn. Podniesienie przepływu krwi w obrębie jamy brzusznej przedłuża erekcję.

Olejek kasjowy w lecznictwie

Liście, niedojrzałe owoce i młode gałązki cynamonu kasja służą do produkcji olejku eterycznego, który określa się jako olejek kasjowy lub kasja. Surowce moczy się w wodzie morskiej, po czym poddaje procesowi destylacji parą wodną. Badacze donoszą, że olejek kasjowy ma większą zawartość aldehydu cynamonowego w porównaniu z olejkiem cynamonowym otrzymanym z cynamonowca cejlońskiego (z łac. Cinnamomum verum). Olejek może być używany na kilka sposobów, w tym doustnie po rozcieńczeniu z miodem, na skórę po rozcieńczeniu w oleju kokosowym, a także jako odświeżacz powietrza. Zalecana dawka przyjmowanego wewnętrznie olejku wynosi 1 kroplę na łyżeczkę miodu. Przeciwwskazany jest w czasie ciąży, karmienia piersią i dla dzieci poniżej 3 lat. Olejek kasjowy zalecany jest do łagodzenia objawów reumatyzmu, grypy, przeziębienia, zaparć, bólów brzucha i nerwobóli. Stosowany może być zewnętrznie do masażu, kąpieli, nacierania klatki piersiowej, podeszwy stóp czy pleców. W starożytności był używany do celów liturgicznych.

Dlaczego warto używać cynamonu? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

zobacz film: Cynamon - co o nim wiesz? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy kasja jest szkodliwa dla zdrowia?

Cynamon wonny zawiera sporą ilość kumaryny (wzór sumaryczny C9H6O2) – organicznego związku chemicznego z grupy benzopirenów, który wykazuje działanie hepatotoksyczne i rakotwórcze przy znacznym spożyciu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (z ang. European Food Safety Authority, EFSA) donosi, że dzienne spożycie kumaryny przekraczające 0,1 mg na 1 kg masy ciała jest niebezpieczne dla organizmu. Federalny Instytut Oceny Ryzyka (z niem. Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) w Niemczech informuje, że 1 kg sproszkowanego cynamonu wonnego zawiera od 2,1 do 4,4 g kumaryny. Zatem 1 łyżeczka to źródło około 5,8–12,1 mg tego związku i przekracza dopuszczalne dzienne spożycie na 1 kg masy ciała w ciągu doby.

Pozalecznicze zastosowanie cynamonowca wonnego

Kasja ma dość szerokie zastosowanie. Kora cynamonowca używana bywa jako przyprawa zarówno do wyrobów cukierniczych, jak i dań wytrawnych, np. duszenia mięsa (zwłaszcza baraniny i wołowiny), produkcji sosów. Jest podstawowym składnikiem mieszanki pięciu smaków. Dodawana jest do kompotów, pieczonych owoców, owsianki, musów owocowych, budyniu, gorącej herbaty, wina, ponczu, kawy, likieru. Idealnie komponuje się z kaszami. Jednak specjaliści podkreślają, że jest mniej wartościowa od cynamonu cejlońskiego. Z korzeni produkowana jest kamfora, zaś nasiona używane są do wytwarzania oleju, który wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym.

Ile kosztuje cynamon wonny?

Za opakowanie 50 g kory cynamonu wonnego płaci się około 5 zł. Cynamon chiński nabyć można także w postaci drobno zmielonego proszku. Opakowanie 500 g to koszt około 15 zł. Z kolei za flakonik 10 ml olejku kasjowego zapłaci się średnio 25 zł.

Bibliografia:

1. Włodarczyk Z., Rośliny biblijne. Leksykon, Kraków, Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011.

2. Dąbrowska J.A., Śmigielski K.B., Potencjał biologiczny drzemiący w cynamonowcach - olejki eteryczne cynamonowy, kasjowy i kamforowy, „Aromaterapia”, 2018, 1(91), s.

Data aktualizacji: 14.01.2019,
Opublikowano: 14.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej