Co to jest histydyna? Działanie i zastosowanie histydyny

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Histydyna to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów względnie egzogennych. Brak zbilansowanej diety i duża ilość stresu mogą prowadzić do niedoboru histydyny. Wówczas może okazać się konieczna jej suplementacja. Aminokwas ten wpływa na pracę układu odpornościowego, uczestniczy w syntezie niektórych białek i wspomaga procesy trawienne.

Histydyna odgrywa wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Jej niedobór powoduje zmęczenie i brak energii. Aminokwas ten jest niezbędny do produkcji histaminy. Wykazuje działanie ochronne na układ krążenia, zapewnia równowagę składników mineralnych we krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym. Bierze również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny. W sprzedaży znajduje się wiele suplementów zawierających histydynę.

Co to jest histydyna?

Histydyna (z łac. Histidinum) to organiczny związek chemiczny należący do grona aminokwasów białkowych. Oznaczana symbolem His lub H ma postać krystalicznego proszku lub bezbarwnych kryształów. Wzór sumaryczny histydyny ma następującą postać: C 6 H 9 N 3 O 2 . Według standaryzacji przyjętej przez Międzynarodową Unię Chemii Czystej i Stosowanej (ang. International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) związek ten figuruje też pod nazwą kwas 2-amino-3-imidazopropionowy.

Histydyna zaliczana jest do grupy aminokwasów zasadowych, ponieważ jej boczny łańcuch zawiera 2 atomy azotu, oraz aminokwasów aromatycznych, gdyż posiada aromatyczny pierścień imidazolowy. Syntetyzowana jest z adenozyno-trójfosforanu i 5-fosforanu rybozy. Z histydyny w reakcji dekarboksylacji w obecności fosforanu pirydoksalu powstaje histamina.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Gdzie znajduje się histydyna?

Histydyna to aminokwas względnie egzogenny. Dorosły organizm jest w stanie syntetyzować go samodzielnie w wystarczających ilościach, natomiast organizm rozwijający się syntetyzuje go zbyt mało. W związku z tym niezbędne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem lub poprzez suplementację. Źródłem histydyny są białka pokarmowe, głównie zwierzęce. Produktami bogatymi w histydynę są: mięso wieprzowe i drobiowe, jaja, ryby (zwłaszcza tuńczyk, sardynki, łosoś wędzony) oraz mleko i jego przetwory.

Dodatkowo aminokwas ten można znaleźć w: bananach, pestkach dyni, nasionach lnu, słonecznika i sezamu, migdałach, orzechach arachidowych i pistacjowych, fasoli, grochu, soi, razowym pieczywie oraz kaszy gryczanej i jaglanej. W przypadku suplementacji histydyna dostępna jest przeważnie w formie proszku, który po wymieszaniu z wodą lub sokiem spożywa się około 30 minut przed posiłkiem. Zalecana dzienna dawka wynosi 150 mg. Na rynku niewiele jest monopreparatów zawierających histydynę. W suplementacji bardzo często występuje ona razem z beta-alaniną, co wspomaga proces syntezy karnozyny. W sprzedaży histydyna dostępna jest także w postaci kapsułek i występuje w odżywkach białkowych.

Jakie jest działanie i zastosowanie histydyny?

Histydyna wykazuje dość szerokie działanie w organizmie człowieka. Zapotrzebowanie na nią jest niewielkie i związane głównie z syntezą hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwinek, którego zadaniem jest przenoszenie tlenu. Histydyna zwiększa przepływ krwi, działa ochronnie na układ krążenia i wykazuje właściwości antyarytmiczne. Ze względu na właściwości kardioprotekcyjne znalazła zastosowanie jako składnik niektórych płynów kardioplegicznych podawanych pod ciśnieniem do aorty. Histydyna zapobiega rozwojowi dysfunkcji skurczowej i uszkodzeniom ultrastrukturalnym.

Aminokwas ten jest prekursorem syntezy karnozyny (dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące) i histaminy (hormon tkankowy zaliczany do neurohormonów).

Histydyna posiada zastosowanie w przypadku ogólnego osłabienia organizmu. Przyspiesza regenerację po ciężkich i długich treningach fizycznych. Podnosi też wytrzymałość i siłę podczas wysiłku. Bierze udział w procesach metabolicznych i produkcji białek, co przekłada się na budowę tkanki mięśniowej. Stąd też stanowi częsty składnik suplementów dla sportowców.

Histydyna odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu immunologicznego. W związku z tym pomaga zwalczać infekcje i chroni komórki nerwowe. Ma pozytywny wpływ na procesy trawienne – uwalnia w żołądku gastrynę, czyli enzym odpowiedzialny za trawienie oraz pozyskiwanie witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Ponadto ma zdolność wiązania się z jonami metali przejściowych, m.in. z miedzią, cynkiem, niklem czy żelazem.

Pomaga w usuwaniu nadmiaru metali ciężkich z organizmu. Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Uczestniczy w ochronie organizmu przed promieniowaniem UV. Dieta obfitująca w histydynę może ułatwić chudnięcie.

Histydyna w diecie małych dzieci

Niemowlęta mają szczególnie duże zapotrzebowanie na histydynę, która dostarczana jest im wraz z mlekiem. Brak tego aminokwasu może prowadzić do zaburzeń wzrostu i przyrostu masy ciała, zatrzymania w organizmie niektórych produktów przemiany materii i zmian zanikowych w gruczołach łojowych.

Nadmiar histydyny w organizmie

Nadmiar histydyny w organizmie pojawia się bardzo rzadko, a narażone są na niego zwłaszcza osoby z wrodzonym upośledzeniem metabolizmu tego aminokwasu. Stan ten w nomenklaturze medycznej określa się mianem histydynemii. Jest to uwarunkowana genetycznie choroba metaboliczna. Objawami, jakie mogą pojawić się w przebiegu tego schorzenia, są m.in.: łagodny lub umiarkowany niedorozwój umysłowy, drżenie, opóźniony rozwój mowy i zaburzenia wymowy, psychozy, chwiejność emocjonalna, ataksja i niebieskie zabarwienie moczu. Leczenie polega przede wszystkim na ograniczeniu spożycia produktów zawierających duże ilości histydyny.

Bibliografia:

1. Kączkowski J., Podstawy biochemii, Warszawa, Wydawnictwo Naukowo- Techniczne, 1996.

2. Gawiński Ł., Wierzba T.H., Effect of histidine on heart rate variability in the rat, “Annales Academiae Medicae Gedanensis”, 2006, 36, s. 53-61.

Gdzie szukać cennego białka? Dowiesz się tego z naszego filmu 

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło:Wiem co jem.

Data aktualizacji: 30.08.2018,
Opublikowano: 30.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Igor 30.08.2018r.

Czy mleka modyfikowane też zawierają histydynę? to ciekawe, że niemowlęta mają tak duże zapotrzebowanie.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej