Co to jest hesperydyna? Właściwości prozdrowotne i działanie hesperydyny

Fot. AlonsoAguilar / Getty Images

Hesperydyna to żółty barwnik należący do cytrusowych flawonoidów. To silny antyoksydant, który wiąże wolne rodniki tlenowe. Ułatwia przyswajanie witaminy C. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne, obniża cholesterol LDL i obniża ciśnienie tętnicze.

Hesperydyna niegdyś nazywana była witaminą P2. Występuje w dużych ilościach w owocach cytrusowych. Nazwa tego organicznego związku chemicznego wywodzi się od Hesperyd – greckich nimf ogrodu Zachodzącego Słońca. Hesperydyna wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, stąd też jest często wykorzystywana w farmakologii jako składnik leków czy suplementów diety. Jednym z częściej spotykanych połączeń jest hesperydyna z diosminą.

Co to jest hesperydyna?

Hesperydyna to organiczny związek chemiczny, który obok naringeniny i eryodoctyolu zaliczany jest do flawanonów będących rodzajem flawonoidów, inaczej związków flawonowych, występujących w roślinach i pełniących rolę silnych przeciwutleniaczy. Hesperydyna ma postać bezwonnego ciała stałego, który przyjmuje formę jasnobrązowych igieł. Wykazuje dużą higroskopijność, czyli podatność na wchłanianie wilgoci lub wiązanie się z wodą.

Gdzie występuje hesperydyna?

Hesperydyna znajduje się przede wszystkim w owocach cytrusowych, a zwłaszcza w białym miąższu skórki cytrynowej i pomarańczach. Nieco mniejsze jej ilości występują w zielonych warzywach i w tangelo, czyli mieszańcu mandarynki i grejpfruta, zwanym też tangerynką. Dodatkowo hesperydyny dostarczają grejpfruty, morele, jeżyny, wiśnie, owoce głogu, aronia, czarny bez, berberys, dziurawiec, kapary, czarna porzeczka, szczaw, papryka, mięta, fiołek trójbarwny. Hesperydyna to także częsty składnik preparatów farmakologicznych.

Syntetyczne barwniki w żywności nie są obojętne dla naszego zdrowia. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje

Właściwości prozdrowotne i działanie hesperydyny

Hesperydyna wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym zwłaszcza przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwobrzękowe, antyoksydacyjne, hipolipidemiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne (zmniejsza uwalnianie histydyny), przeciwwrzodowe, antynowotworowe. Hesperydyna zaliczana jest do tzw. czynników kapilarnych P. Znana jest z działania ochronnego na naczynia krwionośne, gdyż obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), a przez to zapobiega tworzeniu blaszek miażdżycowych. Dodatkowo zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych, poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, pomaga w redukcji pękających naczynek i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Hesperydyna działa synergistycznie do witaminy C na stan kolagenu, a w związku z tym poprawia kondycję i wytrzymałość skóry. Dodatkowo zmniejszają ryzyko krwawień z dziąseł, wylewów, wybroczyn w skórze.

Badacze donoszą, że hesperydyna hamuje ubytek tkanki kostnej, zapobiega przeziębieniom, grypie i innym infekcjom. Podtrzymuje także działanie adrenaliny o właściwościach mobilizujących i stymulujących. Jej zażywanie zaleca się w sposób szczególny kobietom w okresie przekwitania, czyli podczas menopauzy, gdyż łagodzi uciążliwe uderzenia gorąca. Wskazana jest osobom z tendencją do szybkiego powstawania siniaków.

Hesperydyna w kosmetyce

Hesperydyna została doceniona w kosmetyce. Zapewniają one redukcję zaczerwienienia skóry, wzmocnienie naczynek, zmniejszenie uczucia pieczenia skóry, zmniejszenie śladów po trądziku różowatym, złagodzenie podrażnień. Hesperydyna to substancja kondycjonująca, kojąca, łagodząca. Wykazuje aktywność hamującą hialuronidazę, czyli enzym powodujący rozkład kwasu hialuronowego. Kosmetyki z hesperydyną zalecane są zwłaszcza osobom z cerą naczynkową i zmagającym się z trądzikiem różowatym.

Zobaczcie, w jakich produktach występują sztuczne barwniki:

Zobacz film: Sztuczne barwniki: w jakich produktach występują? Źródło: Co nas truje

Preparaty z diosminą i hesperydyną

Diosmina z hesperydyną to cieszący się ostatnimi czasy sporą popularnością suplement diety, w którym znajdują się także rutyna, ekstrakt z korzeni ruszczyka kolczastego (z łac. Ruscus aculeatus) i witamina C. Środek ten korzystnie wpływa na krążenie żylne i zmniejsza uczucie tzw. ciężkich nóg oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Zalecany jest w łagodzeniu objawów niewydolności naczyń żylnych i dolegliwości związanych z żylakami odbytu. Zwiększa napięcie ścian naczyń żylnych, zmniejsza wynaczynienie białek w obrzęku i adhezję (zjawisko łączenia się ze sobą) leukocytów, czyli krwinek białych, i komórek wielojądrzastych do śródbłonka. Preparat nie powinien być zażywany przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, a także przez osoby nadwrażliwe na którykolwiek z jego składników.

Zalecane dzienne spożycie powinno zostać ustalone przez specjalistę. Spożyte w nadmiarze preparaty z hesperydyną mogą powodować skutki uboczne, takie jak: nudności, ból żołądka, biegunka, zawroty i ból głowy, świąd i rumień skóry.

Bibliografia:

1. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Farmakopea Polska X, Warszawa, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014.

2. Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, „Medycyna Rodzinna”, 2011, 4, s. 111-115.

3. Chiba H., Suzuki K., Uehara M. i wsp., Hesperidin, a citrus flavonoid, inhibits bone loss and decreases serum and hepatic lipids in ovariectomized mice, „ The Journal of Nutrition”, 2003, 133(6), s. 1892–1897.

Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej