Co to jest gotu kola? Działanie i skutki uboczne wąkrotki azjatyckiej

Fot. iamporpla / Getty Images

Gotu kola to roślina wykazująca liczne właściwości prozdrowotne. Stosowana jest w kosmetyce jako składnik środków na poprawę bliznowacenia, przyspieszenie procesu gojenia ran i oparzeń, a także wspomagających produkcję kolagenu przez skórę. Zapobiega także depresji i zmniejsza niepokój.

Gotu kola od wielu lat wykorzystywana jest w medycynie chińskiej jako naturalny środek poprawiający pamięć, podnoszący zdolność do koncentracji i wydłużający życie. Stanowi źródło witaminy A, C, E i K oraz magnezu. Łagodzi problemy z krążeniem, zmiany skórne i trudno gojące się rany. Zwiększa odporność organizmu. Sprawdza się w terapii chorób układu nerwowego. Kosmetyki zawierające gotu kolę przeznaczone są dla osób o skórze podrażnionej, uszkodzonej, starzejącej się, naczynkowej lub suchej.

Co to jest gotu kola?

Gotu kola, znana w Polsce jako wąkrotka azjatycka, to wieloletnia roślina pełzająca z rodziny selerowatych. Określana bywa mianem dziwu wodnego, trawy tygrysiej, pokarmu dla mózgu, ziela pamięci i źródła długowieczności. Z uprawy gotu koli słynie cała Azja, południowa i centralna Afryka, Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa. Można ją spotkać również w Australii i na większości wysp południowego Pacyfiku. Rośnie głównie w pobliżu zbiorników wodnych.

Zawiera duże ilości substancji z grupy pentacyklicznych saponin triterpenowych. Do triterpentyn znajdujących się w gotu koli należą: bramozyd, azjatykozyd, centellozyd, braminozyd, madekasozyd, scefoleozyd i tankunizyd. Ponadto zawiera ona kwas azjatykowy, bramikowy, madekasowy, tankunikowy i centelikowy. Wśród innych jej składników wymienia się: monoterpeny, seskwiterpeny, związki poliacetylenowe, flawonoidy i cukry. Ponadto roślina jest bogata w witaminy A, C, K i E oraz magnez.

Działanie i właściwości gotu koli

Działanie gotu koli na ludzki organizm jest wszechstronne. Roślina stosowana jest jako środek poprawiający funkcjonowanie mózgu, gdyż reguluje pracę przekaźników nerwowych, które odpowiadają za przekazywanie informacji w mózgu. Chroni go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i neurotoksyn. Trwają badania nad wpływem gotu koli w leczeniu choroby Alzheimera. Niektórzy specjaliści są zdania, że roślina ta pozwala w pewnym stopniu odwrócić procesy utraty pamięci u osób dotkniętych tą chorobą. Poprawia poziom zdolności poznawczych i przyswajania informacji. Polecana jest szczególnie w stanach zwiększonego wysiłku umysłowego, bo wzmacnia pamięć i koncentrację.

Zobacz film: Czy mózg można trenować? Źródło: 36,6

Gotu kola obniża ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Charakteryzuje się aktywnością antyagregacyjną, która może zmniejszać negatywne efekty zastoju żylnego. Wskazana jest w zespole pozakrzepowym, przewlekłej niewydolności żylnej i guzkach krwawniczych odbytu. Niektórzy badacze donoszą, że zwiększa wydolność energetyczną organizmu, działa odprężająco oraz poprawia samopoczucie i jakość snu. Przyspiesza proces gojenia się wrzodów żołądka. Zalecana jest w chorobach zapalnych dróg moczowych, astmie, anemii, cholerze, cukrzycy, czerwonce, biegunkach, bólach brzucha i niestrawności. Zawarte w niej składniki aktywne mogą wpływać na wzmocnienie bariery ochronnej jelit. Gotu kola wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, uspokajające, antydepresyjne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.

Wąkrotka azjatycka w kosmetyce

Wąkrotka azjatycka posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stanowi częsty składnik środków poprawiających kondycję skóry, przyspieszających proces gojenia ran, owrzodzeń i oparzeń. Poprawia bliznowacenie i wspomaga produkcję kolagenu przez skórę. Wykorzystywana jest w leczeniu zmian skórnych w przebiegu trądziku, bielactwa, łuszczycy, pokrzywki i opryszczki. Łagodzi obrzęki nóg, cienie pod oczami, rozstępy, cellulit i objawy po ukąszeniu owadów. Znajduje się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery naczynkowej, wrażliwej, suchej, dojrzałej i skłonnej do zaczerwienień. Stanowi naturalny preparat na porost włosów. Ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej poprawia ukrwienie skóry głowy, odżywia i dotlenia cebulki włosowe. Kremy z wyciągiem z wąkroty sprawdzą się u osób, które mają predyspozycje do siniaków.

Gotu kola – działanie uboczne

Działania uboczne wywołane przez gotu kolę pojawiają się zwłaszcza w przypadku spożycia zbyt dużej dawki preparatu. Może powodować nadmierną senność, wysypkę, wrażliwość na promienie słoneczne, bóle i zawroty głowy, nudności, krwawienia błon śluzowych oraz zaburzenia nerwowe i ruchu. Nie stwierdzono innych skutków ubocznych gotu koli.

Przeciwwskazania do stosowania gotu koli

Wśród przeciwwskazań do stosowania gotu koli wymienia się niskie ciśnienie tętnicze krwi. Nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wysokie dawki gotu koli działają uspokajająco, dlatego nie powinno się jej zażywać razem z lekami wykorzystywanymi w terapii zaburzeń lękowych i snu.

Jak dawkować gotu kolę?

Dawkowanie gotu koli determinowane jest schorzeniem, które ma być leczone. Przykładowo w łagodzeniu oparzeń stosuje się 200 mg wyciągu z wąkrotki azjatyckiej, a w leczeniu choroby Alzheimera dzienne dawki sięgają nawet 600 mg. Jednakże zaleca się, aby nie przekraczały 4 g dziennie.

Gotu kola – jak stosować?

Wąkrota azjatycka może być stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Można z niej przygotować kompresy. Jest składnikiem kremów, żeli, maści, serum, toników, balsamów przeciwcellulitowych i ujędrniających biust oraz olejków na porost włosów. Gotu kolę można przyjmować w formie tabletki lub kapsułki. Z gotu koli przygotowywana jest także herbata, a właściwie napar z suszonych liści. Dostępna jest w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Opakowanie 120 tabletek kosztuje około 50 zł, a 100 g sproszkowanego ziela – 15–20 zł.

Bibliografia:

1. Król D., Wąkrota azjatycka ( Centella asiatica L.) – właściwości lecznicze, „Postępy Fitoterapii”, 2010, 2, s. 101-105.

2. Jagtap N.S., Khadabadi S.S., Ghorpade D.S. i wsp., Antimicrobial and antifungial activity of Centella asitaica (L.) Urban, Umbeliferae, “Research Journal of Pharmacy and Technology”, 2009, 2(2), s. 328-330.

3. Karłowicz-Bodalska K., Han S., Han T. i wsp., Centella asiatica (L.) Urban, syn. Hydrocotyle asiatica L. – wąkrota azjatycka – znana roślina lecznicza Dalekiego Wschodu, „Postępy Fitoterapii”, 2013, 4, s. 225-235.

Data aktualizacji: 19.05.2018,
Opublikowano: 19.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej