Co to jest glukonolakton? Zastosowanie i właściwości GDL

Fot. Iurii Maksymiv / Getty Images

Glukonolakton to polihydroksykwas o silnych właściwościach nawilżających i złuszczających zrogowaciałe komórki naskórka. Powstaje w wyniku utleniania glukozy lub w procesie fermentacji ziarna kukurydzy. Używa się go przy produkcji m.in. kremów, serum, toników, peelingów.

Glukonolakton stosowany jest jako dodatek do żywności o numerze E575, który znaleźć można w miodzie, lubrykantach, sokach owocowych czy winach. Zaliczany jest do grupy PHA, czyli polihydroksykwasów o szerokim zastosowaniu w kosmetologii. Przede wszystkim jest składnikiem preparatów przeznaczonych dla osób o bardzo wrażliwej skórze.

Co to jest glukonolakton?

Glukonolakton to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy laktonów, czyli wewnątrzcząsteczkowych estrów hydroksykwasów. Glukonolakton jest laktonem kwasu glukonowego będącego pochodną glukozy. Skrótowo określany jest jako GDL. Ma postać białego, krystalicznego ciała stałego o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalnego w zimnej wodzie, za to słabo w alkoholach.

W wykazie chemicznych dodatków do żywności uznanych przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użycia glukonolaktonowi nadano numer E575 i przyporządkowano do grupy E500–E599, czyli środków pomocniczych. Odgrywa rolę utwardzacza, stabilizatora (umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych innych substancji) i regulatora pH. Dodatkowo wzmacnia pikantny smak jedzenia. Występuje naturalnie w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym.

Glukonolakton w kosmetykach

Glukonolakton w kosmetykach jest bardzo często spotykany ze względu na jego liczne działanie dobroczynne na kondycję skóry. Badacze podkreślają możliwość stosowania go przy wszystkich fototypach i rodzajach skóry, w tym nawet osobom o cerze wrażliwej i problemowej, np. z cechami trądziku różowatego czy zapaleniem atopowym. W sposób szczególny polecany jest posiadaczom cery nadmiernie odwodnionej i alergicznej.

Glukonolakton w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji domowej najczęściej używany jest w stężeniu 1–4%, a w przypadku preparatów stosowanych w profesjonalnych salonach urody jego stężenie wynosi minimum 5% przy pH na poziomie 3–4. Glukonolakton znaleźć można w składzie żeli, kremów, serum, mleczek. Jednak najbardziej znany preparat to tonik z glukonolaktonem.

Glukonolakton dość często łączy się z hydrolatami, czyli wodami kwiatowymi, ekstraktem z aloesu, argininą, witaminami A, C, E, mocznikiem, gliceryną, pantenolem, kwasem migdałowym, kwasem salicylowym, mleczanem sodu. Zaś w przypadku toniku z glukonolaktonem znane jest połączenie z kwasem laktobionowym.

Glukonolakton – wpływ na skórę

Na uwagę zasługuje zdolność glukonolaktonu do regulowania procesu rogowacenia naskórka oraz bardzo dobre właściwości nawilżające. Związek ten pobudza syntezę elastyny i kolagenu będących naturalnym rusztowaniem dla skóry. Wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki przyspieszające proces starzenia organizmu. Glukonolakton skutecznie spłyca zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Mechanizm jego działania oparty jest na zwiększeniu spoistości komórek warstwy rogowej naskórka. Dodatkowo zmniejsza transepidermalną utratę wody przez naskórek i stabilizuje NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający. Wzmacnia odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące. Niweluje efekt posłonecznego starzenia się skóry i hiperpigmentację. Wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwstarzeniowe, a ze względu na zdolność eksfoliacji nazywany bywa eksfoliantem.

Zobacz film i dowiedz się jak wybierać kosmetyki:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło: Stylowy Magazyn.

Peeling z glukonolaktonem

Glukonolakton (jako przedstawiciel kwasów PHA) skutecznie złuszcza warstwę rogową naskórka, co uzyskuje się przy około 15% stężeniu. Działanie to wykorzystane zostało w peelingach. Zabiegi te pozwalają pozbyć się przebarwień i nierówności skóry. Przywracają jej jędrność, świeży wygląd i jednolity koloryt. Zwiększają również wnikanie przez skórę zawartych w kosmetykach substancji aktywnych. Glukonolakton posiada wszystkie cechy dobrego peelingu powierzchniowego. Jego cząsteczki są większe od pozostałych kwasów, w związku z tym penetrują skórę wolniej, ale równie skutecznie, nie powodując przy tym podrażnień. Po zabiegach z użyciem glukonolaktonu nie jest konieczne ograniczanie ekspozycji na promieniowanie słoneczne, a przez to stosowanie po nich filtrów ochronnych UV. Glukonolakton jest przez to doskonałą alternatywą dla kwasów AHA (alfa-hydroksykwasy), których nie powinno się stosować latem, gdyż wykazują działanie fotouczulające.

Glukonolakton – krem

Glukonolakton wykorzystać można do kremów własnej roboty. Oto przepis na krem dla każdego rodzaju cery:

Składniki fazy olejowej:

  • 5 g naturalnego emulgatora z oliwy,
  • 25 ml hydrolatu z pomarańczy.

Składniki fazy wodnej:

  • 48 ml wody,
  • 3,75 ml mleczanu sodu,
  • 4% glukonolaktonu,
  • 5 ml 3% kwasu hialuronowego.

Przygotowanie:

  1. Połączyć masło, emulgator i olej w kąpieli wodnej.
  2. Dodać do nich uprzednio podgrzany hydrolat i składniki fazy wodnej
  3. Po połączeniu wszystkich składników odstawić krem na kilka godzin do zgęstnienia.

Data aktualizacji: 04.02.2019,
Opublikowano: 04.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej