Co to jest dieta SIRT? Jak opracować jadłospis diety sirtfood?

Getty Images/Claudia Totir

Dieta sirtfood opracowana została przez specjalistów nauk o żywieniu z Uniwersytetu w Surrey. Bazuje na produktach spożywczych bogatych w polifenole, które według autorów, skłaniają organizm do bardziej intensywnego spalania tkanki tłuszczowej.

Cieszącym się sporym zainteresowaniem w ostatnim czasie sposobem odżywiania stała się dieta sirtfood. Jej celem, oprócz zapewnienia szczupłej sylwetki, jest wydłużenie trwania życia. Popularyzatorzy diety SIRT donoszą, iż w ciągu tygodnia traci się około 3 kg. Zapewniających te spektakularne efekty polifenoli należy szukać w przyprawach, owocach, warzywach, orzechach.

Co to jest dieta SIRT?

Dieta SIRT opiera się na stosowaniu ogólnych zasad zdrowego odżywiania się i wzbogaceniu codziennego jadłospisu o produkty zawierające duże ilości polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych zaliczanych do grupy fenoli. Polifenole uważa się za korzystne dla zdrowia zwłaszcza ze względu na zdolność do aktywowania sirtuiny, czyli białka, które zwyczajowo określa się mianem genu długowieczności i szczupłości. Przygotowany na ich bazie sok nazywany jest eliksirem młodości lub długowieczności. Polifenole to także silne przeciwutleniacze zapewniające ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu czy rozmaite procesy chorobowe, w tym nowotworzenie.

Zasady diety SIRT

Zasady diety SIRT są nadzwyczaj proste. Sirtfood dieta nie wymaga wykonywania wyczerpujących ćwiczeń fizycznych, a regularnego posilania się, z zachowaniem co najmniej 1,5 godzinnej przerwy między posiłkami, z których ostatni powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19. Z jadłospisu wykluczyć należy słodycze, gotowe dania, żywność typu fast food, kostki rosołowe, sosy i zupy w proszku, przetwory z białej mąki.

Jak zacząć jeść zdrowo? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Dieta SIRT przebiega kilkuetapowo:

  • etap pierwszy trwa 7 dni, przez 3 dni całodzienny jadłospis dostarcza 1000 kcal, znajdują się w nim 3 zielone soki i 1 stały posiłek, zaś kolejne 4 dni 1500 kcal, których dostarczają 2 soki i 2 stałe posiłki,
  • etap drugi trwa przez kolejne 14 dni, całodzienny jadłospis dostarcza 1500 kcal, znajdują się w nim 2 zielone soki i 2 stałe posiłki,
  • trzeci etap rozpoczyna się po upływie 3 tygodni od momentu wprowadzenia diety SIRT, przyświeca mu zasada zjadania możliwie największej ilości produktów SIRT, nie posiada zaleceń kalorycznych, dziennie powinno się spożyć 3 stałe posiłki bogate w polifenole i 1 zielony sok.

Sirtfood dieta – przykładowy jadłospis

Przykładowy jadłospis na trzecim etapie stosowania SIRT diety wygląda następująco:

  • na śniadanie zielona herbata i owsianka na mleku kokosowym z daktylami,
  • na drugie śniadanie zielony sok, garść orzechów włoskich,
  • na obiad kasza gryczana i dorsz z papryką i cukinią pieczony w folii,
  • na kolację sałatka warzywna z rukoli, cykorii, truskawek, koziego sera, dressingu z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Korzyści diety SIRT

Korzyści płynące ze stosowania diety sirtfood są następujące: poprawa ogólnej kondycji zdrowotnej, spadek masy ciała wynikający ze spalania tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej, wyższy poziom energii, lepszy wygląd i samopoczucie, przygotowanie organizmu do trwałego utrzymywania niższej masy ciała, wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych. Dieta SIRT jest dość powszechna wśród sportowców, umożliwiając szybkie osiągnięcie oczekiwanego składu ciała i celów kondycyjnych. Dodatkowo żywność SIRT reguluje metabolizm, zwiększa wydolność komórkową, poprawia jakości snu i koloryt skóry, podnosi poziom energii. Sirtuiny uczestniczą w replikacji i naprawie uszkodzonego materiału genetycznego oraz metabolizmie tłuszczów i węglowodanów.

Dieta SIRT – wykaz produktów

Na liście produkty określanych mianem żywności sirtuinowej znajdują się przede wszystkim: truskawki, rukola, jarmuż, czerwona cykoria, soja, pietruszka, kapary, seler z liśćmi, czerwona cebula, jabłka, cytrusy, borówki amerykańskie, kurkuma, lubczyk, papryczka chili Bird's eye, orzechy włoskie. Sirtfood jadłospis zawierać powinien: daktyle Medjool, grykę, kakao, kawę, zieloną herbatę, czerwone wino, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Większość produktów jest nie tylko łatwo dostępna, ale posiada także bezglutenowy charakter, dzięki czemu osoby wykazujące nadwrażliwość na gluten mogą stosować dietę SIRT.

Dieta sirtfood – przepis na zielony sok

Zielony sok SIRT jest stosunkowo prosty do przygotowania. Niezbędne składniki do uzyskania jednej porcji to: 75 g jarmużu, 30 g rukoli, 5 g pietruszki, 150 g selera naciowego, ½ jabłka, sok z ½ cytryny. W pierwszej kolejności należy umyć wszystkie owoce i warzywa. Sok wyciska się w sokowirówce i pije na świeżo.

SIRT dieta – kontrowersje

Dieta SIRT posiada oprócz wielu zalet także pewne wady. Pojawiły się kontrowersje wokół jej efektów z zakresu spadku masy ciała. Przeprowadzone przez autorów sirtfood badanie uznane zostało przez część naukowej społeczności za niekompletne i krótkotrwałe, co uniemożliwia wysunięcie ich zdaniem odpowiednich wniosków. Dodają, iż początkowy spadek masy ciała wynikać może ze spadku ilości glikogenu i poziomu wody w organizmie, a nie, jak twierdzą autorzy, spalania tkanki tłuszczowej, co wymagałoby dłuższego niż tydzień wymiaru czasowego. Podkreślają brak badań na ludziach, które potwierdziłyby odchudzające działania sirtuin. Jednocześnie donoszą, że bez względu na efekt odchudzający stosowanie sirtfood, czyli dostarczanie organizmowi produktów bogatych w polifenole, przyniesienie dla niego wiele innych korzyści.

Bibliografia:

  1. A. Goggins, G. Matten, Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, Warszawa, 2017.
  2. J. Whitehart, The Sirt Diet Cookbook, Nowy Jork, HarperCollins, 2015.
  3. K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny – enzymy długowieczności?, „Gerontologia Polska”, 2005, 13(3), s. 147–152.
Data aktualizacji: 19.02.2020,
Opublikowano: 07.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Magda 22.03.2021r.

Zmodyfikowałam trochę dietę pod siebie i używam białka roślinnego w proszku k onopnafarmacja:

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej