Warzywa i owoce nie bez znaczenia mają różne kolory. Ich barwa przekłada się na zawartość witamin, substancji odżywczych czy przeciwutleniaczy. Dlatego tak ważne jest, aby nasze codzienne posiłki były jak najbardziej różnorodne.
Jakie wartości odżywcze mają warzywa i owoce?
Związki zwarte w owocach i warzywach są niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu. Jednak ich stężenie będzie różne nie tylko w zależności od rodzaju, ale także od koloru.
- Czerwone
Za tę barwę warzyw i owoców odpowiada m.in. likopen. To jeden z przeciwutleniaczy, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie. Likopen obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiega miażdżycy. Badania pokazują, że likopen może skutecznie chronić przed rakiem piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn.
W czerwonych warzywach czy owocach znajduje się także sporo potasu, który poprawia pracę serca, a także pomaga wyregulować ciśnienie, dlatego też papryka, truskawki czy pomidory powinny na stałe zagościć w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.
- Niebieskie
Rośliny w tym kolorze to przede wszystkim bogactwo antocyjanów. Związki zaliczane do tej grupy to jedne z silniejszych przeciwutleniaczy. Poza neutralizacją groźnych dla nas wolnych rodników opóźniają proces starzenia się, wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Dodatkowo wspomagają leczenie stanów zapalnych w obrębie układu pokarmowego oraz moczowego.
- Zielone
Owoce i warzywa w tej barwie są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten poprawia trawienia, zatrzymuje uczucie sytości, a także ma korzystny wpływ na układ krążenia. Błonnik obniża bowiem poziom złego cholesterolu. Jego nadmiar odkłada się tętnicach i może doprowadzić do rozwoju miażdżycy.
Dodatkowo są doskonałym źródłem witamin z grupy B (poprawiają one nie tylko wygląd włosów, skóry czy paznokci, ale przede wszystkim mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i pomagają złagodzić skutki stresu) oraz kwasu foliowego. Ten ostatni jest szczególnie cenny dla osób z anemią, gdyż bierze udział w procesach krwiotwórczych, oraz kobiet w ciąży ( a także tych, które dopiero starają się o dziecko). Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej, struktury, z której rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka.
Dodatkowo zielone produktu to także witaminy A, C i E. Pierwsza chroni oczy prze kurzą ślepotą, druga poprawia odporność, a trzecia poprawia płodność.
- Białe
Mimo że białe warzywa i owoce powinno się jeść przez cały rok, to ich prozdrowotną moc odczujemy zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy łatwo złapać infekcję. Por, cebula czy czosnek zawierają bowiem allicyny, które działają jak antybiotyk i świetnie rozprawiają się z bakteriami. Natomiast ajoen zneutralizuje szkodliwe działanie wirusów. Ale na tym nie koniec! Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają także sporo flawonoidów, czyli przeciwutleniacze, które poza ochroną przed nowotworami mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia.
- Pomarańczowe
Owoce i warzywa w tym kolorze zasługują na uwagę ze względu na korotenoidy. Związki te mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dlatego też wchodzą w skład wielu kosmetyków.
Karotenoidy składają się na witaminę A. Chroni ona wzrok przed kurzą ślepotą oraz AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Witaminy czy niektóre związki zawarte w warzywach i owocach znajdują się też w suplementach diety, które tak chętnie łykamy. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że te syntetyczne wchłaniają się tylko w niewielkim stopniu. Witaminę C z tabletki organizm wykorzysta zaledwie w 20 proc. , a tę pochodzącą z papryki aż w 80! Warto o tym pamiętać!
Dlaczego warto wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców? Dowiesz się tego z filmu: