Co oznacza kolor warzyw i owoców? Które z nich są najzdrowsze?

Fot: David Malan / gettyimages.com

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. To właśnie one są najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych, których organizm potrzebuje. Ich stężenie oraz rodzaj będzie zależał od barwy owocu czy warzywa. Co kryje się pod ich kolorem?

Warzywa i owoce nie bez znaczenia mają różne kolory. Ich barwa przekłada się na zawartość witamin, substancji odżywczych czy  przeciwutleniaczy. Dlatego tak ważne jest, aby nasze codzienne posiłki były jak najbardziej różnorodne.

Jakie wartości odżywcze mają warzywa i owoce?

Związki zwarte w owocach i warzywach są niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu. Jednak ich stężenie będzie różne nie tylko w zależności od rodzaju, ale także od koloru.

  • Czerwone

Za tę barwę warzyw i owoców odpowiada m.in. likopen. To jeden z przeciwutleniaczy, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie. Likopen obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiega miażdżycy. Badania pokazują, że likopen może skutecznie chronić przed rakiem piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn. 

W czerwonych warzywach czy owocach znajduje się także sporo potasu, który poprawia pracę serca, a także pomaga wyregulować ciśnienie, dlatego też papryka, truskawki czy pomidory powinny na stałe zagościć w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.

  • Niebieskie

Rośliny w tym kolorze to przede wszystkim bogactwo antocyjanów. Związki zaliczane do tej grupy to jedne z silniejszych przeciwutleniaczy. Poza neutralizacją groźnych dla nas wolnych rodników opóźniają proces starzenia się, wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Dodatkowo wspomagają leczenie stanów zapalnych w obrębie układu pokarmowego oraz moczowego.

  • Zielone

Owoce i warzywa w tej barwie są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten poprawia trawienia, zatrzymuje uczucie sytości, a także ma korzystny wpływ na układ krążenia. Błonnik obniża bowiem poziom złego cholesterolu. Jego nadmiar odkłada się tętnicach i może doprowadzić do rozwoju miażdżycy.

Dodatkowo są doskonałym źródłem witamin z grupy B (poprawiają one nie tylko wygląd włosów, skóry czy paznokci, ale przede wszystkim mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i pomagają złagodzić skutki stresu) oraz kwasu foliowego. Ten ostatni jest szczególnie cenny dla osób z anemią, gdyż bierze udział w procesach krwiotwórczych, oraz kobiet w ciąży ( a także tych, które dopiero starają się o dziecko). Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej, struktury, z której rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka.

Dodatkowo zielone produktu to także witaminy A, C i E. Pierwsza chroni oczy prze kurzą ślepotą, druga poprawia odporność, a trzecia poprawia płodność.

  • Białe

Mimo że białe warzywa i owoce powinno się jeść przez cały rok, to ich prozdrowotną moc odczujemy zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy łatwo złapać infekcję. Por, cebula czy czosnek zawierają bowiem allicyny, które działają jak antybiotyk i świetnie rozprawiają się z bakteriami. Natomiast ajoen zneutralizuje szkodliwe działanie wirusów. Ale na tym nie koniec! Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają także sporo flawonoidów, czyli przeciwutleniacze, które poza ochroną przed nowotworami mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia.

  • Pomarańczowe

Owoce i warzywa w tym kolorze zasługują na uwagę ze względu na korotenoidy. Związki te mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dlatego też wchodzą w skład wielu kosmetyków.

Karotenoidy składają się na witaminę A. Chroni ona wzrok przed kurzą ślepotą oraz AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.

Witaminy czy niektóre związki zawarte w warzywach i owocach znajdują się też w suplementach diety, które tak chętnie łykamy. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że te syntetyczne wchłaniają się tylko w niewielkim stopniu. Witaminę C z tabletki organizm wykorzysta zaledwie w 20 proc. , a tę pochodzącą z papryki aż w 80! Warto o tym pamiętać! 

Dlaczego warto wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz także: Zmień dietę na wiosenną Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 12.06.2020,
Opublikowano: 12.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej