Jakie wartości odżywcze mają jajka? 

Fot: OvsiankaStudio / gettyimages.com

Wielkanoc bez jajek nie istnieje. Mimo że w tym okresie nie może ich zabraknąć na stole, to warto o nich pamiętać nie tylko od święta. Co takiego mają w sobie jajka i dlaczego warto je jeść?

Jajka są przede wszystkim dobrym źródłem pełnowartościowego białka, tym samym uważane są za jeden z najbardziej wartościowych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe, białko jaja uznawane jest za „białko wzorcowe”, ponieważ zawiera bardzo dobre proporcje tzw. aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie wytwarza sam i należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Już dwa jajka pokrywają około 41% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy.

Jajka - wartości odżywcze, witaminy

Białko jajka w 87 proc. składa się z wody, 11 proc. to aminokwasy, a 2 proc. to pozostałe składniki. Do tego jest mało kaloryczne – 100 g (ilość z 3 jajek) to zaledwie 45 kcal. A co z żółtkiem? Poza wodą zawiera ono przede wszystkim tłuszcz (stanowi ok. 1/3 jego składu) – trójglicerydy (58 proc.), fosfolipidy (32 proc.) oraz cholesterol. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. A, D, E, K. Jajko zawiera także pewną ilość witamin z grupy B. Mimo że żółtko zawiera sporo cennych substancji, to jest też bardzo kaloryczne. W 100 g (ilość z 5 jajek) mieści aż 320 kcal.

Zobacz film i dowiedz się jak kupować jajka:

Zobacz film:Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze? Źródło: 36,6.

Jak jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie?

Poza witaminami, jajko jest doskonałym źródłem lecytyny. Jest ona składnikiem wielu komórek jako element błony komórkowej. Obecna jest zwłaszcza w układzie nerwowym (to około 30 proc. suchej masy istoty szarej mózgu). Lecytyna składa się m. in. z choliny, która buduje osłonki mielinowe i włókna nerwowe. W związku z tym, lecytyna będzie pobudzała układ nerwowy, poprawiała zdolność do koncentracji oraz zapamiętywania. Sprawia, że szybciej się uczymy i lepiej radzimy sobie ze stresem.

Lecytyna wspomaga także pracę wątroby. Jest składnikiem żółci, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Wspomaga przemianę materii, ułatwia wykorzystywanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Poza lecytyną w jajku znajdziemy jeszcze cenny dla nas składnik – luteinę. Jest to barwnik, znajdujący się w plamce żółtej oka, który chroni przed wolnymi rodnikami, które powstają w wyniku ekspozycji oka na światło. Udowodniono, że większe spożycie luteiny chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz kataraktą. Warto podkreślić, że lecytyna nie jest syntezowana przez organizm człowieka, więc należy dostarczać ją z dietą.

O jajkach warto pamiętać, także ze względu na wcześniej wspomnianą witaminę D. Mało, kto wie, że są jednym z niewielu produktów, w których ten związek występuje. Dlaczego jest taki ważny? Witamina D przede wszystkim ułatwia przyswajanie wapnia, bez którego nie może być mowy o mocnych kościach. Wpływa też na funkcjonowanie układu krwionośnego, może chronić przez zawałem serca, udarem czy chorobą wieńcową poprzez regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo, witamina D wpływa na odporność.

W jakiej postaci jajko jest najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film:W jakiej postaci jeść jajka? Źródło: 36,6.

Zdaniem naukowców niedobory tej witaminy mogą przyczynić się do problemów nie tylko z układem kostnym czy krwionośnym. Przeprowadzone przez nich badania pokazują, że zbyt niski poziom tego związku we krwi sprzyja tworzeniu się zmian nowotworowych, zwłaszcza w obrębie piersi, prostaty oraz jelita grubego. Witamina D będzie ważna dla chorych na cukrzycę, ponieważ chroni diabetyków przed groźnymi powikłaniami tj. chorobami serca, retinopatią cukrzycową czy nefropatią cukrzycową.

Pamiętaj o środkach ostrożności

Każde jajko przed rozbiciem czy gotowaniem trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie lub sparzyć. To bardzo ważne, bo nigdy nie mamy pewności czy kura, od której pochodzi jajko nie była zakażona bakteriami Salmonella lub Mycobacterium tuberculosis avium (prątkiem gruźlicy ptasiej).

Dodatkowo, należy pamiętać, że spożycie jajek powinno być ograniczone przez osoby chore na insulinooporność, cukrzycę typu II, osoby z zaburzeniami lipidowymi. Poza tym, jajek w ogóle nie powinny spożywać osoby z kamicą żółciową.

Pamiętajmy także o wybieraniu jajek z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego. Mają one lepsze wartości zdrowotne.

Sławomir Kula to magister dietetyki, dietetyk kliniczny, absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prowadzi Poradnię Dietetyczną Świat Odżywiania w Poznaniu. 

Data aktualizacji: 10.04.2020,
Opublikowano: 09.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej