Co jeść na drugie śniadanie? Pomysły i propozycje przekąsek na zdrowe drugie śniadanie

Fot: Guido Mieth / gettyimages.com

Wiele osób pomija drugie śniadanie, bo nie ma na nie pomysłu. Warto pamiętać, że jest ono zaraz po pierwszym śniadaniu najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dostarcza energii na kolejne godziny pracy, wspomaga koncentrację, dlatego powinno być skomponowane ze składników bogatych w witaminy i składniki odżywcze. Co zatem jeść na drugie śniadanie?

Zdrowe drugie śniadanie to źródło witamin, składników odżywczych, dostarczających energii na kolejną część dnia. Pomaga w pracy i nauce, wspomagając koncentrację i przyswajanie informacji. Jedzone regularnie, reguluje metabolizm i wspomaga odporność organizmu. Komponując drugie śniadanie, warto zadbać o pełnowartościowe składniki, które dostarczą energii na kolejne 3 godziny. Częstym błędem jest jedzenie na drugie śniadanie batonów, czekoladek lub jednego owoca. Odczuwalny nagły przypływ energii wynika z dużej ilości cukru, jaką trzustka musi nagle przyjąć. Szybki wzrost insuliny pozornie wytwarza energię, ale dzieje się to na bazie pustych kalorii.

Dlaczego warto jeść drugie śniadanie?

Pomysły na drugie śniadanie powinny uwzględniać pełnowartościowe produkty – cukry, białka i tłuszcze. Cukry proste (głównie słodycze) mogą być jedynie dodatkiem.

Drugie śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ponieważ:

  • uzupełnia energię i przywraca siłę
  • reguluje procesy metabolizmu, dlatego nie powinny o nim zapominać osoby borykające się z otyłością lub efektem jojo. Jedzenie drugiego śniadania stabilizuje przede wszystkim naturalny rytm organizmu, który potrzebuje regularnych posiłków. Drugie śniadanie wyklucza konieczność podjadania i niepohamowaną nagłą chęć zjedzenia czegoś słodkiego
  • pomaga w koncentracji i przyswajaniu wiedzy, kiedy spada aktywność mózgu, drugie śniadanie to naturalny pokarm, wspomagający działanie mózgu, wykluczający uczucie ospałości
  • wyklucza bóle głowy pojawiające się w okolicach południa, które poniekąd wynikają ze zmęczenia i spadku energii. Wiele osób to właśnie wtedy sięga po drugą kawę lub sztuczne napoje energetyczne, błędnie pomijając śniadanie.

Co na drugie śniadanie?

Komponując drugie śniadanie, warto mieć na uwadze rodzaj aktywności, z którą mierzy się organizm. Wartościowe drugie śniadanie do pracy, szkoły lub na trening ze względu różne aktywności, zarówno mózgu, jak i ciała, różni się dostarczanymi składnikami odżywczymi.

W składzie drugiego śniadania na pewno nie powinno zabraknąć węglowodanów, witamin, białka. Doskonałym wyborem jest owsianka podana na drugie śniadanie z jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym. Należy pamiętać, że suszone owoce zawierają bardzo dużo cukru, dlatego powinny być stosowane z umiarem, szczególnie jeśli dbamy o dietę. Owsianka to najlepsza propozycja na drugie śniadanie fit, która zapewnia sytość na kolejne 2–3 godziny.

Drugie śniadanie warto opierać na składnikach budulcowych, tj. rybach, nabiale, delikatnym mięsie. Nie może w nim zabraknąć również witamin: A, B, E oraz składników mineralnych: potasu, magnezu i wapnia. Drugie śniadanie do pracy, szczególnie tej fizycznej, powinno oprócz węglowodanów zawierać warzywa, które razem dostarczają wiele energii.

Przepisy na drugie śniadanie

Koktajl na drugie śniadanie

To doskonały pomysł, który sprawdza się na drugie śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oparty na kilku składnikach, jest pyszną i zdrową przekąską w ciągu dnia. W przypadku dzieci to również doskonały sposób, by przemycić owoc lub warzywo, którego dziecko nie chce jeść w całości. Koktajle na drugie śniadanie można przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Warto wybierać sezonowe składniki, które dostarczają organizmowi największą dawkę witamin.

Letni żółty koktajl:

  • 1 awokado
  • 1 mango
  • pół szklanki wody
  • pół łyżki miodu

Zimowy energetyczny koktajl

  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

Zimowy orzeźwiający energetyk

  • 1 grapefruit
  • 1 limonka

Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę. Płynność przygotowanego koktajlu można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody lub mleka.

Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6.

Sałatka na drugie śniadanie

To ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają bardziej konkretnych rozwiązań. Sałatka na drugie śniadanie, w zależności od składników, może być potraktowana jako lunch. Warto wybierać sezonowe owoce i warzywa, które można wzbogacać kaszą, rybą lub mięsem (np. grillowanym kurczakiem). Dobra sałatka na drugie śniadanie, złożona jedynie z 3 składników, zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż zjedzenie drożdżówki lub wypicie kolejnej kawy.

Prosta sałatka wiosenna

  • 5 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka pokrojonej mozzarelli
  • liście świeżej bazylii
  • 1 pokrojona w paseczki pieczona lub grillowana pierś z kurczaka
  • sól, pieprz

Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Data aktualizacji: 18.02.2019,
Opublikowano: 18.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej