Cierpisz na zaparcia? Wystrzegaj się tych produktów

bymuratdeniz/getty images

Masz problem z regularnym wypróżnianiem? Przyczyną zaparć jest w dużej mierze siedzący tryb życia, permanentny stres, nieodpowiednia dieta bogata w produkty wysoko przetworzone. Ruch i zmiana nawyków żywieniowych może poprawić trawienie i nasze samopoczucie.

Zaparcia to powszechny problem polegający na zaburzonym rytmie wypróżnień. Można zaobserwować ich zbyt małą częstotliwość tj. w ciągu tygodnia mniej niż trzy razy, a między jednym, a drugim wypróżnianiem upływa więcej niż 48 h.

Zaparciom często towarzyszy ból, wzdęcia, gazy. Zaparcie może być sporadyczną dolegliwością, jednak może też być objawem chorób jelita grubego, zaburzeń metabolicznych, chorób endokrynologicznych, czy neurologicznych.

Tych produktów lepiej unikać

Nieprawidłowe odżywianie jest czynnikiem, które może wywołać zaparcia. Sprzyja im szczególnie dieta uboga w błonnik, mała ilość płynów, nadużywanie środków przeczyszczających.

Zmianę nawyków żywieniowych zacznij od ograniczenia lub wyeliminowania: glutenu, czerwonego mięsa, alkoholu lub produktów mlecznych.

Należy unikać produktów, które osłabiają ruchy jelit. Należą do nich:

  • białe pieczywo (zawiera niewiele błonnika)
  • potrawy mączne (gluten może powodować zaparcia)
  • kasza manna,
  • mocna czarna herbata,
  • kakao,
  • kisiel,
  • czekolada,
  • banany,
  • gotowana marchew,
  • dynia,
  • czarne jagody,
  • borówka,
  • czerwone wino,
  • tłuste wędliny i konserwy mięsne,
  • czerwone mięso
  • smalec i słonina,
  • warzywa kapustne,
  • czereśnie.

Zmiana nawyków żywieniowych

Zanim sięgniesz po środki farmakologiczne, spróbuj metod bardziej naturalnych. Właściwa dieta jest podstawą leczenia zaparć. Regularny ruch oraz zmiana nawyków żywieniowych wspomoże perystaltykę jelit.

Najlepszym sposobem na pozbycie się zaparć jest wprowadzenie do codziennej diety produktów z dużą ilością błonnika oraz duże ilości płynów.

Źródłem błonnika są:

  • warzywa
  • owoce
  • kasze (najlepsze są te grube jak pęczak czy gryczana),
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • niełuskany, brązowy ryż,
  • płatki owsiane,
  • otręby.

Warto również do swojego jadłospisu wprowadzić jogurty naturalne, kefiry. Innymi domowymi sposobami na zaparcia są: jedzenie suszonych owoców, dokładne przeżuwanie, wypicie wody przed posiłkiem, kawa, sok z kiszonej kapusty lub ogórków, zioła na zaparcia lub woda z miodem. Bardzo pomocne w profilaktyce zaparć jest stosowanie probiotyków.

Zobacz film: Skąd się biorą zaparcia?

źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 04.06.2020,
Opublikowano: 04.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej