Ciasteczka ryżowe – jak je przygotować?

Fot: Ben Monk / gettyimages.com

Ciasteczka ryżowe to bardzo prosty i smaczny deser. Aby przygotować je wedle oryginalnego przepisu trzeba sięgnąć po masło i cukier, a to czyni z nich bardzo kaloryczną i niezdrową słodycz. Na szczęście można przygotować jej w wersji lżejszej, ale równie smacznej.

Każdy z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego. I nie w tym nic złego, jeśli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie. Problem zaczyna się wtedy, gdy słodkie przekąski są stałym elementem naszej codziennej diety. Nadmiar cukru i tłuszczów trans, które znajdują się w tłuszczu roślinnym, wykorzystywanym do robienia tego rodzaju przekąsek, to prosta droga do otyłości, cukrzycy, a także niektórych nowotworów (np. raka jelita grubego).

Dlatego zamiast kupować słodkie i niezdrowe ciasteczka ryżowe, można zrobić je samemu w domu, z bardziej wartościowych produktów.

Ryż, czyli dobre węglowodany

Ryż, ale brązowy to doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Uwalniają się stopniowo i zapewniają energię na dużo dłużej. Ale to nie koniec jego zalet. Ryż zawiera także sporo witamin z grypy B, które wspomagają układ nerwowy, pomagają się zrelaksować oraz korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Ryż dostarcza także błonnika, dlatego polecany jest osobom, które walczą z nadwagą lub chorują na cukrzycę. Te ostanie powinny jednak sięgać po ryż brązowy lub co najmniej długo ziarnisty, gdyż będzie zawierał go nie co więcej.

Jakie właściwości odżywcze ma ryż? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jaki ryż wybrać? Źródło: Wiem co jem na diecie

Dodatkowo ryż jest lekkostrawny i może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które mają problemy z układem pokarmowym lub po prostu bardzo wrażliwy żołądek. Ryż nie zawiera również glutenu i może być bez obaw jedzony przy nietolerancji glutenu czy alergii na to białko.

Zamiast cukru – daktyle

Przygotowując ciastka w domu mamy absolutną kontrolę nad tym, co do nich trafia. Możemy też mniej zdrowe składniki zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami. Dotyczy to choćby cukru, zamiast niego można sięgnąć po daktyle. Dlaczego akurat one? Owoce te są przede wszystkim bardzo słodkie i szybko dodają energii, dlatego tak chętnie są jedzone przez sportowców.

Daktyle poza naturalną słodyczą dostarczają błonnika pokarmowego oraz całej masy witamin – C, A, K, E oraz B6. Znajdziemy w nich także żelazo, które polecane jest chorującym na anemię. Obecny w daktylach potas wzmacnia serce oraz pomagają wyregulować ciśnienie krwi. Dodatkowo dzięki fosforowi wzmacniany jest cały układ kostny.

Jak przygotować domowe ciasteczka ryżowe?

Domowe wypieki wbrew pozorom wcale nie są trudne, nie wymaga też specjalnych umiejętności i nie są też czasochłonne. Oto prosty przepis na domowe ciasteczka ryżowe (przepis na ok. 20 ciasteczek):

  • 1 łyżka oleju rzepakowe (lub ryżowego)
  • 90 g ugotowanego ryżu (bez soli)
  • 50 g daktyli (mogą być także suszone)
  • dodatkowo: płatki migdałów, wiórki kokosowe

Ryż łączymy z olejem i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy daktyle. Jeśli używamy świeżych owoców trzeba usunąć z nich pestki. Później wsypujemy wiórki kokosowe. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą połączy, a masa będzie kleista i zwarta można przełożyć ją na blaszkę.

Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, układamy nieduże kulki, które delikatnie spłaszczamy, tak, aby grubość ciasteczek nie przekraczała 1-2 centymetrów. Na koniec posypujemy je wiórkami i migdałami.

Tak przygotowane ciastka wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Jaką wartość mają ciasteczka ryżowe?

kcal 636,5
białko
9,4
tłuszcz 19,8
węglowodany
104,2
błonnik pokarmowy
7,8
Data aktualizacji: 10.10.2018,
Opublikowano: 10.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Kamilborasgmail.com 02.10.2021r.

Masło jest niezdrowe?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej