Polacy jedzą zdecydowanie za dużo mięsa. Najnowszy raport przygotowany przez Główny Urząd Statystyczny pokazuje, że przeciętny Polak zjada ponad 70 kg mięsa rocznie! Nie zdajemy sobie sprawy, że jego nadmiar (zwłaszcza wieprzowego) w codziennej diecie to najprostsza droga do problemów z sercem, nadciśnienia czy miażdżycy. Na szczęście nasze kulinarne upodobania powoli się zmieniają. Przykładamy coraz większą wagę do tego, co trafia na nasz talerz. Z badań wynika, że aż 40 proc. z nas ogranicza mięso. Coraz więcej osób też w ogóle rezygnuje z jego jedzenia.
Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?
Warzywa są najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Niektóre z nich, np. warzywa strączkowe, zawierają białko, które może być doskonałym zamiennikiem tego zwierzęcego. Dieta wegetariańska pomaga także schudnąć i uniknąć rozwoju chorób, np. układu krążenia czy otyłości. Jednak stosowanie takiego menu wcale nie jest proste.
Osoby, które decydują się przejść na dietę roślinną, muszą sobie zdawać sprawę, że tylko odpowiednio zbilansowane menu dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Mimo że dieta wegetariańska uchodzi za jedną ze zdrowszych, to źle opracowana może doprowadzić do poważnych niedoborów. Dlatego o pomoc w jej opracowaniu warto poprosić specjalistę.
Czy dieta wegetariańska jest dla każdego? O czym należy pamiętać, przy jej przygotowywaniu? Czy mięso można odstawić z dnia na dzień, czy lepiej robić to stopniowo? Czy dieta oparta głównie na warzywach faktycznie zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu. Od czego najlepiej zacząć zmianę nawyków żywieniowych i jak jeść po prostu zdrowiej? Na te i inne Wasze pytania odpowiadała Katarzyna Siczek, dietetyczka.
Katarzyna Siczek, specjalista ds. dietetyki i żywienia człowieka w cateringu dietetycznym Maczfit. W 2017 roku skończyła studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jako wegetarianka i miłośniczka roślinnej kuchni specjalizuje się w wymyślaniu bezmięsnych dań.