Cała prawda o koreczkach śledziowych i produktach z łososia

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Polacy powinni jeść łososia, ponieważ dostarcza on nie tylko kwasów omega-3, ale także dużo witaminy D, na której niedobór cierpimy. Jednak na łososiu producenci bardzo łatwo mogą nas oszukać. Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie ryby?

Produkty z łososia są różne - może być to świeży filet, łosoś wędzony lub pasta z łososia. Mogą to być także... produkty śledziowe, które mają udawać łososie. Ale po kolei.

Łososie, które znajdziemy w sklepie to:

  • norweskie (czyli inaczej hodowlane);
  • bałtyckie (żyją dziko w morzu, ale ich populacja jest zagrożona);
  • pacyficzne (również żyjące dziko).

Łososie kojarzą się nam z różowym kolorem. Jednak uwaga na śledzie, które mają udawać łososia w koreczkach! Podrasowane różowym barwnikiem mięso innych ryb może wyglądać zupełnie jak łosoś. Tylko czy nasze zdrowie jest tego warte? 

Łosoś wędzony w plastrach kosztuje nawet 200 złotych za kilogram, podczas gdy wędzony filet kosztuje około 50 złotych. Mało tego. W metce łososiowej w ogóle nie znajdziemy ryby, ale mięso wieprzowe! Na czym jeszcze dajemy się oszukać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Łosoś i produkty podobne. Źródło: Wiem, co jem 

A teraz śledzie

Śledzie to ryby, które zawierają kwasy omega-3,-6,-9, przez co podwyższają poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Jednak mowa tu o filetach śledziowych pochodzących nie z Chin, ale z innych regionów. Chodzi przede wszystkim o fakt, że ryby z rejonu Morza Chińskiego mogą zawierać bardzo dużo szkodliwej rtęci. 

Polecamy: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Śledzie powinno się jeść, ale nie w postaci przetworzonej. Dlaczego? Skład takich produktów oraz ogromna ilość soli działają niekorzystnie na nasze zdrowie. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Śledzie (koreczki) - skład. Źródło: Wiem, co jem 

Dorsz

To kolejna popularna ryba, która zawiera z kolei dużo selenu oraz białka. Co ciekawe jest to bardzo chuda ryba, ma zaledwie 80 kcal na 100 g. Dorsze muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła - przede wszystkim nie wolno ich masowo poławiać w okresie wakacyjnym (wyjątkiem są małe jednostki rybackie). Oznacza to, że nie kupimy wtedy świeżej ryby w markecie, a jedynie - w sprawdzonych miejscach nad polskim morze. 

Kupując dorsze ze sklepu ważne, aby miały niebieski certyfikat MCS, który gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny. Wiedzieliście, że osoby często jedzące dorsza rzadziej chorują na cukrzycę? Więcej ciekawostek na filmie:

Zobacz film: Kto powinien jeść dorsza? Źródło: Wiem, co jem 

A może pstrąga?

Pstrągi dostępne w sklepach to ryby hodowlane, który żyją około 18 miesięcy w stawie hodowlanym. Są najpopularniejszą rybą słodkowodną spożywaną przez Polaków. Ryby muszą żyć w bardzo czystej wodzie oraz trzymać specjalną dietę. Jak wygląda hodowla ryby zanim trafi na nasz stół? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Hodowla pstrąga. Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze

Data aktualizacji: 16.01.2019,
Opublikowano: 16.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej