Brukselka – wartości odżywcze, właściwości, sposób przygotowania

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Brukselka nie cieszy się w Polsce dużą popularnością ze względu na swój gorzki smak. Łatwo jednak pozbyć się go w procesie gotowania. Warto sięgać po to zielone warzywo, ponieważ jest doskonałym źródłem witamin C i K, błonnika oraz antyoksydacyjnych fitozwiązków.

Brukselka, czyli kapusta warzywna brukselska (tak brzmi jej nazwa botaniczna), to odmiana kapusty warzywnej. Nazwę zawdzięcza swojej ojczyźnie (Belgii), gdzie w XVII w. została wyhodowana jako krzyżówka kapusty głowiastej i jarmużu. Tak jak rzodkiew, chrzan czy rukola, brukselka należy do rodziny kapustowatych. Wyglądem przypomina kapustę – wielkości włoskiego orzecha. Rośnie na potężnej łodydze, która mieści około 80 pojedynczych główek. Uprawiana niegdyś wyłącznie ze względu na walory ozdobne, obecnie ceniona jest w wielu europejskich kuchniach.

Brukselka – wartości odżywcze

Brukselka ma dość kontrowersyjny smak, ale nie można odmówić jej bogactwa właściwości odżywczych, ze względu na które warto włączyć to warzywo do swojej diety. Składa się ono w 85% z wody, więc ma niewielką wartość energetyczną – ważąca 100 g porcja brukselki to 43 kalorie. Wśród zielonych warzyw stanowi jedno z najlepszych źródeł białka – w 100 g zawiera go aż 3,4 g, co stanowi 7% referencyjnej wartości dziennego spożycia protein. W składzie brukselki 9% stanowią węglowodany, z czego większość to nieprzyswajalny, choć bardzo cenny dla zdrowia, błonnik. W 100 g może znajdować się go aż 5 g. Zielone warzywo zawiera niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega.

Brukselka obfituje w witaminy K i C – 100-gramowa porcja dostarcza aż 177 µg witaminy K i 85 mg witaminy C, co z nawiązką zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na te związki. Ponadto zielone warzywo zawiera znaczne ilości witaminy A i kwasu foliowego. Występuje w nim także nieco witaminy E i witamin z grupy B (w szczególności B6). Brukselka to bardzo dobre źródło potasu (359 mg/100 g), żelaza (0,8 mg/100 g) i manganu (0,39 mg/100 g). Znajdują się w niej również miedź, cynk, wapń, fosfor, magnez i selen. Ponadto o właściwościach odżywczych brukselki stanowi bogactwo fitozwiązków – flawonoidów, karotenoidów i izotiocyjanianów. Na szczególną uwagę zasługuje sulforafan – siarkoorganiczny związek chemiczny o właściwościach antyrakowych.

Zobacz film i dowiedz się, które warzywa są najzdrowsze: 

Zobacz film: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Przeciwnowotworowe właściwości brukselki

Sulforafan wspomaga usuwanie z organizmu substancji toksycznych i kancerogennych. Dzięki temu ogranicza ryzyko wystąpienia raka płuc, okrężnicy, piersi czy prostaty. Przeciwnowotworowe właściwości mają także inne składniki brukselki – antyoksydanty, takie jak witaminy C, A, E, cynk, miedź, karotenoidy, chlorofil. Substancje te chronią organizm przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników, m.in. przed prowadzącym do kancerogenezy uszkadzaniem DNA komórek. Przeciwutleniacze spowalniają także procesy starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy neurodegeneracyjnych.

Antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości brukselki

Zawarte w brukselce substancje bioaktywne mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Regularnie dostarczane w diecie, wzmacniają ogólną odporność organizmu, przeciwdziałają wielu chorobom i wspierają ich zwalczanie. Pomocne są na przykład w leczeniu zakażenia Helicobacter pylori, łagodzeniu stanów zapalnych przy dnie moczanowej oraz w przypadku pospolitych infekcji górnych dróg oddechowych. Przeciwzapalne i antyseptyczne właściwości brukselki – w połączeniu z jej działaniem antyoksydacyjnym – zapobiegają też dermatozom i pozwalają utrzymać młody wygląd skóry.

Brukselka – rola witamin i minerałów

Rola witamin, w które zasobna jest brukselka, nie ogranicza się do wymienionych powyżej funkcji. Witamina C niezbędna jest do zachowania elastyczności skóry nie tylko jako antyoksydant, ale też jako substancja wykorzystywana w syntezie kolagenu. Kwas askorbinowy niezbędny jest zatem także do utrzymania odpowiedniego stanu naczyń krwionośnych, dziąseł, stawów, ścięgien – struktur zawierających kolagen. Z kolei witamina K jest niezwykle istotna dla budowy kośćca (uzależnione jest od niej metabolizowanie wapnia) i prawidłowej krzepliwości krwi. Odpowiednia podaż witaminy A niezbędna jest dla zachowania sprawności narządu wzroku. Kwas foliowy zaś odpowiada m.in. za czynność krwiotwórczą, jakość plemników i prawidłowy rozwój płodu. W ciąży brukselkę należy jednak spożywać ostrożnie, ponieważ ma właściwości wzdymające.

Po brukselkę warto sięgać ze względu na obecny w niej potas – jeden z najważniejszych minerałów dla ludzkiego organizmu. Pierwiastek ten m.in. reguluje ciśnienie krwi, pracę serca, wspomaga funkcje intelektualne, uczestniczy w gospodarce wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu. Żelazo pełni przede wszystkim rolę krwiotwórczą. Rozległa jest rola manganu, istotnego m.in. w procesach metabolicznych, przy produkcji enzymów, hormonów.

Brukselka a odchudzanie

Brukselkę można bez obaw włączać do diety odchudzającej ze względu na jej niską wartość energetyczną. Przede wszystkim jednak, dzięki wysokiej zawartości błonnika, ułatwia ona procesy trawienne oraz detoksykację organizmu. Włókno pokarmowe sprawia także, że niskokaloryczny posiłek na długo pozostawia uczucie sytości, co pozwala ograniczyć jego wielkość.

Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, aby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak przygotować brukselkę?

Aby jedzenie pełnej leczniczych właściwości brukselki stało się przyjemnością, trzeba ją umiejętnie przygotować. Przede wszystkim należy kupować wyłącznie zdrowe, świeże okazy – jędrne, zielone, bez żółtawych liści. Smaczną, pozbawioną goryczki brukselkę można uzyskać dzięki procesom obróbki termicznej – zamrożeniu przed gotowaniem lub gotowaniu w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Podczas gotowania nie wolno używać przykrycia, gdyż uniemożliwi to odparowanie związków siarki, które nadają brukselce specyficzny smak i zapach. Obróbka cieplna powinna być możliwie najkrótsza, by warzywo nie straciło swoich prozdrowotnych właściwości. Brukselkę można serwować w sposób tradycyjny – z przesmażoną na maśle bułką tartą – albo wykorzystać ją do kulinarnych eksperymentów. Prawidłowo ugotowana, wyśmienicie komponuje się z serami czy orzechami, nadaje się na składnik zup czy zapiekanek.

Data aktualizacji: 22.11.2018,
Opublikowano: 22.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej